Πολιτισμός

Η εγκατάσταση στο νομό Κιλκίς των προσφύγων θέμα συνεδρίου

Με σκοπό να συγκεντρωθεί όλο εκείνο το πληροφοριακό υλικό σχετικά με την εγκατάσταση των προσφύγων του προηγούμενου αιώνα στην περιοχή του Κιλκίς, αλλά και να αναδειχθεί πανελλαδικώς το Κιλκίς, ως ιστορικός και κατ’ εξοχήν προσφυγικός τόπος, ο δήμος Κιλκίς διοργανώνει γιά το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Απριλίου 2014 το α’ επιστημονικό συνέδριο με τίτλο “Η προσφυγική εγκατάσταση στον νομό Κιλκίς”.

Η περιοχή του Κιλκίς και ευρύτερα η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί έναν χώρο όπου πραγματοποιήθηκαν σημαντικά γεγονότα που καθόρισαν τη σύγχρονη φυσιογνωμία, καθώς σημειώθηκαν μεγάλες πληθυσμιακές ανακατατάξεις κατά το πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα. Στο συνέδριο αφ’ ενός μεν θα εξετασθούν όλες οι πτυχές του ξεριζωμού, της εγκατάστασης στους οικισμούς του νομού, μετά το 1913 όταν και απελευθερώθηκε, των προσφυγικών ομάδων από τις χώρες της Βαλκανικής, και αφετέρου δε θα αναδειχθεί η κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική παρουσία των προσφύγων κατοίκων του καθ’ όλον τον παρελθόντα αιώνα.

Στις εργασίες του, έχουν κληθεί να συμμετάσχουν ως εισηγητές πανεπιστημιακοί, ιστορικοί, ερευνητές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας οι οποίοι έχουν άριστη γνώση του αντικειμένου, αλλά και εισηγητές που έχουν γνώση των ιδιαίτερων τοπικών συνθηκών.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
ΣΑΒΒΑΤΟ 5 Απριλίου 2014
17.00-17.30 Προσέλευση
17.30-18.00 Έναρξη-Χαιρετισμοί
Eισαγωγική ομιλία: Τάσος Αμανατίδης
18.00-19.30 Α’ Συνεδρία
Προεδρείο: Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Κώστας Παπαδάκης, Μανώλης Βασιλάκης,

Βλάσης Αγτζίδης, Το Κιλκίς ως τόπος του δράματος: Βαλκανικοί εθνικισμοί, πολεμικές συρράξεις, πολιτικές εθνικής ομογενοποίησης.
Θεόδωρος Παυλίδης, Τόποι προέλευσης και εγκατάστασης των προσφύγων στο νομό Κιλκίς.
-Μιχάλης Βαρλάς, Από το Φούλατζικ στον Ευρωπό. Η σκιά του τραύματος και η δημιουργία μιας εύθραυστης κοινότητας.
Κώστας Γ. Τζιάρας, Οι Καστανιώτες: Μνήμες της κοινωνικής οργάνωσης και της εμπειρίας της προσφυγιάς από την Ανατολική Θράκη στο Κιλκίς.
Φωτεινή Καραλίδου, Η συγκρότηση των κοινοτήτων στους πρώην δήμους Αξιούπολης και Χέρσου του νομού Κιλκίς. Απ’ το παρελθόν στο παρόν.

19.30-20.00 Συζήτηση
20.00-20.20 Διάλειμμα
20.30-22.00 Β’ Συνεδρία
Προεδρείο: Παύλος Πασαλίδης, Δέσποινα Καραμπίδου, Χρήστος Τέντας
Ανδρέας Απ. Αθανασιάδης, Καυκάσιοι στο Κιλκίς και τη Μακεδονία. Πώς μια εθνοτική ταυτότητα ορίζεται ως πολιτική ταυτότητα.
Ραϋμόνδος Αλβανός-Σουζάννα Μπολέτη, Οι πολιτικές συμπεριφορές και οι κομματικές ταυτίσεις των κατοίκων της περιοχής του Κιλκίς.
Θανάσης Βαφειάδης, Ο προσφυγικός κόσμος του Κιλκίς και η σχέση του με την αριστερά
την περίοδο του Μεσοπολέμου.
Βασιλική Λάζου, Μετακινήσεις πληθυσμών κατά τη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου πολέμου. Η περίπτωση των εσωτερικών προσφύγων στο Νομό Κιλκίς.
Νίκος Αφεντουλίδης, Οργανώνοντας μια Βάση Δεδομένων (Data Base) για την προσφυγική εγκατάσταση στο Κιλκίς.

