Πολιτισμός

Άλλη μια πρωτότυπη συλλεκτική έκδοση το ημερολόγιο των «Αργοναυτών»

Για άλλη μια χρονιά η ένωση Ποντίων νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» πρωτοτυπεί με το συλλεκτικό ημερολόγιό της.

Για το 2018 το ημερολόγιο τοίχου με τίτλο «Χαρτογραφώντας την Μνήμη», είναι αφιερωμένο σε σπάνιους ναυτικούς χάρτες, γνωστούς και με την βενετσιάνικη ονομασία «πορτολάνοι», του Ευξείνου Πόντου, από τον 15ο έως και τον 19ο αιώνα.

Οι χάρτες αυτοί «αποτυπώνουν» την ιστορική και γεωγραφική γνώση αλλά και το επίπεδο τεχνογνωσίας και τεχνικών δυνατοτήτων χαρτογράφησης στην κάθε εποχή.

Η αρχή, πάντως, στο εξώφυλλο γίνεται με εικόνα του κορυφαίου γεωγράφου της αρχαιότητας, του εξ Αμασείας Πόντου Στράβωνος από χάρτη του 1584 που εκτυπώθηκε στο Παρίσι.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΡΓΟΝΑΥΤΩΝ 2018

Ακολούθως, σε κάθε σελίδα, αντιστοιχεί και ένας πορτολάνος, με τον παλαιότερο (του 1436) στην σελίδα του Ιανουαρίου και τον νεώτερο (1850) στην αντίστοιχη του Δεκεμβρίου.

Στο αριστερό άκρο της κάθε σελίδας γίνεται αναφορά στην προέλευση του κάθε πορτολάνου, ενώ ακριβώς από κάτω παρατίθενται οι σημαντικότερες γιορτές του κάθε μήνα.

Η δεύτερη σελίδα καλύπτεται από ένα σύντομο ιστορικό της ίδρυσης και έως σήμερα πορείας των «Αργοναυτών» και καταχωρίσεις των χορηγών της έκδοσης.

Οι ιστορικοί χάρτες-πορτολάνοι του Ευξείνου Πόντου προέρχονται από το πλούσιο αρχείο της Λένας Σαββίδου, η οποία και έκανε τις δώδεκα συγκεκριμένες επιλογές, ενώ την σχεδίαση-μακέτα του ημερολογίου επιμελήθηκε ο Θανάσης Λαβασάς.

Τόσο το περιεχόμενο του ημερολογίου όσο και η γενικότερη αισθητική στην εκτύπωσή του συνθέτουν ένα καλαίσθητο και ποιοτικό αποτέλεσμα.

Ένα αποτέλεσμα, το οποίο καθιστά και φέτος ελκυστικό το ημερολόγιο τοίχου των «Αργοναυτών», αφού πρόκειται στην πραγματικότητα για μια συλλεκτική έκδοση, που έχει θέση σε κάθε αρχείο, ακόμη και… μετά την παρέλευση του 2018.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα