Πολιτική

“Πραξικόπημα” του προέδρου δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς σε ψηφοφορία

Την “έκρηξη” μελών της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς προκάλεσε κατά την συνεδρίαση της Δευτέρας 21.10.19 η στάση του προέδρου Παύλου Θωμαΐδη κατά την διάρκεια ψηφοφορίας στο θέμα της διανομής του οικοπέδου 708 του δήμου το οποίο αποτελεί επιλογή της δημοτικής αρχής για την ανέγερση του δικαστικού μεγάρου. Συγκεκριμένα πριν την ψηφοφορία για την διανομή τέθηκε σε ψηφοφορία το θέμα αναβολής της, ένα αίτημα το οποίο το προεδρείο έκανε δεκτό.

Μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία ο πρόεδρος ανακοίνωσε οτι από επελθούσα ισοψηφία (20-20) η αναβολή απορρίπτεται με την δική του ψήφο όπως προβλέπει ο κανονισμός για τέτοιες περιπτώσεις.

Τότε ο κ. Θωμαΐδης δέχθηκε καταιγιστικά “πυρά” από συμβούλους της μειοψηφίας (Θ.Βαφειάδη, Β.Καραμπίδη, Λ.Παζαρτζικλή, Κ. Ζώτο, Δ.Τσαντάκη, Κ.Πάκα, Χ.Πιπερίδη, Π.Πεντζερτζή, Ι.Φαχουρίδη, Σεϊτανιώτη κ.α.) οι οποίοι τον κατήγγειλαν για “πραξικοπηματική” συμπεριφορά και “φασίζουσα” νοοτροπία υποστηρίζοντας οτι υπολόγισε στα “όχι” στην αναβολή και τον νωρίτερα αποχωρήσαντα Δ.Δημητρίου ώστε το αποτέλεσμα να είναι απορριπτικό για την αναβολή ενώ κανονικά ήταν 20-19!

Η ατμόσφαιρα ηλεκτρίσθηκε ακόμη περισσότερο όταν ο κ. Θωμαΐδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατονόμασε όλους τους συμβούλους που τάχθηκαν υπέρ της αναβολής χωρίς να κάνει το ίδιο στο ερώτημα για το ποιοί ετάχθησαν κατά και όλοι ζητούσαν επιμόνως να τους πληροφορήσει ποιός ήταν… ο “άγνωστος εικοστός” ώστε “το αποτέλεσμα να κριθεί από την ψήφο του προέδρου”.

Η ένταση “χτύπησε κόκκινο” και δεν υποχώρησε ούτε μετά την δεκάλεπτη διακοπή της συνεδρίασης καθώς οι σύμβουλοι που υποστήριζαν την αναβολή επανήλθαν δριμύτατοι και επιτέθηκαν με μεγαλύτερη σφοδρότητα κατά του προεδρείου.

Έτσι η συνεδρίαση διεκόπη οριστικώς μίαν ώρα…μετά τα μεσάνυχτα και θα συνεχισθεί απόψε με ώρα έναρξης 7 το βράδυ μαζί με τα υπόλοιπα θέματα ημερήσιας διάταξης.

Ωστόσο ήδη πλανάται η αίσθηση ότι από την στιγμή που το κανονικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 20-19 άρα συνιστά απόφαση αναβολής, κακώς υπάρχει η σημερινή συνέχεια. Και φυσικά αυτό εκθέτει ακόμη περισσότερο στην συνείδηση των πολιτών την στάση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου που δικαιολογεί πλήρως τον χαρακτηρισμό του “πραξικοπήματος”.

Τι προηγήθηκε
Το θέμα της διανομής του οικοπέδου 708 του δήμου Κιλκίς (πρώην μύλου Σαμαρά) ήταν το πρώτο στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης.

Η συζήτηση ξεκίνησε με τον δήμαρχο Δημήτρη Κυριακίδη να προτρέπει το σώμα, υπερψηφίζοντας την διανομή, να δώσει τέλος στην εκκρεμότητα, καθώς με την συγκεκριμένη διανομή, εξασφαλίζονται τα συμφέροντα του δήμου σε σχέση με την αντικειμενική αξία, την εμπορική αξία και την αξία χρήσης.

“Ο δήμος κατέχει ποσοστό 31,77% του οικοπέδου, και με την διανομή η αντικειμενική αξία του τμήματος θα ανέρχεται σε 578.000 ευρώ, έναντι 495.000 σήμερα, ενώ ως προς την επιφάνειά του, αυτή από 2.178τμ. θα ανέλθει στα 2.450τμ”, υποστήριξε ο κ.Κυριακίδης, τονίζοντας ότι η δημοτική αρχή επιδιώκει συναινετική λύση με τους έξι συνιδιοκτήτες.

