Πολιτική

«Τα προβλήματα των παιδικών σταθμών δεν λύνονται με ψέμματα»

«Τα προβλήματα των παιδικών σταθμών δεν τα λύνουν αναληθείς ανακοινώσεις»
Με αφορμή επικριτική ανακοίνωση του δημοτικού συνδυασμού της ήσσονος μειοψηφίας ”Πρωτοβουλία – Αλλά….Ζω” σχετικώς με την λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών δήμου Κιλκίς, ο οργανισμός αθλητισμού, πολιτισμού, περιβάλλοντος και παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Ο δήμος Κιλκίς, μέσω του νομικού προσώπου του οργανισμού αθλητισμού, πολιτισμού, περιβάλλοντος και παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών στέκεται με αυξημένο αίσθημα κοινωνικής ευθύνης απέναντι στις κοινωνικές δομές και παρά τις οικονομικές δυσκολίες που έχουν δημιουργηθεί τόσο από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» όσο και εξ αιτίας της οικονομικής κρίσεως, φροντίζει για την εύρυθμη λειτουργία τους.
Στο πλαίσιο αυτό, λειτουργούν δύο βρεφονηπιακοί σταθμοί στην πόλη του Κιλκίς, ένας στην ΒΙ.ΠΕ Κιλκίς, στο Σταυροχώρι καθώς και παιδικοί σταθμοί σε Κιλκίς, Χέρσο και Νέα Σάντα. Είναι αληθές ότι ανεστάλη η λειτουργία των παιδικών σταθμών Σ.Σ. Μουριών (έδρα Μυριόφυτο) Τερπύλλου και Πεδινού όχι όμως μεθοδευμένα όπως ψευδώς διατείνεται ο δημοτικός συνδυασμός ”Πρωτοβουλία – Αλλά….Ζω” αλλά λόγω συνταξιοδοτήσεως προσωπικού, όπου έχει άμεσες επιπτώσεις στους ανθρώπινους πόρους του Δήμου.
Οι αριθμοί δυστυχώς είναι αμείλικτοι: Από το 2011 έως σήμερα έχουν αποχωρήσει από τις δομές των βρεφονηπιακών και νηπιακών σταθμών λόγω συνταξιοδότησης περί τους δεκαπέντε υπαλλήλους και παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας στο υπουργείου εσωτερικών για νέες προσλήψεις δεν έγινε αποδεκτό το αίτημά μας για την κάλυψη των ζητούμενων οργανικών κενών.
Ειδικότερα:
-Στον παιδικό σταθμό του Σ. Σ. Μουριών που στεγαζόταν στο πρώην διθέσιο δημοτικό σχολείο Μυριοφύτου συνταξιοδοτήθηκαν η βρεφονηπιοκόμος και η καθαρίστρια του εν λόγω σταθμού.
 Στον παιδικό σταθμό της Τερπύλλου συνταξιοδοτήθηκε η καθαρίστρια και η βρεφονηπιοκόμος ελλείψει του απαιτούμενου αριθμού αιτήσεων (προαπαιτούμενο για τη λειτουργία ενός παιδικού σταθμού είναι η συμπλήρωση είκοσι αιτήσεων άρα και ισάριθμων νηπίων) μετακινήθηκε στο βρεφονηπιακό σταθμό της ΒΙ.ΠΕ Κιλκίς.
 Σε ότι αφορά τον παιδικό σταθμό Πεδινού δεν λειτουργεί από το σχολικό έτος 2011 – 12 καθώς εκείνη την χρονιά δεν υπήρξε εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς γονέων και κηδεμόνων (οι αιτήσεις ήταν μηδενικές) και επί πλέον συνταξιοδοτήθηκε η καθαρίστρια του σταθμού. Η οργανική θέση της βρεφονηπιοκόμου μεταφέρθηκε στον παιδικό σταθμό της Νέας Σάντας για την κάλυψη των εκεί αναγκών. Με απόφαση του δημάρχου Κιλκίς στην οργανική δύναμη του παιδικού σταθμού Νέας Σάντας προστίθεται μία ακόμη υπάλληλος.
Το Μάιο του τρέχοντος έτους υποβλήθηκαν δώδεκα αιτήσεις (οκτώ για νήπια και τέσσερες για βρέφη) γονέων του Πεδινού. Είναι κατανοητό το αίτημα των ενδιαφερομένων δημοτών – γονέων για την επαναλειτουργία του παιδικού σταθμού Πεδινού ωστόσο τους συνιστούμε να κάνουν λίγη ακόμη υπομονή καθώς στο πλαίσιο της ενδοκινητικότητας εξετάζουμε την δυνατότητα να διασφαλίσουμε ορισμένες θέσεις προσωπικού που θα επιτρέψουν μέσα στο 2015 την επαναλειτουργία του εν λόγω παιδικού σταθμού.
 Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι ο οργανισμός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του δήμου Κιλκίς και συμμετέχει ενεργώς και συνεργάζεται με την τοπική κοινωνία και τους δημότες για να δοθεί η καλύτερη λύση στα θέματα λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών. Έχει δε ζητήσει αρμοδίως την πρόσληψη νέου διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού για την κάλυψη των οργανικών κενών χωρίς όμως να λάβει ικανοποιητική απάντηση. Ευχής έργον θα ήταν η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης, από την στιγμή όμως που εξαρτώμεθα από το υπουργείο εσωτερικών, πέρα από την δυναμική διεκδίκηση, δεν έχουμε και πολλά περιθώρια αντιδράσεων.
Φροντίζουμε παραταύτα και έχουμε ήδη αναπτύξει ένα οργανωμένο δίκτυο εθελοντών οι οποίοι υποστηρίζουν επικουρικά το έργο μας και τους ευχαριστούμε για τη σημαντική συνδρομή τους.
Θα χαιρόμασταν ιδιαιτέρως εάν αντί αιχμηρών ανακοινώσεων που προσφέρονται για εύκολο και ανέξοδο εντυπωσιασμό, η επικεφαλής της ”Πρωτοβουλίας – Αλλά…Ζω» αλλά και μέλη της είχαν μια πρώτη επικοινωνία και με τον οργανισμό ώστε να σχηματίσουν μια αντικειμενική εικόνα για το θέμα. Αυτό το λέμε γιατί στην ανακοίνωση του εν λόγω δημοτικού συνδυασμού παρουσιαζόμαστε περίπου ως η αδιάφορη και ανάλγητη διοικητική αρχή που περί άλλα τυρβάζει. Και που αυτή η διοικητική αρχή σκοπίμως εμφανίζεται να ταυτίζεται με αλλότροπες πρακτικές ωσάν να είναι προέκταση της κυβέρνησης. Και αυτή η εικόνα μας αδικεί κατάφωρα και δεν είναι σε καμμία περίπτωση αληθινή. Δεν επιχαίρουμε όταν κλείνει μια κοινωνική δομή. Αντιθέτως αγωνιζόμαστε με «νύχια και με δόντια» για να βρίσκεται σε λειτουργία και να τηρεί όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές.
 Θα χαρούμε διπλά εάν τα στελέχη της ”Πρωτοβουλίας Αλλά….Ζω” αντί να δραματοποιούν την όλη κατάσταση, που πράγματι είναι δύσκολη, έλθουν για να θέσουμε από κοινού τη βάση μιας ειλικρινούς και αποτελεσματικής συνεργασίας».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα