Γενικά

Προβληματίζει η κατακόρυφη αύξηση κίνησης οχημάτων μέσω του οικισμού των Ευζώνων

 

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Η εγκατάσταση και λειτουργία τα τελευταία χρόνια μετωπικών διοδίων στην περιοχή του μεθοριακού σταθμού των Ευζώνων επί του καθέτου άξονα της Εγνατίας Οδού Ευζώνων-Μαλγάρων, στο ύψος του οικισμού των Ευζώνων έχει προκαλέσει δραματικές αλλαγές στις κυκλοφοριακές μετακινήσεις μέσα από τον ιστορικό ακριτικό οικισμό.

Η εκ του νόμου δυνατότητα παράκαμψης των διοδίων, ώστε κάποιος να εκτελεί τις μετακινήσεις του χωρίς την οικονομική επιβάρυνση των διοδίων, έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα της κυκλοφορίας εντός του οικισμού λόγω της ραγδαίας αυξήσεώς της, και όπως είναι ευνόητο, έχει αυξήσει κατακόρυφα τους κινδύνους γιά την ασφάλεια των κατοίκων του, όπως συνεχώς επισημαίνει ο επί σειρά ετών πρόεδρος της κοινότητας Ευζώνων Νικόδημος Τσανικίδης.

Γεγονός στο οποίο οφείλεται και η τοποθέτηση στην είσοδο και έξοδο του οικισμού φωτεινών σηματοδοτών ένδειξης ταχύτητας κίνησης οχημάτων, με στόχο να μειωθούν οι ταχύτητες διέλευσης των οχημάτων από τον κεντρικό δρόμο του οικισμού.


Δυστυχώς, ο προβληματισμός των κατοίκων σχετικώς με τους κινδύνους που έλλοχεύουν από τα δεδομένα της ραγδαίας αύξησης χρήσης της επίμαχης οδού, ακόμη και από βαρέα οχήματα σε κάποιες περιπτώσεις, βαίνει το τελευταίο διάστημα αυξανόμενος, καθώς τα νέα δεδομένα έχουν επιτείνει την αύξηση της κυκλοφορίας.

Με καταλυτικούς παράγοντες για αυτήν, πρώτον την θεαματική αύξηση στις μετακινήσεις στην μεγαλύτερη χερσαία είσοδο της χώρας μας από Βαλκάνιους μετακινούμενους μετακινούμενους σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν για ιδιωτικούς και επαγγελματικούς λόγους, οι οποίοι έρχονται να προστεθούν στους «παραδοσιακούς» Έλληνες μετακινούμενους επισκεπτών των καζίνο και οδοντιατρείων και κλινικών στην περιοχή της Γευγελής και δεύτερον την σημαντική πρόσφατη αύξηση του κόστους διέλευσης των διοδίων, όπως, για παράδειγμα, αυτό των οχημάτων, που από αυξήθηκε κατά 13% περίπου από τα 1,8 ευρώ στα 2,4 ευρώ.

Πλέον, τα δεδομένα έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο εν οψει και της θερινής περιόδου, που πάντα επιφέρει και νέα αύξηση στην κυκλοφορία εντός του οικισμού, και η ανάγκη για την λήψη νέων μέτρων είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική, όπως δήλωσε στον «Μαχητή» ο πρόεδρος της κοινότητας, αλλά και ο Ευζωνίτης στην καταγωγή δήμαρχος Παιονίας Κωνσταντίνος Σιωνίδης ,έχοντας θέση το ζήτημα κατ΄ επανάληψη στις αρμόδιες περιφερειακές, κυβερνητικές και αστυνομικές αρχές.

Όπως δήλωσε στον «Μαχητή» ο κ. Τσανικίδης, η τοποθέτηση φαναριών στην είσοδο και έξοδο του οικισμού είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία, ώστε να περιορισθούν οι κίνδυνοι πρόκλησης ατυχήματος, τους οποίους επιφέρει η κατακόρυφη αύξηση της κίνησης μέσω τα κεντρικής οδού του οικισμού και η επιπολαιότητα και ανευθυνότητα κάποιων οδηγών να διέρχονται με υψηλές ταχύτητες.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Συγχαρητήρια χωρίς ντροπή

Χωρίς ίχνος ντροπής ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Κιλκίς της Νέας Δημοκρατίας Μηνάς Παπαδόπουλος απέστειλε συγχαρητήρια στον σφυροβόλο Κωνσταντίνο Ζάλτο γιά […]