Οικονομία

Πρόσκληση στον Κ.Μητσοτάκη να επισκεφθεί τον νομό απηύθυνε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κιλκίς Χρήστος Χατζημλάδης

Πρόσκληση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επισκεφθεί τον νομό, ώστε να ενημερωθεί διά ζώσης για τα σοβαρά θέματα, ζητήματα και προβλήματα του τόπου τόσο γενικώς όσο και των κλάδων που σχετίζονται με την οικονομία και την ανάπτυξη, απηύθυνε ο πρόεδρος του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου (ΕΒΕ) Κιλκίς Χρήστος Χατζημλάδης.

Στην πρόσκληση, την οποία ο κ.Χατζημλάδης απηύθυνε προς τον κ.Μητσοτάκη μετά την πρόσφατη συνάντησή τους στο πρώην υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, αναφέρονται τα εξής:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Η παρουσία σας στην Βόρειο Ελλάδα μας χαροποιεί ιδιαίτερα και σας ευχαριστούμε για την εποικοδομητική, και σε βάθος, συζήτηση στα πλαίσια της 86ης ΔΕΘ. Θα ήθελα να αναφερθώ στην ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι επιχειρήσεις της χώρας τα τελευταία χρόνια, και στην τροχοπέδη που έχουν αποτελέσει οι διεθνείς συγκυρίες και το διεθνές περιβάλλον που γίνεται ολοένα και δυσμενέστερο, τόσο με την έξαρση της πανδημίας COVID-19, όσο και με την έκρηξη του πολέμου και τα νέα δεδομένα που δημιούργησε αυτός, στην ελληνική επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα.

Η πραγματικότητα έτσι όπως έχει διαμορφωθεί στον σύγχρονο κόσμο σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χρήζει οργανωμένου σχεδίου για το ελληνικό «επιχειρείν» με ιδιαίτερη έμφαση στην κρατική επιχορήγηση, και ένα μείγμα οικονομικής πολιτικής που θα αποβλέπει στην ελάφρυνση των επιχειρήσεων, την ευκολότερη και απλούστερη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό υπό ευμενέστερους για αυτές όρους, αλλά και στην συμβολή της αντιμετώπισης των ζωτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Μετά το μεγάλο πλήγμα που δέχθηκαν οι ελληνικές επιχειρήσεις καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας, με πολλές από αυτές να μην έχουν καταφέρει να ορθοποδήσουν ακόμη, κρίνεται ζωτικής σημασίας η μείωση της υπέρ-φορολογίας που επιβάλλεται, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν περισσότερα κεφάλαια με βλέψεις στην εξωστρέφεια προς ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και όχι μόνο. Πρέπει να δοθούν περισσότερα κίνητρα για την ανάπτυξη των εξαγωγών, και κυρίως επιχορηγήσεις, απαλλαγμένες από τον «γραφειοκρατικό λαβύρινθο» που επικρατεί, στοχεύοντας τόσο στην περαιτέρω ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας και στην ευκολότερη πρόσβαση περισσότερων επιχειρήσεων σε προγράμματα ΕΣΠΑ , όσο και στην συμβολή της μείωσης των λειτουργικών εξόδων που έχει να αντιμετωπίσει μία ελληνική επιχείρηση –εκτός των άλλων- σε μία εποχή πληθωριστικών πιέσεων και ενεργειακής κρίσης.

Το εμπόριο και η επιχειρηματικότητα επηρεάζονται, όπως είναι αναμενόμενο, άμεσα, από τις διεθνείς εξελίξεις, οι οποίες αλλάζουν τους γεωπολιτικούς όρους σε μία περίοδο που η ελληνική οικονομία σημειώνει ανάπτυξη και δείχνει σημάδια ανθεκτικότητας, αλλά σίγουρα δε θα μπορέσει να παραμείνει αλώβητη στο σύνολό της. Με τη χώρα εν γένει, αλλά και τη Βόρεια Ελλάδα συγκεκριμένα, να χρήζουν επενδύσεων, είναι απαραίτητο να οικοδομηθούν συνθήκες, που θα αποπνεύσουν αέρα εμπιστοσύνης για να μπορέσει να αποτελέσει η χώρα μας ελκυστικό χώρο επενδύσεων μέσω και της επίλυσης της έλλειψης χωροταξικού σχεδιασμού.

Οι παράγοντες αβεβαιότητας, λοιπόν, που αναφέρθηκαν απαιτούν σύνεση και περισσότερη προσπάθεια τόσο από κυβέρνηση όσο και επιχειρήσεις, και είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση όλων όσων ειπώθηκαν προηγουμένως και κρατούν δέσμια την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα, αλλά και να υιοθετηθεί ένα σταθερό και ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον.
Η περιφερειακή ανάπτυξη, ομοίως πρέπει να υποστηριχθεί στο ίδιο πλαίσιο, και η υλοποίηση όλων αυτών μπορεί να στηριχθεί στην αξιοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά ταμεία για την υλοποίηση επενδύσεων.

Όσον αφορά τα ειδικότερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, η έλλειψη υποδομών σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση ταλανίζουν και δυσκολεύουν την τοπική επιχειρηματικότητα.

Η προσβασιμότητα με ένα ασφαλές δίκτυο από και προς το μητροπολιτικό κέντρο της Θεσσαλονίκης (ολοκλήρωση του έργου Ασσήρου – Ν.Σάντας), η σύνδεση Κιλκίς – Πολυκάστρου, η πρόσβαση στους συνοριακούς σταθμούς των Ευζώνων, Δοϊράνης και Προμαχώνα, η σύνδεση της ΒΙΠΕ Κιλκίς με το σιδηροδρομικό δίκτυο, η λειτουργία προαστιακού σιδηροδρόμου και η οριοθέτηση και χωροθέτηση των περιοχών βιομηχανικών συγκεντρώσεων σε επιχειρηματικά πάρκα σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας και ειδικότερα στην περιοχή της Ν.Σάντας, εξακολουθούν να συνοψίζουν τα σημαντικότερα προβλήματα υποδομών της περιοχής.

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Είμαστε πεπεισμένοι πως εσείς ως επικεφαλής της κυβέρνησης, όπως και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, αντιλαμβάνεσθε κάθε κρίσιμη παράμετρο που αφορά την ανάπτυξη της χώρας μας. Γι’ αυτόν τον λόγο σας προσκαλώ να επισκεφθείτε τον ακριτικό μας νομό, προκειμένου να διαπιστώσετε πως ό,τι έχω προαναφέρει ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και είναι ανάγκη να δοθούν αμέσως λύσεις»

Περισσότερα

Η METRO τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο «Αγκαλιάζοντας την Ισότητα»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η METRO προχώρησε στη διοργάνωση ενός εκπαιδευτικού σεμιναρίου με τίτλο: «Αγκαλιάζοντας την Ισότητα», […]

Δείτε ακόμα