Γενικά

Πραγματοποιείται το δεύτερο μαθητικό φεστιβάλ ρομποτικής

Πραγματοποείται σήμερα και αύριο στο πειραματικό γυμνάσιο του πανεπιστημίου Μακεδονίας το δεύτερο μαθητικό φεστιβάλ ρομποτικής. Το εν λόγω φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της διοικούσας επιτροπής των πρότυπων πειραματικών Σχολείων (ΥΠ.Π.Ε.Θ.) διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά από το πειραματικό γυμνάσιο του πανεπιστημίου Μακεδονίας σε συνεργασία με φορείς της εκπαίδευσης και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στη διοργάνωση συμμετέχουν σχολικοί σύμβουλοι της περιφερειακής διεύθυνσης πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, η διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών και καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Το φετινό μαθητικό φεστιβάλ Ρομποτικής απέκτησε Ευρωπαϊκή διάσταση μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+. Το σχολείο μας, υλοποιεί ως συντονιστικός φορέας, ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο: “Our School, My Future – ESL project” , δηλαδή ένα δυναμικό πρόγραμμα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της μαθητικής διαρροής, μέσα από την προώθηση (μεταξύ άλλων) και καλών πρακτικών, μία από τις οποίες αποτελεί και η ρομποτική. Σε αυτό το πλαίσιο, ιδρύσαμε τον Ευρωπαϊκό Όμιλο Ρομποτικής τον Νοέμβριο του 2015, στον οποίο ήδη συμμετέχουν η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Τουρκία. Έτσι, οι ομάδες ρομποτικής αυτών των χωρών θα συμμετάσχουν στο ΜΦΡ με κατασκευές τους, που θα παρουσιάσουν ιντερνετικά μέσω τηλεδιάσκεψης.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του περσινού 1ου μαθητικού φεστιβάλ ρομποτικής, φέτος το Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής άνοιξε τα φτερά του και επεκτάθηκε σε πανελλήνια και Ευρωπαϊκή κλίμακα, με συμμετοχές από Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, των Λαγηνών, της Ραιδεστού και της Χαλάστρας, αλλά και της Κέρκυρας, της Καβάλας, της Λάρισας, της Ξάνθης, του Πειραιά, της Αχαΐας και τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών. Το Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής έχει διαγωνιστικό και εκθεσιακό χαρακτήρα (που επίσης περιλαμβάνει αξιολόγηση και βράβευση). Το αγωνιστικό μέρος θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας το Σάββατο 12/12/2015 (Περιοχή Στρεμπενιώτη, Γ΄ Πτέρυγα στο παλιό πολυκλαδικό, Νεάπολη), ενώ το εκθεσιακό μέρος θα διεξαχθεί στην Αίθουσα Τέχνης του Δήμου Νεάπολης-Συκεών (Βενιζέλου 125), την Κυριακή 13/12/2015.

Στο 2ο ΜΦΡ συμμετέχουν 50 ομάδες μαθητών/τριών από Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια όλης της χώρας, που θα έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν, να αλληλεπιδράσουν, να γνωριστούν, να συναγωνιστούν και τελικά να δημιουργήσουν και να προβάλουν τις ιδέες και τη δημιουργικότητα τους στον τομέα της ρομποτικής, μέσα σε ένα κλίμα άμιλλας και χαράς, χωρίς διακρίσεις. Σε αυτή τη γιορτή της ρομποτικής θα συμμετάσχουν φέτος σχολεία από την Κεντρική Μακεδονία, την Ξάνθη, τον Πειραιά, την Κέρκυρα, την Καβάλα, τη Λάρισα, την Αχαΐα. Στο εκθεσιακό μέρος του φετινού Μαθητικού Φεστιβάλ Ρομποτικής έχουν υποβληθεί ιδιαίτερα καινοτόμες ιδέες, όπως: ρομπότ που αναγνωρίζουν με αισθητήρα τους χρωματισμούς μίας εικόνας και στη συνέχεια τυπώνουν την πληροφορία σε σύστημα braile, ώστε να δίνεται τη δυνατότητα σε άτομα με προβλήματα ή απώλεια όρασης να διαβάσουν ένα γραφικό ή μία εικόνα, ρομπότ που βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού, καθώς έχουν τη δυνατότητα λήψης φωνητικών εντολών για το συμμάζεμα αντικειμένων μέσα στο σπίτι, «έξυπνα» παλμόμετρα που μετρούν τους σφυγμούς μας, ρομπότ αυτόματοι πωλητές, ρομποτικοί plotters, ρομποτικοί βραχίονες που ακολουθούν τις κινήσεις του χεριού μας μέσω γαντιού με κατάλληλους αισθητήρες, ρομποτικά ηλεκτρονικά παιχνίδια, ρομποτικά μηχανήματα διαχωρισμού αντικειμένων προς ανακύκλωση, εφαρμογές οδικής ασφάλειας και αγροτικών καλλιεργειών κ.α.

