Πολιτική

Πρώτη «χλιαρή» επίσημη αντίδραση τοπικών παραγόντων στην προοπτική στρατιωτικής «απογύμνωσης» του Κιλκίς

Με αρκετή καθυστέρηση εκδηλώθηκε αντίδραση εκπροσώπων τοπικών αρχών και φορέων στην φημολογούμενη στρατιωτική «απογύμνωση» του Κιλκίς, με μετεγκατάσταση του Πολυεθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ) και της 71 Α/Μ ταξιαρχίας «Πόντος» σε άλλες περιοχές.

Η αντίδραση αυτή, έστω και «χλιαρή», έχει να κάνει με κοινή δήλωση των αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς Ανδρέα Βεργίδη, δημάρχου Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη και του προέδρου του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου (ΕΒΕ) Κιλκίς Χρήστου Χατζημλάδη, στην οποία αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

« … Η παρουσία του στρατού είναι συνυφασμένη με την ιστορία του τόπου μας και με παρεχόμενες εγγυήσεις ασφάλειας.

Σε περιόδους δύσκολες γιά την οικονομική ανάπτυξη, ο στρατός στάθηκε ρυθμιστικό αντίβαρο της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής και ανάχωμα στην τοπική ανεργία.

Η αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων έφερε δυσάρεστες αλλαγές στην περιοχή μας, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα την κατάργηση της λειτουργίας της ιστορικής VI Μεραρχίας στο Κιλκίς, του κέντρου εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων και των στρατοπέδων Δογάνη Κιλκίς και Παπαδάκη Δροσάτου.

Η μείωση της στρατιωτικής παρουσίας εξισορροπήθηκε σε κάποιο βαθμό με την επιχειρησιακή ενίσχυση της 71 αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας ¨Πόντος¨ και την ίδρυση πριν από είκοσι χρόνια του Πολυεθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ), στην Κρηστώνη, που είναι επισήμως αναγνωρισμένο από το ΝΑΤΟ ως εκπαιδευτικό κέντρο του προγράμματος “Συνεργασία για την Ειρήνη” και λειτουργεί ως πολυεθνική δύναμη προετοιμασίας ειρηνευτικών αποστολών.

Οι συμπαγείς αυτοί στρατιωτικοί αρμοί έχουν την αποδοχή του συνόλου της κοινωνίας μας και συνεργάζονται άψογα με τις αρχές για μικρά και μεγάλα ζητήματα του τόπου. Η συμβολή τους στην ενίσχυση του τοπικού εισοδήματος εξακολουθεί να είναι υπολογίσιμη.

Τον τελευταίο καιρό οι φήμες και οι ψίθυροι δυναμώνουν, και σε συνδυασμό με διφορούμενες θέσεις που εκφράζονται από επίσημα χείλη αναφέρονται σε ενδεχόμενη στρατιωτική εξασθένηση με την μεταφορά στρατιωτικών σχηματισμών της 71 Α/Μ “Πόντος” στην Καστοριά και την μετεγκατάσταση του Πολυεθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης στα Χανιά.

Η απάντηση του καθ’ ύλην αρμοδίου υπουργού περί προς ώρας παραμονής της 71 Α/Μ ταξιαρχίας “Πόντος”, σε συνάρτηση με την υφισταμένη επιχειρησιακή σχεδίαση, ουδόλως μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική καθώς περιέχει, έστω και «εν σπέρματι», την πιθανότητα μετακίνησης στρατιωτικών σχηματισμών από την περιοχή του Κιλκίς.

Η χάραξη εθνικής στρατηγικής άμυνας και οι σκοποί, που υπηρετεί σε σχέση με τις διαμορφούμενες γεωπολιτικές συνθήκες, είναι απολύτως σεβαστή. Εάν, όμως, υποκρύπτει κριτήρια σκοπιμότητας, εξυπηρετώντας εκλογικές περιφέρειες που ασθενούν οικονομικώς εις βάρος άλλων περιοχών, όπως το Κιλκίς που έχει στρατιωτική παράδοση και σημαντική αναφορά στον αμυντικό χάρτη της χώρας, τότε τα σημεία έκφρασής της είναι προβληματικά και δεν ανταποκρίνονται σε ρεαλιστικές αμυντικές απαιτήσεις.

Το σύνολο των φορέων της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς εκτιμά, ότι είναι άκαιρη, άστοχη και επικίνδυνη η συζήτηση, εν είδει σχολίων,που έχει ανοίξει γιά την μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων σε άλλες περιοχές, με τελικό αποτέλεσμα την αποδυνάμωσή του.

Θεωρεί απαράδεκτο το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του στρατού από τα διοικητικά μας όρια, πόσω μάλλον όταν δεν συντρέχουν πραγματικές ανάγκες, και διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση, ότι θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις και γιά την διατήρηση της 71 Α/Μ ταξιαρχίας “Πόντος” και του Πολυεθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης, αλλά και γιά την συνεχή αναβάθμισή τους».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα