Πολιτική

Προβάδισμα Γεωργαντά – Παραστατίδη

Στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν την προσεχή Κυριακή οι Κιλκισιώτες και Κιλκισιώτισσες ψηφοφόροι, προκειμένου να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους στην νέα Βουλή των Ελλήνων και, βεβαίως, στον βαθμό που τους αναλογεί, την επόμενη κυβέρνηση, αν και το τελευταίο πιθανόν να αποτελεί και το ζητούμενο στις 26 του μηνός.

Το «σκηνικό», όπως σχεδόν εμφανίζεται, τουλάχιστον δημοσκοπικώς, σε όλη την χώρα είναι και γιά τον νομό μας διπολικό μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν έχει τα χαρακτηριστικά που διαμορφώνονται κυρίως σε επίπεδο μεγάλων αστικών κέντρων.

Και τούτο, διότι σε τοπικό επίπεδο ούτε αυτήν την φορά αναμένεται να αμφισβητηθεί η πρωτοκαθεδρεία του κυβερνητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας όπως συνέβη στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, όταν κατέλαβε την πρώτη θέση με ποσοστό 36,14% αφήνοντας στην δεύτερη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ με σημαντική διαφορά της τάξεως του 17,12% καθώς αυτός συγκέντρωσε ποσοστό της τάξεως του 19,02% ξεπερνώντας το ΠΑΣΟΚ, που κατέλαβε την τρίτη θέση με ποσοστό 14,27%.

Ποσοστά, τα οποία γιά τις δύο πρώτες παρατάξεις αναμένεται να ενισχυθούν στον πλαίσιο του εντονότερου διπολισμού, που κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και της αισθητής συρρίκνωσης που εκτιμάται ότι θα υπάρξουν σε ωρισμένα από τα λεγόμενα «μικρά» κόμματα, όπως για παράδειγμα των ΑΝ.ΕΛ., που πολύ δύσκολα μπορεί να αναδειχθεί σε πέμπτη δύναμη λαμβάνοντας ποσοστό της τάξεως του 7,11% που έλαβε τον Ιούνιο του 2012.

Άρα, το ζητούμενο γιά τον επίδοξο «κυβερνητικό» ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το «ψαλλίδισμα» αυτής της διαφοράς, καθώς θεωρείται ως δεδομένο η κατάληψη της μιάς εκ των τριών εδρών του νομού.ΦΛΩΡΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Σίγουρα πιό «νεφελώδες» είναι το «τοπίο» σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, που μπορεί η επανάκαμψη του Γιώργου Φλωρίδη να του προσδίδει μία περαιτέρω δυναμική, όμως έχει να αντιμετωπίσει μία σειρά άλλων ζητημάτων, όπως αυτό της εμφάνισης του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου.

Στην «σφαίρα» της βεβαιότητας, όσο και αν μπορεί κάποιος να αναφέρεται με αυτό τον όρο προεκλογικώς, «κινείται» και η εκτίμηση-βεβαιότητα της κατάληψης μιάς έδρας από πλευράς του κόμματος της ΝΔ, καθώς στις τριεδρικές περιφέρειες στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η κατανομή των εδρών ακολουθεί την κατανομή των τριών πρώτων κομμάτων και το μικρό ενδεχόμενο κατάληψης δύο εδρών στον νομό προϋποθέτει την συγκέντρωση ποσοστού πάνω από 40% για το πρώτο κόμμα και μία σειρά άλλων παραμέτρων, που είναι πολύ δύσκολο να συμβούν. Σε επίπεδο προσώπων η «μάχη» γιά την εξασφάλιση της βουλευτικής ιδιότητας γιά τους δύο «μονομάχους» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα και τις εκτιμήσεις, ισχυρό προβάδισμα διαφαίνεται ευκρινώς ότι διαθέτουν έναντι των συνυποψηφίων τους ο υφυπουργός παιδείας στην απερχόμενη κυβέρνηση και βουλευτής Κιλκίς της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς, όπως και ο μέχρι πρότινος ανεξάρτητος βουλευτής Κιλκίς και συνεργαζόμενος με τον ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Παραστατίδης, ενώ αξιοσημείωτη γιά το κυβερνών κόμμα είναι και η απήχηση του πρωτοεμφανιζόμενου στην πολιτική «κονίστρα», αλλά εμπείρου σε θέματα πολιτικής του Αναστασίου (Σούλη) Καζαντζίδη.

Σε κάθε περίπτωση την απάντηση σε όλες τις παραμέτρους και σε τοπικό επίπεδο θα τις δώσει ο κυρίαρχος κιλκισιώτικος λαός προσερχόμενος στις κάλπες την προσεχή Κυριακή. Γι’ αυτό η κατά το δυνατόν μαζικότερη προσέλευσή του σε αυτήν δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως διαδικαστικός εξαναγκασμός, πολλώ δε μάλλον ως άλλοθι γιά τα όσα «στραβά» συμβαίνουν στην Πατρίδα μας και αποφασίζονται από αυτούς που δεν έχουμε «εκλέξει» εμείς.
Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από πλευράς των πολιτών ήταν και παραμένει διαχρονικά η κορυφαία πράξη λειτουργίας μιάς δημοκρατίς, που εκτός από δικαίωμα αποτελεί ταυτοχρόνως και ΕΥΘΥΝΗ του κάθε πολίτη.
Μία ευθύνη που πραγματώνεται με την εκλογική διαδικασία και την προσωπική επιλογή του καθενός για το κόμμα που εναρμονίζεται με τις δικές μας απόψεις και από τον εκπρόσωπο που εμείς πιστεύουμε ότι μπορεί καλύτερα να τα πράξει.

Καλό βόλι σε όλους.

Περισσότερα

Β.Ρόκος: «Fly Over- Οι Θεσσαλονικείς έχουν πληρώσει πολλές φορές το τίμημα να παίρνουν άλλοι αποφάσεις για την πόλη»

Στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Πρωτοβουλία Κατοίκων Μαλακαπής, Πυλαίας, Κρυονερίου, ο Σύνδεσμος Κωνσταντινοπολιτών, ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης και η […]

Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Από την επίσκεψη του βουλευτή ΠΑΣΟΚ νομού Κιλκίς Στέφανου Παραστατίδη στο συνοριακό σταθμό των Ευζώνων