Προσπάθεια αναθέρμανσης του θέματος των «διδύμων» κτιρίων του πρώην στρατοπέδου Διαλέττη
Η εδώ άφιξη του υφυπουργού πολιτισμού Κώστα Στρατή για τα εγκαίνια της έκθεσης στο αρχαιολογικό μουσείο Κιλκίς από την εφορεία αρχαιοτήτων Κιλκίς, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εορτασμού της εκατονταετηρίδας της λήξης του Α Παγκοσμίου Πολέμου προσέφερε την ευκαιρία στην δημοτική αρχή Κιλκίς να προχωρήσει σε κινήσεις αναθέρμανσης του θέματος των «διδύμων» κτιρίων του πρώην στρατοπέδου Διαλέττη Κιλκίς, στην «καρδιά» του Κιλκίς, και του παλαιού κτιρίου ή διοικητηρίου της άλλοτε νομαρχίας, δίπλα στο αρχαιολογικό μουσείο.
Την σχετική πρωτοβουλία ανέλαβε ο αντιδήμαρχος πολιτισμός Δημήτρης Τσάντακης, που παρέστη στην εκδήλωση, και ο οποίος δεν περιορίσθηκε σε έναν απλό χαιρετισμό σ’αυτήν, αλλά και είχε κατά την διάρκειά της συζήτηση με τον κ.Στρατή και την αξιωματούχο του υπουργείου Παρί Χριστοδουλοπούλου, παραδίδοντας στον πρώτο υπόμνημα τα του δήμου για τους δύο προαναφερθέντες χώρους, με τα οποία ζητείται η παραχώρηση της κυριότητάς τους στον δήμο Κιλκίς.
Υπενθυμίζεται, ότι τα μεν «δίδυμα» κτίρια του πρώην στρατοπέδου Διαλέττη, που ανεγέρθηκαν το 1890 ως καπναποθήκες και από το 1913 έως το 2001 λειτούργησαν ως στρατώνες, έχουν χαρακτηρισθεί ως διατηρητέο μνημείο, ενώ το παλαιό διοικητήριο ως έργο Τέχνης.
Ο κ.Τσαντάκης ανέφερε στον κ.Στρατή, ότι ο δήμος προτίθεται και έχει την δυνατότητα να προβεί τόσο στις απαιτούμενες διαδικασίες διάσωσης, επισκευής και αναπαλαίωσης όλων των προαναφερθέντων κτιρίων όσο και στην εν συνεχεία αξιοποίησή τους για την κάλυψη αναγκών του πολιτιστικού και του κοινωνικού τομέα αλλά και ως «φάρων» διατήρησης της ιστορικής μνήμης και αρχιτεκτονικών γνωρισμάτων της τοπικής ιστορίας, με τους όποιους συμβολισμούς τους.
Ζήτησε δε από τον υφυπουργό πολιτισμού να συνδράμει «με όλες τις δυνάμεις» του στην υπόθεση της παραχώρησης της κυριότητας.
Σημειώνεται, ότι στα δύο υπομνήματα παρατίθενται εκτενή στοιχεία για τους τρεις χώρους, σχετιζόμενα με τις κατασκευαστικές και τεχνικές προδιαγραφές τους καθώς και τις κατά καιρούς χρήσεις τους.
Επιτόπια εξέταση
Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης στο αρχαιολογικό μουσείο, ο υφυπουργός πολιτισμού Κώστας Στρατής μετέβη στον χώρο των «διδύμων» κτιρίων, συνοδευόμενος από τον αρχαιολόγο Γιάννη Μαυροκεφαλίδη και το τοπικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Τάκη Αγαθόπουλο, έχοντας έτσι την δυνατότητα επιτόπιας εξέτασης της «εικόνας» και της κατάστασής τους.
Ο κ.Μαυροκεφαλίδης ενημέρωσε ενδελεχώς για τα δύο κτίρια τον κ.Στρατή, τόσο στον περίγυρο όσο και στο εσωτερικό τους, με τον δεύτερο να δηλώνει εντυπωσιασμένος από τον όγκο και την δομή και των δύο, δηλώνοντας, ότι «μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες «στέγασης» δραστηριοτήτων, ανεξαρτήτως χρήσεως.
Επίσης, γνωστοποιήθηκε στον κ.Στρατή το ιστορικό των προσπαθειών στο παρελθόν, ώστε τα δύο κτίρια να παραχωρηθούν στο ΤΑΧΔΙΚ για την ανέγερση δικαστικού μεγάρου, κάτι που, εν τέλει, «ναυάγησε», όπως αργότερα και η προοπτική παραχώρησής τους για τον τομέα του πολιτισμού.
Από πλευράς των συνοδών του κ.Στρατή εκφράσθηκε η ανησυχία, μήπως η περίπτωση όλου του οικοπέδου, συμπεριλαμβανομένων των κτιρίων, υπάγεται στην διάταξη εκείνη που επιτάσσει την παραχώρησή τους στο ΤΑΙΠΕΔ, καθώς τώρα ανήκουν στο Δημόσιο.
Ωστόσο, επ΄αυτού ο κ.Στρατής υπήρξε καθησυχαστικός παραπέμποντας σε άλλη παράγραφο της ίδιας διάταξης, που εξαιρεί τέτοιες περιπτώσεις από την παραχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ δήλωσε ότι θα προβεί σε κάθε προβλεπόμενη ενέργεια, ώστε το θέμα να έχει την επιθυμητή κατάληξη για την πόλη και την κοινωνία του Κιλκίς.
Το ζητούμενο πλέον και για τους τρεις διατηρητέους χώρους, μετά την κατά τα προαναφερθέντα αναθέρμανση του θέματος της παραχώρησης της κυριότητάς τους στον δήμο Κιλκίς, είναι … η πρακτική συνέχεια.
Να κινηθούν, δηλαδή,… κανονικά οι προβλεπόμενες διαδικασίες και κατόπιν να διαμορφωθεί, με σχέδιο και πρόγραμμα, βάσιμη προοπτική αποκατάστασης και αξιοποίησής τους, με την κατάλληλη επανάχρηση.
Να μην αποδειχθεί, δηλαδή, άνευ συνεχείας και αντικρύσματος η ελπιδοφόρα κινητικότητα που σημειώθηκε για τα «δίδυμα» κτίρια και το παλαιό διοικητήριο την Κυριακή 11.11.18, ανήμερα της συμπλήρωσης εκατό ετών από την λήξη του Α Παγκοσμίου Πολέμου.
Να μην χρειασθεί, δηλαδή, να περάσουν… άλλα τόσα μέχρι την παραχώρηση της κυριότητάς τους και αξιοποίησή τους!