Γενικά

Πρότυπο εργαστήριο ανάλυσης κίνησης στην ορθοπεδική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς

ΕΡΓΟ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΘ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 1.499.000 ΕΥΡΩ

Τα ζητήματα που αφορούν τα θέματα υγείας και περίθαλψης είναι διαχρονικά υψηλά στην λίστα ενδιαφέροντος των πολιτών.

Για αυτό η ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στις δομές υγείας, όπως εν προκειμένω στο νοσοκομείο Κιλκίς, παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον.

Ιδιαιτέρως εάν αυτή συνδέεται με την ορθοπεδική του κλινική, μία κλινική με μεγάλη διαδρομή, ιστορία και φήμη που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα χάρις στις προσπάθειες της διοίκησης του νοσοκομείου και της κλινικής, όπως του νυν διευθυντή της Νικολάου Μαρκόπουλου.

Για αυτό τα όσα μας παρέθεσε στην συνέντευξη του έχουν όπως εκτιμούμε εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Κύριε Μαρκόπουλε σύμφωνα με πληροφορίες μας μάθαμε ότι έκτος από Διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής και του Χειρουργικού Τομέα του Νοσοκομείου είστε επιστημονικά υπεύθυνος για ένα νέα εγχείρημα που θα πραγματοποιηθεί στο Γ.Ν. Κιλκίς το οποίο αφορά στη λειτουργία Εργαστηρίου Ανάλυσης Κίνησης;

Ναι ισχύει. Είναι ένα νέο εγχείρημα το οποίο μας  γεμίζει με μεγάλη ικανοποίηση διότι πλέον περνά από την φάση του σχεδιασμού στην φάση της υλοποίησης.

Μπορείτε να μας δώσετε κάποιες πληροφορίες επ’ αυτού;

Το συγκεκριμένο εγχείρημα αποτελεί τομή στην δημόσια υγεία της χώρας μας , δεδομένου ότι για πρώτη φορά θα υπάρξει σύμπραξη  κλινικής επαρχιακού δημοσίου δευτεροβάθμιου νοσοκομείου  με πανεπιστημιακό τμήμα.  Στην δική μας περίπτωση αφορά στη συνεργασία του τμήματος  φυσικοθεραπείας με την ορθοπαιδική κλινική του Γ. Νοσοκομείου Κιλκίς. Η δημιουργία του Εργαστήριου Μελέτης και Λειτουργικής Αξιολόγησης της Ανθρωπινής Κίνησης αποτελεί μια καινοτόμο πρωτοβουλία, καθώς θα λειτουργήσει ως πρότυπο Κλινικό και Ερευνητικό Εργαστήριο, το οποίο μάλιστα όπως προείπα θα είναι το πρώτο σε δημόσιο δευτεροβάθμιο νοσοκομείο. Το Εργαστήριο αυτό, το οποίο θα εξοπλιστεί με υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό πρόκειται να σηματοδοτήσει μία νέα εποχή για την κοινωνία και τους πολίτες της Π.Ε. Κιλκίς καθώς και των ομόρων σε αυτήν περιοχών, διευρύνοντας τις υπηρεσίες παροχής υγείας τόσο σε επίπεδο παρέμβασης όσο και σε επίπεδο πρόληψης και έρευνας.

Πότε άρχισε αυτή η ιδέα να μορφοποιείται; Μπορείτε να μας κάνετε μια αναδρομή;

