Πολιτισμός

Γιά πρώτη φορά στο Κιλκίς η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Ένα από τα σημαντικότερα συμφωνικά σχήματα της Ελλάδας, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ), θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά η πόλη του Κιλκίς, την Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014 στο θέατρο Λόφου Αγίου Γεωργίου, με ώρα έναρξης εκδήλωσης 9 το βράδυ.
Στην κορυφαία αυτή συναυλία που διοργανώνεται από τον δήμο Κιλκίς, η Κ.Ο.Θ., θα παρουσιάσει γνωστά αριστουργήματα του κλασικού ρεπερτορίου, υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Ζωής Τσόκανου και με τη σύμπραξη της σοπράνο Βάσως Βαϊούλη, που ζη και εργάζεται στο Κιλκίς
Ειδικότερα, το πρώτο μέρος της συναυλίας θα περιλαμβάνει την «Εισαγωγή» και την άρια «Ah chi mi dice mai» από την όπερα Ντον Τζοβάνι, την «Εισαγωγή» και την άρια «Porgi amor qualcher ristor» από την όπερα «Οι Γάμοι του Φίγκαρο» του Βολφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, το πρελούδιο από τη γ’ πράξη της όπερας «Τραβιάτα» και την άρια «D’amor sull ali rosee» από την όπερα «Il Trovatore» του Τζιουζέπε Βέρντι. Στο δεύτερο μέρος, θα παρουσιαστεί η «Συμφωνία αρ. 9» σε μι ελάσσονα, έργο 95 του Αντονίν Ντβόρζακ, γνωστή και ως «Συμφωνία του Νέου Κόσμου».
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Η εκδήλωση συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα του πολιτιστικού θεσμού «Ελευθέρια» εις ανάμνησιν της επιμής Μάχης και απελευθέρωσης του Κιλκίς (19-21 Ιουνίου 1913).

Η Κ.Ο.Θ.
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα δύο σημαντικότερα συμφωνικά σχήματα της Ελλάδας. Το ρεπερτόριο που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμά της ξεκινά από τη μουσική μπαρόκ και φθάνει μέχρι τις πρωτοποριακές συνθέσεις του 21ου αιώνα.
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1959 από τον Έλληνα μουσουργό Σόλωνα Μιχαηλίδη και κρατικοποιήθηκε το 1966. Πολλοί και σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες ανέλαβαν τη διευθυντική «σκυτάλη» της. Πρώτος ο ιδρυτής της και στη συνέχεια ο Γεώργιος Θυμής, ο Άλκης Μπαλτάς, ο Κάρολος Τρικολίδης, ο Κοσμάς Γαλιλαίας, ο Κωνσταντίνος Πατσαλίδης, ο Λεωνίδας Καβάκος, ο Μίκης Μιχαηλίδης, ο Μύρων Μιχαηλίδης και ο Αλέξανδρος Μυράτ. Σήμερα Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κ.Ο.Θ., είναι ο αρχιμουσικός και επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας Γεώργιος Βράνος.
Πέρα από τις τακτικές συμφωνικές της συναυλίες, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, πραγματοποιώντας τακτικά παραστάσεις όπερας, μπαλέτου, συνοδεία βωβού κινηματογράφου κλπ. Στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του μελλοντικού φιλόμουσου κοινού εντάσσεται η έντονη δραστηριότητά της με εκπαιδευτικές συναυλίες.
Ένας από τους βασικούς στόχους της ορχήστρας είναι η προβολή της ελληνικής μουσικής παρακαταθήκης με την παρουσίαση πολλών πρώτων εκτελέσεων πανελληνίως και παγκοσμίως. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η προώθηση νέων καλλιτεχνών, πολλοί από τους οποίους σήμερα είναι καταξιωμένοι στην ελληνική και διεθνή μουσική σκηνή. Πρωτοπορώντας στον ελληνικό μουσικό χώρο, ηχογραφεί με διεθνούς κύρους δισκογραφικές εταιρείες, όπως η NAXOS, η BIS και η ΕΜΙ.
Στον κατάλογο των Eλλήνων και ξένων αρχιμουσικών και σολίστ που έχουν συμπράξει με την Κ.Ο.Θ. συμπεριλαμβάνεται ένας μεγάλος αριθμός διάσημων προσωπικοτήτων.
Πέρα από τη συχνή και συστηματική παρουσία της σε πόλεις ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας, περιοδεύει σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Η διεθνής της παρουσία περιλαμβάνει συναυλίες σε Βαλένθια, Πεκίνο, Πράγα, Φλωρεντία, Πιστόια, Βερολίνο, Στρασβούργο κ.α.
Η ηλεκτρονική διεύθυνση είναι www.tsso.gr

Περισσότερα
Δείτε ακόμα