Πρωτοβουλία ουσίας από τον ιατρό Ι.Τσιτσιμπή γιά ανακούφιση προσφύγων-μεταναστών
Ένα λαμπρό παράδειγμα προς μίμησιν, σε ό,τι αφορά στην στάση πολιτών έναντι του προσφυγικού ζητήματος, σε σχέση με την επιστημονική και επαγγελματική ιδιότητά τους, προσφέρει ο γενικός γιατρός του Κιλκίς Γιάννης Τσιτσιμπής, κάτοικος Χέρσου, παραδίδοντας μαθήματα οργάνωσης και αποτελεσματικής προσφοράς υπηρεσιών στην αντιμετώπιση του εν λόγω ζητήματος.
Ένα παράδειγμα τόσο γιά την συντεταγμένη Πολιτεία όσο και γιά τον κάθε πολίτη χωριστά, με την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών γιά την ανακούφιση προσφύγων.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του κ. Τσιτσιμπή παρουσιάσθηκε στο πλαίσιο ρεπορτάζ του ραδιοφωνικού σταθμού «Άλφα 96,5», το οποίο παρατίθεται αυτούσιο.
«Η επί χρόνια καθημερινή επαφή με τους πρόσφυγες της Ειδομένης, καθώς και με τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι έχουν αποκλειστεί, ελέω κρίσεως, από το δημόσιο σύστημα υγείας, οδήγησε έναν γενικό γιατρό του Κιλκίς να απευθύνει προσκλητήριο στους συναδέλφους του από όλη την Κεντρική Μακεδονία, προκειμένου να στήσουν, εκ του μηδενός, ένα ιατρείο στο νέο κέντρο προσωρινής παραμονής προσφύγων στο Χέρσο.
Παρά το γεγονός, ότι τα ελληνικά νοσοκομεία, συλλήβδην, και ειδικότερα αυτό του Κιλκίς, πάσχουν από δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό, αναλώσιμα και υποδομές, τα οποία θυσιάζονται στο βωμό της «σωτηρίας δια μνημονίων», και παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες ιατροί και νοσηλευτές είναι και επισήμως «καμμένοι» (βλ. σύνδρομο «μπερν άουτ»=burn out), βρίσκουν το σθένος να αποδείξουν ξανά, ότι η λέξη φιλότιμο απαντάται μόνο στα ελληνικά, διότι αυτή η αρετή ευδοκιμεί μόνον στην άκρη της Βαλκανικής.
«Το πρόβλημα το ζω πολύ πριν. Συναισθηματικά και εργασιακά το ζω με ένταση», εξηγεί στον Alpha 96.5 ο γενικός ιατρός του Κιλκίς και κάτοικος Χέρσου, Γιάννης Τσιτσιμπής.
Αυτή η παραδοχή, σε συνδυασμό με το ότι το σπίτι του βρίσκεται αντικριστά του στρατοπέδου, τον ώθησαν να επιχειρήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο. Να στήσει ένα ιατρείο με εθελοντικό προσωπικό από τα δημόσια νοσοκομεία του Κιλκίς και της Κεντρικής Μακεδονίας, εντός του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο χωριό του Κιλκίς. «Ζώντας μέσα στο νοσοκομείο του Κιλκίς, ξέρω ότι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις δεν μπορούν να καλύψουν το μέγεθος του προβλήματος. Σήμερα φτάσαμε τους 3200 (σ.σ. πρόσφυγες στο Χέρσο), και αυτοί που φεύγουν για την Ειδομένη, οι περισσότεροι γυρνάνε πίσω», περιγράφει ο γιατρός, για να προσθέσει «ευτυχώς προσωρινώς υπάρχουν καλές συνθήκες εντός του στρατοπέδου».
Έτσι η λογική του εγχειρήματος είναι «ανοίγοντας ένα μόνιμο ιατρείο μέσα, θα μπορούσαμε να προσφέρουμε καλύτερη περίθαλψη. Δεν υπάρχει συνεννόηση μεταξύ κράτους, νοσοκομείου και ΜΚΟ. «Είμαστε μέσα σε έναν κυκεώνα γεγονότων», διευκρινίζει ο ίδιος, για να προσθέσει αμέσως μετά: «Ήλθα σε επαφή με φίλους γιατρούς στο Κιλκίς και μετά μέσω του «Facebook» έψαξα συναδέλφους, οι οποίοι ενδιαφέρονται να βάλουμε φρένο σε αυτή την κατάσταση».
Αναλύοντας το σκεπτικό του σημειώνει ότι το εν λόγω ιατρείο «δεν θα ναι επιδοτούμενο: «Θα κάνουμε την παροχή των υλικών μόνοι μας. Το νοσοκομείο του Κιλκίς έχει πει, ότι θα μας στηρίξει όσο μπορεί. Ήδη έχουμε κάποιες φαρμακαποθήκες, οι οποίες θα βοηθήσουν με τα φάρμακα. Για παράδειγμα, μπορούμε να πάρουμε κάποια σκευάσματα τα οποία είναι κοντά στην λήξη τους». Μαζί με αυτά τα δεδομένα, έχει εκφραστεί ενδιαφέρον και από ιδιώτες, ενώ θα απαιτηθεί συνεννόηση με τον στρατό, με τον διοικητή της ταξιαρχίας ο οποίος διοικεί το κέντρο προσφύγων να είναι ήδη θετικός στο εγχείρημα.
Το ιατρείο μάλιστα έχει… ήδη βρεθεί, καθώς ιδιώτες προσφέρουν ένα κονταίηνερ μήκους 15 μέτρων, εντός του οποίου οι γιατροί θα στήσουν τα απαραίτητα, ενώ το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου Κιλκίς, το οποίο ευτυχώς είναι επαρκές, έχει ήδη πει «ναι» στην πρόταση του γιατρού.
Από την ημέρα που ο κ. Τσιτσιμπής «έβαλε μπροστά» τις διαδικασίες επαφών, πάνω από εκατό εργαζόμενοι του νοσοκομείου» (20 γιατροί, 60 νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό), συστοιχίζονται με τον εμπνευστή της ιδέας.
«Κρατική διαχείριση»
«Όσα κονταίηνερ και να φέρεις, με τα ντουβάρια δεν μπορείς να λύσεις το πρόβλημα.
Τα χρήματα, που παίρνει ετησίως το νοσοκομείο, φτάνουν υποτυπωδώς για την λειτουργία. Δεν έχουμε γιατρούς για τον αξονικό τομογράφο, δεν έχουμε ειδικευόμενους για τις εφημερίες, δεν έχουμε προσωπικό για τις εργαστηριακές εξετάσεις.
Οι ΜΚΟ υπάρχει περίπτωση να στήσουν μικρά νοσοκομεία;
Η κρατική διαχείριση εξασφαλίζει την λιγότερη δυνατή διαρροή». Αυτό απαντά ο κ. Τσιτσιμπής στην ερώτηση αν θα αποδειχθεί λειτουργική η απόφαση χρηματοδότησης από την Ευρώπη προς τις ΜΚΟ, και όχι προς το κράτος για προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία.
Ταυτοχρόνως ο ίδιος προτείνει να στηθούν στα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων αγροτικά ιατρεία και να πάνε εκεί νέοι γιατροί, που θα είναι έμμισθοι. «Έτσι θα είναι δυνατόν να ανακόψουμε την διακομιδή των μη επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία», τονίζει.
Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικότητες που θα χρειαστούν εντός του προσφυγικού ιατρείου θα είναι γενικοί ιατροί και παθολόγοι, καθώς όπως διευκρινίζει ο κ. Τσιτσιμπής: «Τα περισσότερα περιστατικά είναι λοιμώξεις, ιώσεις, λοιμώξεις του αναπνευστικού, γαστρεντερίτιδες. Επειδή έχουμε θέμα με τα παιδιά και η παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου έχει έναν ειδικό γιατρό και έναν ειδικευόμενο, μπορεί να συμβάλει εκεί ο παθολόγος»…
…Αρωγός ακόμη και το αποδεκατισμένο κλιμάκιο του ΕΚΑΒ της ακριτικής πόλης, το οποίο, παρ’ ότι σε κάθε βάρδια μετρά μόλις δύο λειτουργικά και πλήρως στελεχωμένα ασθενοφόρα, ήδη συνεισφέρει στην ανακούφιση των προσφύγων.
Κλείνοντας ο γιατρός του Κιλκίς αφηγείται τις μοναδικές και την ίδια ώρα απάνθρωπες ιστορίες ωρισμένων ασθενών μεταναστών. «Κάποιοι», εξομολογείται ο κ. Τσιτσιμπής, «είναι νεφροπαθείς,
και απορώ πώς ταξίδεψαν. Έχουν κάνει αιμοκαθάρσεις στην Άγκυρα, στα παράλια της Τουρκίας και τώρα χρειάζεται να κάνουν στο Κιλκίς, όπου στην μονάδα τεχνητού νεφρού υπάρχουν 13 άτομα στην ουρά κάθε μέρα για αιμοκάθαρση. Υπάρχουν καρδιοπαθείς οι οποίοι έχουν χάσει τα φάρμακά τους στο δρόμο και είναι τόσο καιρό χωρίς αγωγή με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό».
Όλα αυτά μάλιστα εφ’ όσον λάβουν σάρκα και οστά, απλώς θα ανακουφίσουν, θα είναι μια «πρώτη περίθαλψη» όπως λέει ο γιατρός του Κιλκίς. Μια πρώτη περίθαλψη σε μία αθεράπευτα κυνική Ευρώπη».