Πριν μερικά χρόνια είχαμε ένα όραμα με τον φίλο και καθηγητή του τμήματος Φυσικοθεραπείας Πάρη Ιακωβίδη για την δημιουργία ενός πρότυπου εργαστηρίου στον χώρο του Γ. Νοσοκομείου Κιλκίς δεδομένου της ύπαρξης μεγάλου όγκου ασθενών  και της διεκπεραίωσης ποικίλων, ιδιαίτερων  και διαφορετικής βαρύτητας επεμβάσεων, οι οποίες πραγματοποιούνται από την ορθοπαιδική κλινική του νοσοκομείου. Το υλικό άρα υπάρχει για να υποστηριχθεί ένα τέτοιο εργαστήριο και να θέσει νέα δεδομένα  στην πρόληψη, στην αποτελεσματικότητα,  στην βελτίωση των χειρουργικών τεχνικών καθώς και στην  αξιολόγηση  των ορθοπαιδικών περιστατικών μετεγχειρητικά. Η επιλογή της σύμπραξης και της συνεργασίας με το Διεθνές πανεπιστήμιο αποτελεί  αναγνώριση των προσπαθειών μας , η κλινική έχει μεγάλη δυναμική και το αποδεικνύει καθημερινά. Θα σας αναφέρω μόνο ένα γεγονός ότι αυτή την στιγμή μία εργασία μας  με περιστατικά που διεκπεραιώθηκαν στο νοσοκομείο μας από την ορθοπαιδική κλινική  είναι  υποψήφια για βράβευση  στις 10 καλύτερες στο πανευρωπαϊκό συνέδριο της EFFORT που πραγματοποιείται στην Λυών της Γαλλίας .

Από την άλλη μία ιδέα και ένα όραμα για να υλοποιηθεί θέλει χρόνο, προσπάθεια καθώς συντονισμένες και ουσιαστικές κινήσεις. Δεν έγινε σε μία νύχτα.  Για 20 και πάνω μήνες υπήρχαν γόνιμες συζητήσεις και δράσεις  με όλους όσους συμμετείχαν σ΄αυτό το εγχείρημα   ώστε  να παρουσιάσουμε έναν άρτιο φάκελο στην επιτροπή αξιολόγησης των έργων και τελικά τα καταφέραμε. Φτάνει μόνο να σας πω ότι εγκρίθηκαν  μόνο οι 19 από τις 140 προτάσεις που κατατέθηκαν προς χρηματοδότηση.  Καταλαβαίνουμε όλοι λοιπόν τι είδους φιλτράρισμα έγινε για να εγκριθεί η χρηματοδότηση του εν λόγω εργαστηρίου.

Σ΄αυτό το σημείο να κάνω μία παύση  και  να αναφερθώ  στην προσφορά   της υπεύθυνης των συγχρηματοδοτούμενων έργων και προϊσταμένης του τεχνικού τμήματος  του ΓΝ Κιλκίς Νατάσας Ορφανίδου,  που χωρίς την συγκεκριμένη θεωρώ δεν θα είχαμε αυτό το θετικό αποτέλεσμα. Τους καθηγητές του Διεθνούς πανεπιστημίου Πάρη Ιακωβίδη και Θωμά Αποστόλου, οι οποίοι επέλεξαν  την ορθοπαιδική κλινική του Κιλκίς  ως συνεργάτη  του τμήματος της Φυσικοθεραπείας. Καθώς και τον αντιπρόεδρο της Βουλής Γεώργιο Γεωργαντά ο οποίος αγκάλιασε και  στήριξε όλη αυτήν την προσπάθεια κατανοώντας την δυναμική της.

Τι στόχους θα έχει το εργαστήριο;

Οι στόχοι πολλοί αλλά εάν τους αναφέρω όλους σίγουρα θα κουράσω και δεν είναι αυτός ο στόχος μου. Θα αναφερθώ επιλεκτικά σε δύο τρείς απ αυτούς.

