Τα προβλήματα τους θα θέσουν στον πρωθυπουργό οι αιγοπροβατοτρόφοι
Τα προβλήματα της αιγοπροβατοτροφίας, που έχουν προσλάβει διαστάσεις εκρηκτικές, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι, συζήτησαν οι αιγοπροβατοτρόφοι της περιφερειακής ενότητάς μας σε σύσκεψη, που πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης 8.6.17 στην αίθουσα «Βασίλειος Σεργιαννίδης» του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου Κιλκίς (ΕΒΕ).
Προβλήματα που έρχονται απο το παρελθόν και συνδέονται με το κόστος παραγωγής αλλά και καινοφανή που συνδέονται με το φορολογικό και, κυρίως, το καθεστώς ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και της πτώσης τιμών παραγωγού που εσχάτως έχει ανακύψει.
Την συνάντηση, που συντόνισαν δύο συνδικαλιστικά στελέχη του χώρου, ο πρόεδρος του αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου Παιονίας Θωμάς Καρυπίδης, και το μέλος της πανελλήνιας ένωσης κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) Χρήστος Σολομωνίδης, δυστυχώς παρακολούθησε σχετικώς μικρή μερίδα αιγοπροβατοτρόφων.
Παρά ταύτα αποτυπώθηκε μία ισχυρή θέληση να αναδειχθούν τα προβλήματα του κλάδου, και κυρίως αυτά που αφορούν στις τιμές παραγωγού.
Και τούτο διότι, όπως τονίσθηκε, η πτώση τους συνδέεται με τακτικές εναρμονισμένης πρακτικής (καρτέλ) από γαλακτοβιομηχανίες και τυροκόμους, και επίσης με το θέμα ελέγχου στον τομέα του γάλακτος, ο οποίος κατά την εκτίμησή τους «παρουσιάζει μεγάλο έλλειμα και βοηθά να αναπτύσσονται πρακτικές ελληνοποίησης εισαγόμενου γάλακτος σε τιμές πιο ανταγωνιστικές από τις εγχώριες.
Παράλληλα υπάρχει, οπως επεσήμαναν, έλλειμμα στο κομμάτι ελέγχου κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων, που έχει ως αποτέλεσμα την κόρον κατανάλωση τυροκομικών προϊόντων υπό την ψευδεπίγραφη αναφορά τους ως φέτα που είναι ελληνικό προϊόν ονομασίας προέλευσης και δεν μπορεί να προέλθει από μη εγχώρια γάλατα, με αποτέλεσμα και οι καταναλωτές να εξαπατούνται σε χώρους εστίασης και ταυτοχρόνως αυτό να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην διαμόρφωση κοινοποιητικών τιμών παραγωγού.
Οπως αποφασίσθηκε στην σύσκεψη θα υπάρξει συγκεκριμένο κείμενο με τις θέσεις τους, που θα κατατεθεί από επιτροπή, η οποία θα ορισθεί, στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη επιδιώκοντας και συνάντησή μαζί του ει δυνατόν.
Αμέσως μετά αντιπροσωπεία των παραγωγών επισκέφθηκε την περιφερειακή διοίκηση προκειμένου να ενημερωθεί γύρω από τα προβλεπόμενα στον ποιοτικό έλεγχο του γάλακτος και αν υπάρχει δυνατότητα υποστήριξής του από πλευράς της κρατικής μηχανής και κυρίως το πώς εμπλέκονται οι τοπικοί φορείς στον έλεγχο των προϊόντων που τους αφορούν.
Από τα αποτελέσματα των επαφών τους και της πρωτοβουλίας τους σε επίπεδο πρωθυπουργού και σε συνεννόηση με τους συναδέλφους τους από άλλες περιοχές της χώρας θα εξαρτηθεί όπως δήλωσαν στον «Μαχητή» και η περαιτέρω στάση και το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε διάφορες μορφές διαμαρτυρίας.