ΚΥΡΙΑΚΗ 6 Απριλίου 2914
10.30-11.00 Προσέλευση
11.00-12.30 Α’ Συνεδρία
Προεδρείο: Στράτος Δορδανάς, Βλάσης Κουρτίδης, Λύσανδρος Φάσος
Χριστίνα Φ. Βαμβούρη Δημάκη – Δημήτριος Μαυρίδης, Το καπνεργατικό κίνημα στο Κιλκίς και η συμβολή των προσφύγων καπνεργατών στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της πόλης.
Σταύρος Χατζηγεωργιάδης, Οι πρόσφυγες ως βασικός παράγοντας στην γένεση του εμπορίου και στην εν γένει οικονομική ανάπτυξη του Κιλκίς.
Μιχάλης Πυρίντζος, Εγκατάσταση στο Κιλκίς των ξεριζωμένων Ελλήνων της Στενημάχου Ανατολικής Ρωμυλίας (1925): Συνθήκες διαβίωσης, διατήρηση και μεταλαμπάδευση του πολιτισμού.
Ανδρέας Β. Αγτζίδης, Πόντιοι, Ποντιοκαυκάσιοι και Ανατολικοθρακιώτες στο Σταυροχώρι: Η δύσκολη συμβίωση των προσφυγικών ομάδων την περίοδο του Μεσοπολέμου.
Παναγιώτης Τσαμαντουρίδης, Η προσφυγική εγκατάσταση 1914-1922: Από το Πέπερεκ του Καυκάσου στο Π. Γυναικόκαστρο-Κιλκίς.
Νίκος Κωνσταντινίδης, Από το Ντορτ-Κιλισέ της Κιόλας του Καυκάσου στο Χωρύγι Κιλκίς.

12.30-13.00 Συζήτηση
13.00-14.30 Β’ Συνεδρία
Προεδρείο: Νίκος Αφεντουλίδης, Κώστας Πινέλης, Στάθης Μακρίδης,
Χρήστος Ανδρεανίδης, Πόντιοι, Μικρασιάτες, και Ανατολικοθρακιώτες πρόσφυγες στα χωριά Μαυρονέρι, Μικρόκαμπος, Α. Απόστολοι, Μ. Απόστολοι και Πικρολίμνη.
Κώστας Κουρτίδης, Ο προσφυγικός οικισμός της Ν. Σάντας Κιλκίς.
Κώστας Κυριακίδης, Η εγκατάσταση από τα Σούρμενα του Πόντου στα Σούρμενα του νομού Κιλκίς: Οικονομικές και πολιτικές συνθήκες στη νέα πατρίδα.
Κωνσταντίνος Α. Αραβίδης, Από το Κεσάρ του Καυκάσου και τον Όφη της Τραπεζούντας του Πόντου, εγκατάσταση στη Ποντοκερασιά (Παπράτ) του Κιλκίς.
Δημήτρης Ιωαννίδης, Οι Πόντιοι της περιοχής Χέρσου-Ελευθεροχωρίου.

14.30-15.00 Συζήτηση
15.00-16.00 Διάλειμμα
16.00-17.30 Γ’ Συνεδρία
Προεδρείο: Θανάσης Βαφειάδης, Ιωάννης Διαμαντίδης, Aναστάσιος Γιοβανούδης

Λάζαρος Κοτσανίδης, Διασπορά των εκ Μιστί Καππαδοκών στην Ελλάδα και ειδικότερα στο Κιλκίς.
Μάκης Ιωσηφίδης, Οι αρμενόφωνοι Έλληνες πρόσφυγες στο νομό Κιλκίς. Η περίπτωση του χωριού Ζαχαράτο.
Κωνσταντίνος Κυμπαρίδης, Το γλωσσικό ιδίωμα του Κιζδερβεντ (Βιθυνία) και η επιβίωσή του στην Ελλάδα: Η περίπτωση του Πολύπετρου Κιλκίς.
Σωτήρης Χρυσάφης, Διακεκριμένοι Κιλκισιώτες της πρώτης γενιάς.
Απόστολος Καραγιαννόπουλος, Παρουσίαση της Εταιρείας Μικρασιατικών Σπουδών και Ερευνών Ευρωπού.

17.30-18.00 Συζήτηση
18.00-18.20 Κλείσιμο Συνεδρίου – Λήξη εργασιών
Επιστημονική Επιτροπή
Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας στο Τμήμα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Λαογραφίας και Kοινωνικής Ανθρωπολογίας Α.Π.Θ.
Στράτος Δορδανάς, Λέκτορας Ιστορίας στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Βλάσης Αγτζίδης, Δρ. του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., επιμελητής του Σεμιναρίου Σύγχρονης Ιστορίας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Μετά την εκλογή Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης στο δήμο Παιονίας