Το σημαντικό για μας, για την ορθοπαιδική κλινική εννοώ, είναι ότι  θα μπορούμε πλέον  μέσω του εργαστηρίου να πραγματοποιήσουμε αξιολόγηση και εκτίμηση μετεγχειρητικών αποτελεσμάτων, επανορθωτικών επεμβάσεων μεγάλων αρθρώσεων με μετρήσιμους δείκτες, με σκοπό τη βελτίωση και την αποκατάσταση πιθανόν κινησιολογικών ελλειμμάτων. Θα διεξάγουμε  βασική και εφαρμοσμένη έρευνα που αφορά την κινητική και κινηματική ανάλυση της ανθρώπινης κίνησης, όπως και την λειτουργική αξιολόγηση της απόδοσης του πληθυσμού με σκοπό την ανάπτυξη νέας γνώσης και την απόκτηση τεχνογνωσίας τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πειραματικό – εφαρμοσμένο επίπεδο.

Επιπλέον θα δύναται  η συνεργασία , κατόπιν απόφασης του διοικητικού συμβουλίου και του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής και αναγνωρισμένα Ιδρύματα της αλλοδαπής, ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς της ημεδαπής και αλλοδαπής, εφόσον οι επιστημονικοί στόχοι τους συμπίπτουν, συγκλίνουν ή είναι συναφείς με αυτούς του Εργαστηρίου.

Όπως επίσης η συνεργασία  ορθοπαιδικής  κλινικής – εργαστηρίου – τμήματος Φυσικοθεραπείας Διεθνούς πανεπιστημίου θα οδηγήσει  στον σχεδιασμό και την εφαρμογή νέων σύγχρονων μεθόδων και τεχνικών αποκατάστασης των ασθενών. Ιδίως με την βοήθεια του εργαστηρίου θα υπάρχει δυνατότητα   επιστημονικού και εξειδικευμένου συμβουλευτικού έργου, προς τρίτα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που θα αφορά στην θεραπευτική παρέμβαση των ωφελούμενων ιδίως με γνωμοδοτήσεις και μελέτες.

Και το πιο σημαντικό θεωρώ είναι ότι με την ύπαρξη του εργαστηρίου είναι πλέον δυνατή  η ανάληψη και η εκπόνηση ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων/προγραμμάτων, καθώς και  η οργάνωση και παροχή επιμορφωτικών προγραμμάτων στα γνωστικά αντικείμενα του Εργαστηρίου.

Καταλαβαίνουμε απ΄ όλα αυτά λοιπόν ότι το εργαστήριο θα απογειώσει την δυναμική της κλινικής όπως και του νοσοκομείου καθώς  η συνεργασία με το Διεθνές πανεπιστήμιο  θα δημιουργήσει νέες προοπτικές και δραστηριότητες σε ερευνητικό πλέον επίπεδο και ένταξη σε διάφορα προγράμματα.

Ακούγονται πολύ όμορφα όλα αυτά…

Ναι και όντως είναι. Η λειτουργία ενός τέτοιου εργαστηρίου στο Γενικό Νοσοκομείο του Κιλκίς πρόκειται να σηματοδοτήσει μία νέα εποχή για την κοινωνία και τους πολίτες του νομού, διευρύνοντας τις υπηρεσίες παροχής υγείας τόσο σε επίπεδο παρέμβασης όσο και σε επίπεδο πρόληψης. Επίσης, πρόκειται να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες του νοσοκομείου προς τους ασθενείς που νοσηλεύονται στο σύνολο των κλινικών του, βελτιστοποιώντας τις υπηρεσίες αξιολόγησης και αποκατάστασης, με επιστημονικά τεκμηριωμένη και αποτελεσματική θεραπευτική παρέμβαση.

