Αρθρογραφία

Προσαρμοζόμαστε στη γνώση

Γυναίκα επιστήμονας μπροστά στο μικροσκόπιο

Γράφει ο Αθανάσιος Τατάρογλου

Ίσως πιο επίκαιρη από ποτέ η φράση του καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα κατά την  ενημέρωση του υπουργείου υγείας την Πέμπτη 16 Απριλίου 2020, «προσαρμοζόμαστε στη γνώση». Τώρα που τα πράγματα είναι ρευστά, που αλλάζουν μέρα με τη μέρα, τώρα που μας απασχολεί πως θα βγούμε έξω και όχι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν δύο και δυόμιση χιλιάδες νεκρούς κάθε μέρα. Κι ας μας έκανε εντύπωση που πέθαιναν πεντακόσια και οκτακόσια άτομα κάθε μέρα στην Ιταλία.

Ή τότε που στη Κίνα ήταν σε καραντίνα και πέθαινε κόσμος ενώ εμείς κανονίζαμε για το που θα περάσουμε τσικνοπέμπτη. Προσαρμοζόμαστε στη γνώση αγαπημένοι μου. Αυτή είναι η απάντηση του γιατί δε φορούσαμε μάσκες  πριν ένα μήνα και φοράμε τώρα. Μας ένοιαζαν και άλλα πράγματα τότε ε; Θυμάστε ή να καταγράψω κι άλλα; Τότε ήμασταν μέσα  και ποτέ  δεν απαγορεύτηκε να φοράμε μάσκα. Δεν ήταν αυτονόητο ότι θα το κάναμε σωστά και δεν ήταν προτεραιότητα μας αυτή.  Τότε είχαμε εβδομήντα και εκατό κρούσματα καθημερινά. Τώρα θα βγούμε έξω περισσότεροι και θα πρέπει να το κάνουμε σωστά, για το καλό όλων.

Δεν θα επιστρέψουμε όμως κάπου, μην αυταπατάστε. Θα βγούμε έξω με άλλες συνήθειες και άλλο τρόπο. Θα χρειαστεί να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο, άλλοι με μεγαλύτερη και άλλοι με μικρότερη ευθύνη. Θυμάμαι ένα από τα πράγματα που μου είχαν κάνει εντύπωση στη σχολή ήταν ότι μας είχαν πει πως αυτά που γνωρίζουμε είναι περίπου το 4,5% του κόσμου μας. Η γνώση που έχουμε ως ανθρωπότητα όσο καιρό υπάρχουμε, θεωρητικά υπολογίζεται ότι αγγίζει  το 4,5%. Υπολογίζονται ότι έχουμε για παράδειγμα, έντεκα διαστάσεις ενώ γνωρίζουμε αποδεδειγμένα τρεις.

Σκεφτείτε δηλαδή την γνώση που έχουμε ακόμη να λάβουμε. Σκεφτείτε ότι ζούμε εν καιρώ πανδημίας, δεν μπορεί να είμαστε το ίδιο όταν οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Πρέπει να προσαρμοστούμε. Κι όπως είχε πει και ο Δαρβίνος, «δεν επιβιώνει το πιο δυνατό ή το πιο έξυπνο είδος, αλλά εκείνο που προσαρμόζεται πιο εύκολα». Δεν πρέπει να είμαστε εμείς αυτό το είδος; Δεν πρέπει τουλάχιστον να προσπαθήσουμε;

Σκεφτείτε πόσο κοντά ήρθαμε με την επιστήμη αυτό το διάστημα. Και ξέρετε γιατί ήρθαμε κοντά; Γιατί η επιστήμη είναι απόμακρη, είναι δυσνόητη, δεν χωράει ερμηνείες βάση λογικής. Πρέπει να προσαρμοστούμε. Να έχουμε τις λογικές μας απορίες και να τις θέτουμε στους επιστήμονες. Υπάρχει και ένας κλάδος που ονομάζεται επικοινωνία της επιστήμης και στην Ελλάδα αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Οι επιστήμονες  θα μας δίνουν τις απαντήσεις, όχι πάντοτε πλήρως κατανοητές από  όλους, αλλά πάντα μα πάντα πλήρως τεκμηριωμένες με τα δεδομένα που έχουν. Και όσο τα δεδομένα αλλάζουν τόσο θα αλλάζει και θα εξελίσσεται η επιστήμη και εμείς θα μαθαίνουμε πράγματα στα οποία θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε. Η αμφισβήτηση εξάλλου των επιστημονικών δεδομένων είναι από τα θεμέλια της επιστήμης, αρκεί να γίνετε με το σωστό τρόπο και με τα επαρκή δεδομένα. Για αυτό «πίστευε και μη, ερεύνα».

Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα άρθρα μου, πατήστε εδώ.


Μπορείτε να υποστηρίξετε τη δουλειά μου, κάνοντας κλικ παρακάτω.
Buy Me A Coffee

Περισσότερα
Δείτε ακόμα