“Ο δήμος θα έχει μόνο κέρδος από ένα ακίνητο, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιήσει όπως θέλει, δίνοντας λύση σε ένα πρόβλημα τριών δεκαετιών”, κατέληξε ο κ.Κυριακίδης, διευκρινίζοντας ότι “σήμερα ο λόγος είναι μόνο για την κατάτμηση του έργου.

“Γιατί αυτή η σπουδή;”
Εν συνεχεία μίλησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Παύλος Τονικίδης, που εξέφρασε την απορία του για την “σπουδή”, όπως είπε, της δημοτικής αρχής “να κινήσει την διαδικασία διανομής του συγκεκριμένου οικοπέδου, με σκοπό την ανέγερση δικαστικού μεγάρου, υποστηρίζοντας διακαώς αυτήν την λύση, ως να μην υπάρχουν άλλες ζωτικές ανάγκες σε υποδομές (π.χ. δημοτική αίθουσα, νοσοκομειακές υποδομές, σχολικές εγκαταστάσεις, κολυμβητήρια κλπ.)”.

Και συνέχισε: “Ο δήμος μπορεί και πρέπει να βρει τρόπο να αγοράσει και τα υπόλοιπα τμήματα του επίμαχουν οικοπέδου, ώστε να καλύψει τις ανάγκες, για τις οποίες αυτό αγοράσθηκε με κρατική χρηματοδότηση”.

Ο κ.Τονικίδης πρόσθεσε, ότι ο δήμος οφείλει “να αδράξει την ευκαιρία να αξιοποιηθούν οι χώροι των πρώην στρατοπέδου Δογάνη και Καραγιαννοπούλου (Μεραρχίας), για να αποκτήσει υποδομές που του λείπουν, και να μην εξαντλεί τον “ζήλο” του στα οικόπεδατου πρώην μύλου Σαμαρά”.

Εξέφρασε δε την διαφωνία του με την όλη διαδικασία για τα τελευταία, υποστηρίζοντας ότι “με αυτά δεν εξυπηρετούνται αποδεδειγμένα τα συμφέροντα του δήμου”.

“Οφείλει να το υπερασπισθεί”
Κατόπιν τον λόγο έλαβε ο επικεφαλής της “Ενωτικής Δύναμης Κιλκίς” Δημήτρης Τσαντάκης, που έκανε εκτενή αναφορά στο ιστορικό του επίμαχου οικοπέδου, αναφερθείς σε χρονικούς σταθμούς κατά τους οποίους επήλθε αναβάθμιση του προορισμού του (χώρου πρασίνου, χώρου δόμησης, χώρου αστικών αναγκών).

Τόνισε με έμφαση ότι το θέμα ταλανίζει τον δήμο πάνω από εξήντα χρόνια. Διερωτήθηκε ποιός ή ποιοί προχώρησαν στην τωρινή διαπραγμάτευση και γιατί δεν προσκλήθηκαν να είναι παρόντες σ΄αυτήν εκπρόσωποι των συνδυασμών, αλλά και γιατί δεν υπάρχει κανένα στοιχείο γι΄αυτήν.

“Το οικόπεδο αυτό ο δήμος το αγόρασε, άρα οφείλει να το υπερασπισθεί”.

Οι αναφορές του κ.Τσαντάκη ενόχλησαν τον κ.Κυριακίδη, που ζήτησε από τον πρώτο να πει τι ισχύει σήμερα, και όχι στο παρελθόν, με τον επικεφαλής της “Ενωτικής Δύναμης” να παραθέτει στοιχεία για τα σημερινά δεδομένα, “που δεν συνηγορούν στην επιλογή της δημοτικής αρχής”.

Ο κ. Τσαντάκης επέκρινε την εμμονή της διοίκησης “να λάβει το δημοτικό συμβούλιο μέσα σε μία ώρα απόφαση για ένα θέμα, που παραμένει ασαφές και εκκρεμές για τόσες δεκαετίες” και υπέβαλε πρόταση αναβολής της επ΄αυτού συζητήσεως και ορισμού ημερομηνίας ειδικής γι΄αυτό συνεδρίασης.