Η κοινωνία του Κιλκίς πώς θα ωφεληθεί από ένα τέτοιο εργαστήριο;

Το Εργαστήριο Μελέτης  της Ανθρώπινης Κίνησης και Λειτουργικής Αξιολόγησης που πρόκειται να λειτουργήσει στο Γενικό Νοσοκομείο του Κιλκίς θα αποτελέσει ένα πρότυπο κλινικό εργαστήριο με υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό ικανό να αναβαθμίσει τις παροχές υπηρεσιών υγείας τόσο στους νοσηλευόμενους, όσο και στους πολίτες του νομού Κιλκίς (αλλά και των όμορων περιοχών). Το συγκεκριμένο εργαστήριο θα είναι ικανό  να παρέχει υπηρεσίες αξιολόγησης όσον αφορά τα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης κίνησης (στάση, βάδιση, ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανθρώπινης κίνησης – νευρομυϊκός συντονισμός), τις φυσικές παραμέτρους του ανθρώπινου σώματος (μυϊκή δύναμη, εύρος κίνησης αρθρώσεων, ισορροπία) καθώς και την λειτουργική ικανότητα (αερόβια ικανότητα, αντοχή, ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων) των νοσηλευόμενων, των εξωτερικών ασθενών του νοσοκομείου, αλλά και του συνόλου των πολιτών του νομού σε επίπεδο πρόληψης. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι όχι μόνο η κοινωνία του Κιλκίς αλλά και όλη η περιοχή πέριξ της περιφέρειας της πόλεως του Κιλκίς θα ευνοηθεί από το συγκεκριμένο εργαστήριο. Όπως άλλωστε είναι γνωστό, στην  Ορθοπαιδική Κλινική του Κιλκίς πραγματοποιούνται σε πολύ μεγάλο ποσοστό επεμβάσεις σε ασθενείς από όμορους νομούς και απ ’όλη τη Β.Ελλάδα.

Πώς θα λειτουργεί πού θα βρεθεί προσωπικό;

Η στελέχωση του εργαστηρίου δεν αποτελεί πρόβλημα. Θα λειτουργεί με μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές του πανεπιστημιακού τμήματος όπως και ειδικευόμενους ή/και ειδικούς ορθοπαιδικούς  ιατρούς της κλινικής του ΓΝ Κιλκίς , σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας που πρόκειται να συναφθεί μεταξύ μας

Πότε θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει;

Το δύσκολο βήμα έγινε.  Στο πλαίσιο λοιπόν του Προγράμματος Interreg 2021-2027 , εγκρίθηκε το έργο του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς, με ακρωνύμιο “IPA SHIELD IN MOTION” συνολικού προϋπολογισμού 1.499.000,00€, εκ των οποίων  777.500,00 ευρώ αφορούν σε δράσεις του Γ.Ν. Κιλκίς με συμμέτοχο και την Ελληνική Εταιρεία για την Σκλήρυνση κατά  Πλάκας.

Θέλω να είμαι αισιόδοξος, θεωρώ πως εάν επισπευτούν οι διαδικασίες και από τη διοικητική υπηρεσία του νοσοκομείου και καταπολεμηθούν οι διάφορες παράμετροι, που σχετίζονται με τη γραφειοκρατία, εντός του επόμενου έτους θα δύναται να λειτουργήσει.

Έτσι η ορθοπαιδική κλινική του ΓΝ Κιλκίς θα έχει έναν άλλον ισχυρό βραχίονα στην φαρέτρα της  διευρύνοντας τις υπηρεσίες παροχής  υγείας. Σε μία εποχή όπου οι ορθοπαιδικές επεμβάσεις χαρακτηρίζονται από άμεση έγερση  (fast track) και κινητοποίηση, η συνεργασία με το τμήμα της φυσικοθεραπείας θα συμβάλλει στην καθημερινή ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων, χρήση νέας τεχνολογίας και νέων δεδομένων προς όφελος των ασθενών.

Περισσότερα

Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών και ΚΑΡΠΑ για τους εργαζόμενους στο ‘’Βοήθεια στο Σπίτι’’

Σε σεμινάριο παροχής πρώτων βοηθειών και τεχνικών καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) συμμετείχαν οι εργαζόμενοι του προγράμματος ‘’Βοήθεια στο Σπίτι’’. Το επιμορφωτικό […]

Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Από την συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη με το νέο βουλευτή του Κινήματος Πέτρο Παππά