Πολιτική

«Σήμα κινδύνου εκπέμπει η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας»

Την δραματική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει ο τομέας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, επισημαίνει σε επιστολή τους προς τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Ανδρέα Ξανθό ο διευθυντής του κέντρου υγείας Πολυκάστρου Γιώργος Περπερίδης, ζητώντας από αυτόν άμεση λήψη μέτρων και προσκαλώντας τον σε ενημερωτική ημερίδα γιά την ΠΦΥ το αμέσως προσεχές διάστημα το ΚΥ Πολυκάστρου.

Στην επιστολή του ο κ. Περπερίδης αναφέρει τα εξής:
«Κύριε υπουργέ,
Με την εφαρμογή του Ν. 4238/2014 για το Π.Ε.Δ.Υ. (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας) κα την υπαγωγή όλων των κέντρων υγείας, των περιφερειακών ιατρείων και των ιατρείων του Ι.ΚΑ, στην εποπτεία και διαχείριση, των αντίστοιχων επτά υγειονομικών περιφερειών της χώρας από 1/1/2015 , η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (Π.Φ.Υ), μετά από τρεις μήνες, βρίσκεται κυριολεκτικά σε κατάσταση ασφυξίας και κατάρρευσης, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των πολιτών στην επαρχία, σε μία οικονομικώς κρίσιμη συγκυρία για την χώρα συγκυρία.

Κύριε υπουργέ,
Ως συντονιστής διευθυντής του διασυνοριακού κέντρου υγείας Πολυκάστρου νομού Κιλκίς και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου της 4ης Υ.ΠΕ , βιώνοντας την όλη κατάσταση, εκ των έσω, θα ήθελα με την επιστολή μου αυτή, να σας επισημάνω επιγραμματικά τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το Π.Ε.Δ.Υ
 Ο ανεφοδιασμός με κάθε είδους υλικά για την στοιχειώδη λειτουργία των Μονάδων Υγείας του Π.Ε.Δ.Υ. είναι από τραγικός μέχρι ανύπαρκτος.
 Οι ελλείψεις σε όλους τους τομείς (φάρμακα, αντιδραστήρια, αναλώσιμα για τους εκτυπωτές κ.λ.π.) είναι εμφανείς και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα οι συνέπειες θα είναι επικίνδυνες για την υγεία των ασθενών.
 Η συντήρηση και η επισκευή των μηχανημάτων πάσης φύσης, ανύπαρκτη και οι τυχόν βλάβες τους παραμένουν στην τύχη τους, χωρίς καμμία πρόνοια αποκατάστασης τους, μέσα από δαιδαλώδεις διαδικασίες με τις τεχνικές υπηρεσίες των Υ.Π.Ε.
 Οι κτιριακές επισκευές και αποκαταστάσεις δεν βρίσκονται στα σχέδια και το προγραμματισμό των αντίστοιχων υπηρεσιών των Υ.Π.Ε.
 Ζητείται από το προσωπικό των μονάδων υγείας (νοσηλευτικό, παραϊατρικό) παρά την καλή τους θέληση- να επωμιστούν διοικητικές και γραφειοκρατικές διαδικασίες άγνωστες προς αυτούς, οι οποίες μέχρι πρότινος υπάγονταν σε οργανωμένα αντίστοιχα τμήματα των νοσοκομείων της χώρας( γραφεία προμηθειών, διαχείρισης ,φαρμακεία, τεχνικές υπηρεσίες κ.λ.π.)
 Η αναβάθμιση του ιατρικού προσωπικού των Μονάδων Υγεία Π.Ε.Δ.Υ.(πρώην Ι.ΚΑ) εδώ και ένα χρόνο έμεινε στα χαρτιά παρά των ένταξή τους στο Ε.Σ.Υ. με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.
 Οι λιγοστοί υπάλληλοι των υπηρεσιών των Υ.Π.Ε. παρά τις φιλότιμες προσπάθειες τους, είναι αδύνατον να ανταποκριθούν και να διαχειριστούν όλο αυτό τον όγκο δουλειάς, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να μην έχει εκτελεσθεί σχεδόν καμία παραγγελία των Π.Ε.Δ.Υ.

Ενημερωτικώς, σας αναφέρω ότι η 4η Υ.Π.Ε. ( η μεγαλύτερη της χώρας), με 27
υπαλλήλους , έχει να διαχειριστεί υποθέσεις περίπου 2000 εργαζομένων στα 36 κέντρα υγείας, τα δέκα ιατρεία του πρώην Ι.Κ.Α, τα 300 περίπου περιφερειακά ιατρεία και τα 1000 περίπου αγροτικά ιατρεία των οικισμών (από Καστανιές Εβρου μέχρι Γρίβα Κιλκίς).

Συμπερασματικά, θα έλεγα ότι αντί για αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας στην χώρα μας, έχουμε μία τρομερή υπερσυγκέντρωση με τραγικά αποτελέσματα για την Π.Φ.Υ.

Κύριε υπουργέ,
Προσωπικώς, είχα επισημάνει τα αδύνατα σημεία της μεταρρύθμισης του Π.Ε.Δ.Υ., στους υπουργούς υγείας κ. Γεωργιάδη και κ. Γρηγοράκο, κατά την επίσκεψη τους στο Κ.Υ. Πολυκάστρου στις 22.2.14 και 24.9.14, αντίστοιχα καταθέτοντας ρεαλιστικές προτάσεις, οι οποίες δυστυχώς δεν εισακούσθηκαν με αποτέλεσμα σήμερα να βιώνουμε την σκληρή πραγματικότητα στην Π.Φ.Υ.

Κύριε υπουργέ,
Το κέντρο υγείας Πολυκάστρου, ως πρότυπο κέντρο υγείας όπως έχει χαρακτηριστεί από παράγοντες της Πολιτείας που το επισκέφθηκαν, πρωτοπόρο σε ανατρεπτικές δράσεις και προτάσεις, σας προσκαλεί στην Ημερίδα για την Π.Φ.Υ. που προτίθεται να διοργανώσει σε συνεννόηση με τους αντίστοιχους φορείς της περιφέρειας και του νομού, σε ημερομηνία που θα ορισθεί με την δική σας σύμφωνη γνώμη, λόγω φόρτου εργασίας-για να πληροφορηθούμε τα σχέδια της νέας κυβέρνησης για το παρόν και το μέλλον της Π.Φ.Υ. στη χώρα μας και να σας καταθέσουμε δια ζώσης –στο μέτρο των δυνάμεων μας, και τις δικές μας προτάσεις για στοχευμένες παρεμβάσεις στην Π.Φ.Υ.».

Περισσότερα

Στην Κύπρο ο Γ.Γεωργαντάς ως εκπρόσωπος της Βουλής στις εκδηλώσεις της μαύρης επετείου εισβολής του Αττίλα

Στην Κύπρο, όπου εκπροσωπεί τη Βουλή ως επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Κιλκίς […]

Δείτε ακόμα

ΚΑΒΑΛΑ 1934 – ΝΕΕΣ ΚΑΒΑΛΕΣ 2024… 90 ΧΡΟΝΙΑ

Συμπληρώνονται φέτος ενενήντα (90) χρόνια, από τη γεωργική αποκατάσταση διακοσίων οικογενειών ανέργων καπνεργατών Καβαλιωτών στο δήμο Παιονίας στη περιοχή Πολυκάστρου (Νέες Καβάλες), […]

Σωματείο εργαζομένων νοσοκομείου Κιλκίς: «Εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με τρεις θανάτους»

Το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς καταγγέλλει εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με […]