Γενικά

Πρώτα πανελλαδικά σε χρηματοδότηση από το “Αντώνης Τρίτσης” τα έργα της ΔΕΥΑΚ

Με την υπογραφή της απόφασης χρηματοδότησης ύψους 24.862.000 ευρώ του δήμου Κιλκίς από τον υπουργό εσωτερικών Παναγιώτη (Τάκη) Θεοδωρικάκο ολοκληρώθηκε επισήμως την Δευτέρα 19-10-20 η πρώτη πράξη δρομολόγησης θεμελίωσης έργων ζωτικών υποδομών στον δήμο Κιλκίς.

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

« … Η ροή της υψηλότερης πίστωσης που έχει εγκριθεί από το υπουργείο εσωτερικών στην πρώτη πρόσκληση του προγράμματος ανάπτυξης και αλληλεγγύης γιά την αυτοδιοίκηση “Αντώνης Τρίτσης” κατευθύνεται στα εμβληματικά έργα της ΔΕΥΑΚ, τα οποία αναφέρονται στην αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης σε τμήμα του Κιλκίς και σε τριάντα πέντε οικισμούς του δήμου.

Παρεμβάσεις στα δίκτυα ύδρευσης συνολικού μήκους 302,418 χλμ προγραμματίζονται σε:

Δ.Ε. ΚΙΛΚΙΣ: Κιλκίς, Αργυρούπολη, Κρηστώνη, Χωρύγι, Σταυροχώρι, Βαπτιστής

Δ.Ε. ΓΑΛΛΙΚΟΥ: Καμπάνης, Ν.Σάντα, Γαλλικός, Μάνδρες,Πεδινό

Δ.Ε. ΔΟΪΡΑΝΗΣ :Άγιος Χαράλαμπος, Αμάραντα, Κορυφή

Δ.Ε. ΚΡΟΥΣΣΩΝ: Τέρπυλλος, Κεντρικό Βάθη, Επτάλοφος, Ευκαρπία, Ίσωμα, Αντιγόνεια, Άγιος Μάρκος, Μελισσουργείο, Άνω Θεοδωράκι, Κάτω Θεοδωράκι, Γερακαριό

Δ.Ε. ΜΟΥΡΙΩΝ: Μυριόφυτο, Ν.Μυριόφυτο

Δ.Ε. ΠΙΚΡΟΛΙΜΝΗΣ: Μικρόκαμπος, Μαυρονέρι, Π. Αγιονέρι, Ν.Γυναικόκαστρο

Δ.Ε. ΧΕΡΣΟΥ: Ηλιόλουστο, Κορομηλιά, Πλαγιά, Μ.Στέρνα

Οι υφιστάμενοι αγωγοί ύδρευσης κατασκευασμένοι από αμίαντο τσιμεντοσωλήνες στη δεκαετία του 1960, θα αντικατασταθούν με αγωγούς από πολυαιθυλένιο τρίτης γενιάς, ονομαστικής πίεσης δέκα μπαρ, διαφόρων ονομαστικών διαμέτρων.

Η επιτυχημένη ένταξη του δήμου Κιλκίς στις χρηματοδοτικές πρόνοιες του “Αντώνης Τρίτσης”, με προεξέχουσα την τεχνογνωσία της ΔΕΥΑΚ, αφορά ένα έργο ποιότητας ζωής, άρρηκτα συνδεδεμένο με τη δημόσια υγεία και ασφάλεια των πολιτών όπως και με τον εκσυγχρονισμό των δικτύων ύδρευσης.

Εκτός από την αντικατάσταση των δικτύων, θα αναβαθμιστούν τα αντλιοστάσια των γεωτρήσεων όλων των παραπάνω οικισμών ως προς τους ηλεκτρικούς πίνακες, τις υδραυλικές τους εγκαταστάσεις και τους υπάρχοντες οικίσκους. Ειδικότερα θα αναβαθμιστούν συνολικά 57 αντλιοστάσια στα οποία δε θα χρειάζεται καμία επέμβαση για τα επόμενα είκοσι χρόνια.

Η πρόταση των εμβληματικών έργων της ΔΕΥΑΚ περιλαμβάνει και έξι άλλα υποέργα με πιο σημαντικά την προμήθεια και τοποθέτηση 10.350 ψηφιακών υδρομέτρων στην πόλη του Κιλκίς και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων με σκοπό τη μείωση του κόστους της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης , ο οποίος ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του κ. Θεοδωρικάκου επισκέπτεται σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών για την απόφαση ένταξης των εμβληματικών έργων της ΔΕΥΑΚ στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, επισημαίνει σε δήλωσή του:

“Η δημοτική αρχή, η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ και η επιστημονική και τεχνική ομάδα της υπηρεσίας συνεργάζονται παραγωγικά, γιά να πάει το Κιλκίς μπροστά.

Ο δήμος Κιλκίς καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις χρηματοδοτικές εισροές, με ένα ασύλληπτα μεγάλο προϋπολογισμό, έχοντας συμμετάσχει και αξιολογηθεί θετικά στην πρώτη πρόσκληση του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” και αυτή η επιτυχία οφείλεται στη συλλογική εργασία, στο πνεύμα ομοθυμίας και στην άρτια πρόταση που κατέθεσε η ΔΕΥΑΚ προσθέτοντας στο ενεργητικό της μία ακόμη διάκριση πείρας και υψηλής τεχνογνωσίας.

Είμαι ευτυχής που ο υπουργός Εσωτερικών έκανε αποδεκτή την πρόταση του Κιλκίς και στάθηκε απόλυτα συνεπής στις δεσμεύσεις του, κατά την τιμητική επίσκεψή του στο Κιλκίς τον περασμένο Ιούνιο, για την συμπερίληψη όσων έργων χρειαστούν στο Δήμο μας για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Η δημοτική αρχή θα αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται και θα συμμετάσχει και στις άλλες προσκλήσεις του “Αντώνης Τρίτσης” με ώριμα έργα που έχουν μελετητική ετοιμότητα. Ο δήμος Κιλκίς έχει ανάγκη από τέτοια έργα υποδομής που ξαναγεννούν την ελπίδα και δίνουν ζωντάνια στην περιοχή μας.

Το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” είναι η δύναμη που δίνει το υπουργείο Εσωτερικών στην αυτοδιοίκηση για να ξαναδημιουργήσει βάσεις ανάπτυξης στην περιφέρεια, σε κάθε δήμο.

ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ

Ξεχωριστές ευχαριστίες θα ήθελα, να απευθύνω, τέλος, στον συντοπίτη μας, υφυπουργό Ψηφιακής διακυβέρνησης Γιώργο Γεωργαντά για την καθοριστική συμβολή του με κάθε πρόσφορο τρόπο σε κάθε προσπάθεια που ταυτίζεται με την ανάπτυξη του τόπου μας’’.

Ο υπουργός εσωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ετοιμότητα που παρουσίασε η πρόταση του δήμου Κιλκίς και τόνισε ότι η υψηλή χρηματοδότηση της θα αξιοποιηθεί για την υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών ενώ ο υφυπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς στάθηκε ιδιαίτερα στην προστιθέμενη αξία που θα έχει για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της περιοχής το μεγαλύτερο έργο που έχει ποτέ υπογραφεί για το δήμο Κιλκίς».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα