Πολιτική

Με πολλά προβλήματα λειτουργούν τα περιφερειακά ιατρεία του δήμου Παιονίας

Ρεπορτάζ Βαγγέλλης Αποστολίδης

Ρεπορτάζ Βαγγέλλης Αποστολίδης

Στο «προσκήνιο» της επικαιρότητας έχουν βρεθεί το τελευταίο διάστημα τα προβλήματα λειτουργίας, που υφίστανται σε ωρισμένα περιφερειακά ιατρεία του δήμου Παιονίας και κυρίως αυτά που αφορούν σε πολυανθρώπους οικισμούς του όπως του Ευρώπου και του Αγίου Πέτρου, που ο καθένας προσεγγίζει τις 2000 κατοίκους γιά μια σειρά από λόγους και αιτίες.

Και τούτο, διότι η διήμερη ανά εβδομάδα λειτουργία τους είναι πρακτικώς αδύνατον να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων της και κυρίως των ηλικιωμένων, που είναι πιο ευαίσθητοι σε θέματα καταπόνησης της υγείας των, αλλά και έχουν ανάγκη συνταγογραφήσεων πάνω σε τακτική βάση και κυρίως το πρώτο διάστημα κάθε μήνα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τις επίμαχες ημέρες να παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση εξ αυτών και μάλιστα από τις πρώτες πρωινές ώρες υπό συνθήκες πολλές φορές δυσκολες την χειμερινή περίοδο στους περιβάλλοντε χώρους των ιατρειων, στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν προτεραιότητα, καθώς ο αριθμόως των εξυπηρετουμένων είναι αρκετές φορές κατά πολύ μικρότερος από όσους έχουν ανάγκη να δουν το ιατρικό προσωπικό των εν λόγω ιατρείων που συχνά λειτουργεί πέραν των δεδομένων του ωραρίου, γιά να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων.

Δυστυχώς, το πρόβλημα επιτείνεται και λόγω μιάς σειράς άλλων παραμέτρων, που σχετίζονται με το γεγονός, οτι στους εν λόγω οικισμους δεν ιδιωτεύουν ιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, όπως συμβαίνει στα άλλα αστικά κέντρα του δήμου, ενώ σε αυτόν θα πρέπει να προστεθούν και προβλήματα που σχετίζονται με διαφορετικού τύπου παράγοντες, που αφορούν κυρίως στο ιατρείο του Ευρώπου και σχετίζονται με την προβληματική του λειτουργία στον τομέα της θέρμανσης.
ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΔΗΜΟΥ ΠΑΙΟΝΙΑΣ
Βεβαίως, προβλήματα έχουν καταγραφεί κατά καιρους και σε άλλα περιφερειακά ιατρεία, όπως γιά παράδειγμα της Αξιούπολης κυρίως σε ό,τι αφορά στην επισταμένη και ανελλιπή παρουσία του ιατρικού προσωπικου τις ώρες και ημέρες λειτουργίας του ιατρείου με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες επ’ αυτού από πλευράς των κατοίκων.

Το θέμα έχει απασχολήσει την τοπική κοινωνία και σε θεσμικό επίπεδο, καθώς, εκτός των άλλων, είχε τεθεί από πλευράς αρκετών κατοικων στην δημόσια συζήτηση, που είχε προκαλέσει πριν από ημέρες η δημοτική παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του δήμου Παιονίας γιά την δημοτική ενότητα του Ευρωπού στον Εύρωπο και συζητήθηκε εκ νέου στα προ ημερησίας διατάξεως θέματα στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Πέμπτη 24.11.16 ύστερα από πρωτοβουλία του επικεφαλής της Κωνσταντίνου Σιωνίδη.

Βεβαίως, το θέμα έχει τεθεί και είναι γνωστό στις νέες διοικήσεις των υγειονομικών αρχών του νομού μας σε Κιλκίς και Γουμένισσα αλλά και στον διοικητή της 4ης ΔΥΠΕ κ. Πλωμαρίτη στην αρμοδιότητα των οποίων υπάγεται και η ευθύνη λειτουργίας των περιφερειακών ιατρείων, αλλά και βεβαίως, προς τον δήμαρχο Παιονίας Χρήστο Γκουντενούδη και τον αντιδήμαρχο της δημοτικής ενότητας Ευρώπου Σούλας Παπαδοπούλου.

Όπως δήλωσε στον «Μαχητή» η πρόεδρος του νοσοκομείου Κιλκίς Μαρία Βλάχου το θέμα συζητήθηκε με τον κ. Πλωμαρίτη και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κιλκίς την Τριτη 22.11.16 παρουσία του διοικητή του νοσοκομείου Γουμέισσας, στον τομέα ευθύνης του οποίου ανήκουν τόσο τα περιφερειακά ιατρεία Ευρώπου, Αγίου Πέτρου όσο και αυτό της Αξιούπολης, Ιωάννη Τσαμαδιά.