“Αξιοποίηση μεν, αλλά…”
Τον κ. Τσαντάκη διαδέχθηκε ο επικεφαλής του συνδυασμού “Συμμετέχω-Ο δήμος στα χέρια του πολίτη” Δημήτρης Αγαθόπουλος ο οποίος κατ΄αρχάς δήλωσε, ότι δεν αμφισβητείται από κανένα η νομιμότητα της ακολουθουμένης διαδικασίας, “πλην όμως “μιλά” η ιστορία με τις τρεις αλλαγές χρήσης του οικοπέδου, που παρέτειναν μιάν εκκρεμότητα έξι δεκαετιών, εξ αιτίας της οποίας το Κιλκίς στερείται σημαντικών υποδομών”. Συμφώνησε, ότι το θέμα πρέπει να απασχολήσει ειδική γι΄αυτό συνεδρίαση προσθέτοντας ότι “σε θέματα ιδιοκτησίας ο νόμος προβλέπει σύσταση επιτροπής, που σήμερα δεν υφίσταται, ενώ η ίδια η κατανομή του οικοπέδου επισύρει το ενδεχόμενο αγωγών, άρα παράταση της αβεβαιότητας”.

Ο κ.Αγαθόπουλος τάχθηκε υπέρ της αξιοποιήσεως του οικοπέδου, αλλά με τρόπο ο οποίος να αποφασισθεί από νέα αποκλειστική γι΄αυτό συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Ζήτησε, επίσης, να εξετασθούν και περιπτώσεις οικοπέδων, που παραχωρήθηκαν στον δήμο, αλλά, εξ αιτίας μη εκμεταλλεύσεώς τους από αυτόν, επιστράφηκαν.

“Πρόκειται περί εγκλήματος”
Αμέσως μετά μίλησε ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Γιάννης Φαχουρίδης: “Το σώμα πρέπει να λάβει υπ΄όψιν, ότι ουδεμία δημοτική αρχή έφτασε στο σημείο να διαχειρισθεί με τέτοια σπουδή τόσο σοβαρά θέματα.

Το οικόπεδο αγοράσθηκε το 2004, επί δημαρχίας Τερζίδη για κατασκευή σχολικών συγκροτημάτων, εξ ου και το σχεδόν 32% το οποίο η σημερινή διοίκηση βρήκε ως “προίκα”. Και όπως οι ιδιώτες υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους, έτσι και ο δήμος έχει υποχρέωση να πράττει το ίδιο με τα δικά του, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει με την διαδικασία που ακολουθήθηκε”.

Ο κ.Φαχουρίδης επέκρινε την πρόθεση της δημοτικής αρχής να κατατμήσει το οικόπεδο, ενώ εκκρεμεί αγωγή εκ μέρους συνιδιοκτητών επί βάρος του δήμου ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ.

“Δεν αναφέρομαι στην χρήση”, είπε, “αλλά στην διαδικασία, και εδώ πρόκειται περί εγκλήματος. Πως μπορείτε να προτείνετε απεμπόληση της πρόσοψης επί της 21ης Ιουνίου και να περιορίζεσθε στην πίσω όψη ενός εκτρώματος; Ο καθένας σ΄αυτήν την αίθουσα οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του”.

“Κυβέρνηση του δίνει χρήματα”
Τελευταίος από τους επικεφαλής συνδυασμών έλαβε τον λόγο ο Αναστάσιος (Σούλης) Καζαντζίδης (“Κιλκίς-Μαζί μπορούμε”): “Βρέθηκε μια κυβέρνηση που δίνει χρήματα για δικαστικό μέγαρο, και εμείς έχουν την “πολυτέλεια” να δηλώνουμε ότι δεν διαθέτουμε οικόπεδο, ενώ αυτό υπάρχει; Έχει σημασία η ιστορία του οικοπέδου, και όχι ότι το ίδιο διάστημα δεν έχουν δικαστικό μέγαρο;

Δεν αντιλαμβάνεσθε ότι η κατάτμηση του συγκεκριμένου οικοπέδου “ακυρώνει” την ανέγερση δικαστικού μεγάρου;”.

Περισσότερα

Β.Ρόκος: «Fly Over- Οι Θεσσαλονικείς έχουν πληρώσει πολλές φορές το τίμημα να παίρνουν άλλοι αποφάσεις για την πόλη»

Στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Πρωτοβουλία Κατοίκων Μαλακαπής, Πυλαίας, Κρυονερίου, ο Σύνδεσμος Κωνσταντινοπολιτών, ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης και η […]

Δείτε ακόμα

Να σκεφθούν τα παιδιά

Πρόκειται για κατ΄επανάληψιν διατυπωθείσα γνώμη και θέση της στήλης, όσον αφορά στην σχέση της τοπικής (αυτο)διοίκησης με φορείς του υψηλού […]