Κοινωνία

Ειδικό πρόγραμμα νοσοκομειακής οδοντιατρικής ΑΜΕΑ

Της Γεωργίας Κολεσιώτου

Της Γεωργίας Κολεσιώτου

Την πρώτη ημερίδα νοσοκομειακής οδοντιατρικής που διοργανώθηκε από το τμήμα στοματικής και γναθοπροσωπικής χειρουργικής του νοσοκομείου Κιλκίς υπό την αιγίδα της ελληνικής εταιρείας νοσοκομειακής οδοντιατρικής με θέμα: «Έναρξη προγράμματος νοσοκομειακής οδοντιατρικής ατόμων με χρόνιες παθήσεις και ΑΜΕΑ – Προτάσεις και εξελίξεις», είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω εκπροσωπώντας το σύλλογο καρκινοπαθών νομού Κιλκίς «Ο Άγιος Ευγένιος».

Συγκεκριμένα την 19η Δεκεμβρίου 2014 στην αίθουσα εκδηλώσεων της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου Κιλκίς άτομα που ανήκουμε στις ευπαθείς ομάδες του νομού Κιλκίς παρακολουθήσαμε την ημερίδα, η οποία αφορούσε δωρεάν οδοντιατρική φροντίδα προς τα άτομα με χρόνιες παθήσεις και ΑΜΕΑ η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον την περίοδο αυτή που η οικονομική κρίση έχει ανοίξει διάπλατα τις πόρτες των οδοντιάτρων της γειτονικής μας χώρας των Σκοπίων αφού ο περισσότερος πληθυσμός όντας ανασφάλιστος (αλλά και ασφαλισμένος) στρέφεται προς τα εκεί λόγω των πιο προσιτών τιμών θέτοντας πολλές φορές σε κίνδυνο την πολύτιμη υγεία του.

Τεράστια θα είναι η προσφορά του προγράμματος αυτού όσον αφορά στα ΑΜΕΑ ιδιαίτερα εάν εξοπλιστεί το τμήμα στοματικής και γναθοπροσωπικής χειρουργικής με τα απαραίτητα μηχανήματα και διαμορφωθεί κατάλληλος χώρος του χειρουργείου ώστε να αποφευχθεί η μετακίνηση προς την Θεσσαλονίκη, γεγονός το οποίο συνεπάγεται διάθεση χρόνου αλλά και χρήματος.

ΑΜΕΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΤην ημερίδα χαιρέτησε ο διοικητής του νοσοκομείου Κιλκίς Θεμιστοκλής Ανθρακίδης, και αμέσως μετά ο μεταπτυχιακός φοιτητής και εκπαιδευόμενος του προγράμματος Μιχάλης Ζουμπουλάκης αναφέρθηκε στη διαδικασία της οδοντιατρικής αντιμετώπισης στα άτομα με χρόνιες παθήσεις και με αναπηρία η οποία επιτυγχάνεται εύκολα με ειδικά μηχανήματα και εξαρτήματα τα οποία διευκολύνουν όχι μόνο τον γιατρό αλλά και τον ασθενή ο οποίος δυστυχώς έως τώρα τις περισσότερες φορές απέφευγε την επίσκεψη στον οδοντίατρο όσον αφορά στην πρόληψη της στοματικής υγείας.

Τις απόψεις τους και τις εμπειρίες τους σχετικώς με το θέμα κατέθεσαν εκπρόσωποι εκπαιδευτικών, συλλόγων, φορέων κλπ. Σημαντικότατη ήταν η μαρτυρία του εκπροσώπου των μαθητών ειδικών σχολείων Χάρη Χαραλαμπίδη.

Ψυχή της εκδήλωσης ήταν ο Χρήστος Μάκος – διευθυντής τμήματος στοματικής και γναθοπροσωπικής χειρουργικής του νοσοκομείου Κιλκίς, ο οποίος τόνισε την σπουδαιότητα του προγράμματος αυτού το οποίο με τη σωστή διαχείριση θα μπορεί να συντελεί στην επιχειρηματικότητα και θα παρουσιάζει ιδιαίτερα οφέλη όχι μόνο γι’ αυτούς που θα χρήζουν οδοντιατρικής περίθαλψης αλλά και στις οικογένειες και κατ’ επέκταση στην τοπική κοινωνία.

Το πρόγραμμα αν και εξελίσσεται σε δημόσιο χώρο από τον κ.Μάκο και την ομάδα του αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα ευρηματικότητας, επιχειρηματικότητας, εξωστρέφειας και φυσικά συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής του Κιλκίς. Άτομα και από τους δύο δήμους Κιλκίς και Παιονίας, ήδη κλείνουν ραντεβού για να τύχουν της κατάλληλης φροντίδας.

Η παρουσίαση της ημερίδας έγινε από την προϊσταμένη Θεοδοσία Χαραλαμπίδου ενώ ενώ ευχάριστη έκπληξη για τους παρευρεθέντες επιφύλαξε ο Μιχάλης Ζουμπουλάκης ο οποίος «κλείνοντας» την εκδήλωση χάρισε όμορφες μελωδίες με τους ήχους του σαξοφώνου του.

Περισσότερα

Τα αποκαλυπτήρια προτομής Αντιπτέραρχου (Ι) Περικλή Στεφανίδη που έπεσε στο καθήκον πριν από ένα χρόνο

Σε έντονη συγκινησιακή φόρτιση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21 Ιουλίου 2024 η τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του Αντιπτέραρχου Περικλή Στεφανίδη στην […]

Δείτε ακόμα

Την ανάκληση της ΚΥΑ που υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να επιστρέψουν στους παρόχους ενέργειας τις επιδοτήσεις ζητά το Επιμελητήριο Κιλκίς

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς Χρήστος Χατζημλάδης απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, τον […]