Μάλιστα, όπως τόνισε, έχουν γίνει οι απαραίτητες επαφές με την δημοτική αρχή με την βοήθεια της οποίας θα βελτιωθούν οι συνθήκες λειτουργίας, του ιατρείου στον Εύρωπο μέσω και της κατά περίσταση απόσπασης δημοτικής υπαλλήλου με εμπειρία και κατάρτιση στα θέματα υγείς τις ημέρες λειτουργίας κάτι που αναφέρθηκε και απο πλευράς του δημάρχου στην εν λόγω συνεδρίαση ενώ θα εξετασθεί το ενδεχόμενο να προστεθεί και μία ακόμη ημέρα λειτουργίας των δύο ιατρείων κυρίως στις πρώτες δέκα ημέρες του μήνα, όταν είναι και περισσότερο αναγκαίο.

Γιά τον σκοπό αυτό θα πραγματοποιήθηκε στην Γουμένισσα και νέα συνάντηση των δύο ανωτέρω διοικητικών στελεχών στον νομό μας μετά το πέρας της οποίας αναμένεται να ανακοινωθούν τα μέτρα που θα ληφθούν έτσι ώστε να λειτουργήσουν ορθολογικότερα, αποτελεσματικότερα και υπό πιό ευνοϊκές συνθήκες τα περιφερειακά ιατρεία της περιοχής που αντιμετωπίζουν ζητήματα.
ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΔΗΜΟΥ ΠΑΙΟΝΙΑΣ
Κ.Σιωνίδης: «Μην κρύβονται πίσω από το «δε είναι δική μας» αρμοδιότητα»
Στην ταλαιπωρία, που υφίστανται τους τελευταίους μήνες οι κάτοικοι της δημοτικής ενότητας Ευρωπού απο την προβληματική λειτουργία των αγροτικών ιατρείων την οποία ταλαιπωρία χαρακτήρισε ως απαράδεκτη, εστίασε στην προ ημερησίας διάταξης τοποθέτηση του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δήμου Παιονίας Κώστας Σιωνίδης.

Στις αρχές Νοεμβρίου ο κ.Σιωνίδης έγινε δέκτης παραπόνων των δημοτών ,οι οποίοι του παρουσίασαν λεπτομερώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την λειτουργία των ιατρείων, σε ανοικτή συζήτηση που διεξήχθη στην αίθουσα συνεδριάσεων του πρώην δήμου Ευρωπού.

Οι οικισμοί Ευρωπού και Αγίου Πέτρου αθροιστικά ειναι μεγαλύτεροι απο ότι για παράδειγμα η Γουμένισσα και είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν με δύο εβδομαδιαίες επισκέψεις ανα οικισμό,για αυτό παρατηρείται το φαινόμενο της αθρόας προσέλευσης ασθενών, κυρίως μεγάλης ηλικίας, σε ώρες και συνθήκες δύσκολες, ιδιαίτερα το πρώτο δεκαπενθήμερο κάθε μήνα. Στο ότι οι επισκέψεις των ιατρών είναι λίγες ήρθε να προστεθεί και η άρση της βοήθειας που επι δώδεκα χρόνια παρείχε ο δήμος στα ιατρεία με την παρουσία εκεί της νοσηλεύτριας του δήμου που βοηθούσε στην συνταγογράφηση, ώστε ο γιατρός να μπορεί να βλέπει περισσότερους ασθενείς.

Επειδή οι επισκέψεις του ιατρού ανήκουν στην αρμοδιότητα της διοίκησης των νοσοκομείων Κιλκίς και Γουμένισσας και της 4ης ΔΥΠΕ και ο δήμος μας λειτουργεί συνεπικουρικά, ο κ. Σιωνίδης ανέπτυξε το πρόβλημα στην πρόεδρο του νοσοκομείου Κιλκίς Μαρία Βλάχου, παρουσιάζοντας την ταλαιπωρία που υφίστανται οι κάτοικοι – κυρίως οι ηλικιωμένοι- και ζητώντας να μεριμνήσει για την αύξηση των ημερών λειτουργίας των αγροτικών ιατρείων.
Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο του συνδυασμού αναφέρονται και τα εξής:

«…Το θέμα της νοσηλεύτριας παρουσίασε η παράταξη μας στο δημοτικό συμβούλιο, ζητώντας απο τον δήμαρχο να βοηθήσει στην επίλυση του. «Τρείς δήμαρχοι μέχρι σήμερα» ανέφερε, «βλέποντας οτι το νοσοκομείο δεν μπορεί να παρέχει νοσηλεύτρια χρησιμοποιούσαν το δυναμικό του δήμου για να εξυπηρετούνται οι δημότες».

