Προσφυγικό και υποχρηματοδότηση προκαλούν «ασφυξία» στο ΓΝ Κιλκίς

Έναν ρόλο στον οποίο είναι πρακτικώς αδύνατον να ανταποκριθεί, όπως καταγγέλθηκε από πλευράς του προέδρου της ΕΝΙΚ Θεόδωρου Αποστολίδη, δεδομένων των ελλείψεων από πλευράς ιατρικού προσωπικού στο σύνολο των κλινικών πολλώ δε μάλλον στις επίμαχες, αλλά και συνέχισης της υποχρηματοδότηδης του παρά τα σημερινά επιβαρυντικά δεδομένα.
Κάτι το οπίο αναγνώρισε επί της ουσίας ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Στρατής Πλωμαρίτης, αναφέροντας ότι ο εφετινός αρχικός προϋπολογισμός γιά το νοσοκομείο του Κιλκίς μειώνεται από τα 3,8 εκατομμύρια ευρώ που ήταν γιά το 2015 (έκλεισε στο 4,8) στα 2,9 γιά το 2016.
Παράλληλα αναφέρθηκε στις από μέρους του προσπάθειες γιά την ενίσχυση των επίμαχων κλινικών με ιατρικόπροσωπικό και μαίες μέσω αποσπάσεων και προκήρυξης θέσεων γιά επικουρικούς ιατρούς γιά την αντιμετώπιση των πιεστικών αναγκών, στο νοσοκομείο του Κιλκίς αλλά και την ενίσχυσή του με χρηματικό ποσό 250.000 ευρώ.
Παράλληλα εξήγγειλε το ενδεχόμενο ίδρυσης μικρής ιατρικής μονάδας στην περιοχή της Ειδομένης σε κτίριο του μεθοριακού σταθμού, όπου κατά το παρελθόν στεγαζόταν η εθνική τράπεζα, η οποία θα στελεχωθεί από δύο παιδιάτρους και αντίστοιχο αριθμό παθολόγων ιατρών.
Από την πλευρά ο κυβερνητικός βουλευτής Κιλκίς Θεόδωρος Παραστατίδης αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη (Τετάρτη 9.3.16) του προέδρου του ΕΚΕΠΥ επικεφαλής κλιμακίου, που θα προχωρήσει στην εκτίμηση της κτάστασης και των δεδομένων στον νομό μας, με στόχο να παρθούν οι αποφάσεις σε σχετική σύσκεψη την επόμενη ημέρα γιά την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Στον αντίποδα ιδιαιτέρως προβληματισμένος γιά την κατάσταση εμφανίσθηκε ο αντιπολιτευόμενος βουλευτής Κιλκίς Γεώργιος Γεωργαντάς, επισημαίνοντας στην τοποθέτησή του την έως σήμερα ανυπαρξία ανάληψης πρωτοβουλιών από κυβερντηικής πλευράς στο θέμα ενίσχυσης των δομών υγείας στον νομό μας, παρά το γεγονός ότι το ζήτημα έχει τεθεί από μέρους από τον περασμένο Νοέμβριο μέσω σχετικής ερώτησης στην Βουλή, επί της οποίας μάλιστα δεν έχει υπάρξει απάντηση από μέρους του αρμόδιου υπουργού κ. Πολάκη.
«Είμαστε αντιμέτωποι στον νομό μας με ειδικές καταστάσεις που απαιτούν εκτάκτους χειρισμούς, όπως η ψήφιση ειδικής τροπολογίας γιά την ενίσχυση των δομών υγείας με έκτακτο ιατρικό και λοιπό προσωπικό μέσω εντολής του νομού στο καθεστώς των παραμεθορίων περιοχών, ώστε η τοποθέτηση επίκουρων ιατρών από μονοετής να γίνει τριετής και βεβαίως μέσω αύξησης της χρηματοδότησή των», δήλωσε.
Μία πρόταση τα σκέλη της οποίας ουσιαστικώς στήριξαν και άλλοι φορείς όπως το ΕΒΕ Κιλκίς διά του προέδρου του κ. Τονικίδη, κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ αν και το τελευταίο την έθεσε σε ένα διαφορετικό και ευρύτερο πλαίσιο, με τον ίδιο μάλιστα να δεσμεύεται γιά λογαριασμό του κόμματος γιά την υπερψήφισή της σε περίπτωση που έλθει προς έγκριση στην Βουλή.