Αγροτικά

Προσωρινή λύση χωρίς ποινές για αγροτικές εκτάσεις του νομού που φέρονται ως δασικές

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Χωρίς ποινές για τους αγρότες και του νομού μας θα εξελιχθεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το ζήτημα που αφορά σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, οι οποίες φέρονται να έχουν τον χαρακτηρισμό των δασικών εκτάσεων, με βάση τους σχετικούς χάρτες οι οποίοι έχουν αναρτηθεί στην χώρα μας την 1.12.117 και τελούν υπό καθεστώς μερικής κύρωσης από τις 6.12.18, έχοντας σε εξέλιξη συνολικώς στον νομό μας 2512 αντιρρήσεις οι οποίες έχουν υποβληθεί από πλευράς των αγροτών υπό μορφήν ενστάσεων για πρόδηλα σφάλματα.

Σύμφωνα, με όσα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε για τον σκοπό αυτό έχουν «φορτωθεί» με εντολή του αρμόδιου υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων στο σχετικό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΑ αντίστοιχα δεδομένα, πάνω στην βάση της διαδικασίας, η οποία είχε επιλεγεί για τα αγροτεμάχια από τα οποία διερχόντων ο αγωγός φυσικού αερίου (ΤΑΠ), και σύμφωνα με την οποία οι εν λόγω φερόμενες ως δασικές εκτάσεις θεωρούνται ότι δεν ενεργοποιούν δικαιώματα, ώστε να μην επιφέρουν ποινές στους αγρότες, οι οποίοι τα έχουν θέσει στην δήλωση του ΟΣΔΕ ως αγροτικές εκτάσεις.

Μία εξέλιξη η οποία προφανώς προσφέρει λύση στην παρούσα φάση, η οποία, όμως, δεν προσφέρει οριστική λύση στο πρόβλημα, καθώς στην παρούσα φάση δεν έχουμε την οριστική κύρωση των δασικών χαρτών καθώς είναι σε εξέλιξη το καθεστώς εξέτασης των ενστάσεων από τις τρεις σχετικές επιτροπές οι οποίες έχουν συσταθεί για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Μαχητή» ο διευθυντής της διεύθυνσης δασών του Κιλκίς Θέμης Πολιτίδης.

Όπως τόνισε ο κ. Πολιτίδης, το πρόβλημα προέκυψε από το γεγονός ότι πολλές περιοχές στην χώρα μας, αρκετές εκ των οποίων και στην περιφερειακή ενότητα του Κιλκίς, με βάση τα δεδομένα της αερογραφικής καταγραφής του 1945 και αυτήν της πρόσφατης περιόδου του 2007-2009, φέρονται ως δασικές, αντί για αγροτικές, για διαφόρους λόγους και αιτίες.

Στο πρόβλημα θα υπάρξει τελεσίδικη λύση, όταν κυρωθούν οριστικώς οι δασικοί χάρτες δύο μήνες μετά το πέρας της επεξεργασίας των ενστάσεων από πλευράς των επιτροπών.

Μία διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, και η οποία, με βάση τα πρόσφατα δεδομένα της υπηρεσίας, αναμένεται να ενταθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα προσφέροντας αισιοδοξία, ότι θα έχει ολοκληρωθεί σύντομα σε διάστημα ελαχίστων μηνών.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Συνάντηση Σ.Παραστατίδη με τον δήμαρχο Κιλκίς Δ.Κυριακίδη