Και συνέχισε: «Ευχής έργο θα είναι ο δήμαρχος να απαιτήσει και να λάβει υποστήριξη νοσηλεύτριας απο το νοσοκομείο για τα ιατρεία. Μέχρι όμως να το πετύχει τι θα γίνει; Θα παραμείνουμε αγκυλωμένοι σε όποια βιαστική απόφαση λήφθηκε και θα ταλαιπωρούνται οι κάτοικοι;

Όσον αφορά τα ιατρεία, το να τα ανοίγει και να ενεργοποιεί τη θέρμανση ένας υπάλληλος του δήμου νωρίς, ώστε να μην κρυώνουν οι ασθενείς περιμένοντας έξω, είναι το ελάχιστο που θα μπορούσε να γίνει.

Το φαινόμενο οι ηλικιωμένοι να σχηματίζουν «ουρά» στο περιβάλλοντα χώρο του ιατρείου απο τις 5 έως τις 9:30 που θα ανοίξει την πόρτα ο γιατρός δεν τιμά την τοπική μας κοινωνία, ούτε προσδίδει τον προσήκοντα σεβασμό σε αυτούς.

Ο δήμος Παιονίας που έδειξε το απόθεμα ευαισθησίας του στο προσφυγικό δεν είναι δυνατόν να αποδέχεται όλα αυτά, κρυπτόμενος πίσω απο τη φράση «δεν είναι δική μας αρμοδιότητα».

Το «μπαλλάκι» στην 4η ΥΠΕ «πετά» η δημοτική αρχή Παιονίας
Το «μπαλλάκι» του θέματος των αγροτικών ιατρείων της περιοχής «πετά» στην 4η υγειονομική περιφέρεια (ΥΠΕ) η δημοτική αρχή Παιονίας, απαντώντας στις αιτιάσεις της μείζονος μειοψηφίας.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Σε πρόσφατη ανακοίνωση της μείζονος μειοψηφίας του δήμου Παιονίας που αφορά τα αγροτικά ιατρεία της Δ.Ε. Ευρωπού και δημοσιεύτηκε στο τοπικό Τύπο, έχουμε να αναφέρουμε τα κάτωθι:

-Κατανοούμε το μέγεθος της αξίας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και της προληπτικής ιατρικής, ειδικότερα στις ημέρες μας που λόγω της οικονομικής δυσπραγίας οι πολίτες χειμάζονται και σε υγειονομικό επίπεδο. Τα αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία επιτελούν μείζον λειτούργημα κυρίως όσον αφορά την παροχή φροντίδας και συνταγογράφησης στους ηλικιωμένους συμπολίτες μας.

-Έχουμε θέσει σε πλείστες όσες περιπτώσεις στις συναντήσεις μας με τους αρμόδιους υπευθύνους (διοικήσεις νοσοκομείων Κιλκίς-Γουμένισσας, διοικητή 4ης ΥΠΕ) το θέμα της επισκεψιμότητας των ιατρείων του δήμου Παιονίας και το ότι θα πρέπει οι εβδομαδιαίες παρουσίες από τους γενικούς ιατρούς να αυξηθούν άμεσα. Δεν νοείται ένα περιφερειακό ιατρείο όπως αυτό του Ευρωπού που εξυπηρετεί πληθυσμό 2.000 ανθρώπων να είναι υποστελεχωμένο.

-Ο δήμος Παιονίας κατανοώντας τις αυξημένες ανάγκες των δημοτών μας σε παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας και συνταγογράφησης, προσπαθεί επί σειρά ετών να συνεπικουρεί τη λειτουργία τους και με δικούς του πόρους τόσο υλικούς όσο και ανθρώπινους.

-Όμως η αρμοδιότητα και η ευθύνη της κάλυψης των οργανικών θέσεων στα αγροτικά ιατρεία είναι κατ΄ αποκλειστικότητα των διοικούντων το νοσοκομείο και την 4η υγειονομική περιφέρεια. Η νοσηλεύτρια υπάλληλος του δήμου Παιονίας την οποία επικαλείται το δημοσίευμα, ανήκει οργανικά και στελεχώνει το τμήμα πρόνοιας του δήμου Παιονίας, το οποίο λίαν συντόμως αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει ένα σημαντικότατο προνοιακό έργο προς όφελος χιλιάδων δικαιούχων του δήμου μας.

Τέλος, αναμένουμε από τους αρμοδίους υπηρεσιακούς και διοικητικούς παράγοντες της υγείας να φροντίσουν και να στελεχώσουν άμεσα με το απαραίτητο προσωπικό όλα τα αγροτικά ιατρεία της περιοχής μας ώστε να εξυπηρετούνται βέλτιστα οι πολίτες του δήμου».

Περισσότερα

Αποχώρησε από το δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς η παράταξη του Θ.Βαφειάδη – Δεν εξελέγη «Συμπαραστάτης του δημότη»

Ανεπιτυχής αποδείχτηκε η εκλογή «Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης» στο δημοτικό συμβούλιο του Κιλκίς ως τελευταίο θέμα που πραγματοποιήθηκε […]

Δείτε ακόμα