Το ΜΦΡ είναι το πρώτο φεστιβάλ σε αυτόν τον τομέα που διοργανώνεται στην Ελλάδα και αφορά μια ιδιαίτερα καινοτόμα δράση, καθώς τονίζεται η χαρά της συμμετοχής και της συνεργασίας. Οργανώνεται από ένα δημόσιο σχολείο και υλοποιείται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και φορείς της εκπαίδευσης, η συμμετοχή είναι εντελώς δωρεάν, καθώς στηρίζεται στον εθελοντισμό και οι δαπάνες της διοργάνωσης (υλικά, ελαφρύ γεύμα για τους συμμετέχοντες κ.α.) καλύπτονται από χορηγίες, έτσι ώστε να έχουν ίσες ευκαιρίες συμμετοχής όλα τα παιδιά. Επίσης, συναντώνται και αλληλεπιδρούν παιδιά και εκπαιδευτικοί και από τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, καθώς πέρα από τους διαγωνιζόμενους συμμετέχουν φοιτητές εθελοντές, οι οποίοι είναι εμψυχωτές των ομάδων, καθώς και εκπαιδευτικοί από την Α/θμια, τη Β/θμια και την Γ/θμια εκπαίδευση. Στη γιορτή αυτή, φυσικά συμμετέχουν ενεργά και οι γονείς των μαθητών. Έτσι, το Μ.Φ.Ρ. εξελίσσεται σε μια γιορτή της ρομποτικής, όπου όλοι βγαίνουν κερδισμένοι!

Η σημαντικότερη καινοτομία του ΜΦΡ αφορά το γεγονός ότι στοχεύει στην ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης και επινοητικότητας των μαθητών /ριών, καθώς μπορούν όλοι οι μαθητές /ριες να συμμετάσχουν σε αυτό με ένα στοιχειώδη εξοπλισμό και να αξιοποιήσουν κάθε υλικό, όπως κολλητική ταινία ή άλλα αντικείμενα, για να δημιουργήσουν το τελικό αποτέλεσμα με τον εξοπλισμό που θα διαγωνιστούν τόσο στο αγωνιστικό, όσο και στο εκθεσιακό μέρος.

Άλλη καινοτομία αυτής της διοργάνωσης, αφορά το γεγονός ότι παρέχει στους μαθητές/ριες τη δυνατότητα επιλογής του επιπέδου δυσκολίας της ρομποτικής αποστολής την οποία θα φέρουν σε πέρας. Έτσι, ο διαγωνισμός είναι κατάλληλος όχι μόνο για όλες τις ηλικίες, αλλά και για όλους τους βαθμούς εξοικείωσης που έχουν οι μαθητές/ριες με αυτό το νέο τεχνολογικό αντικείμενο και ενθαρρύνονται οι συμμετοχές των αρχάριων ομάδων.

Όλη η διαδικασία προετοιμασίας των μαθητών/ριών για το αγωνιστικό μέρος θα γίνει στις αίθουσες του σχολείου, χωρίς τη συμμετοχή προπονητή της ομάδας. Έτσι, όλα τα παιδιά έχουν ίσες ευκαιρίες και αξιολογούνται οι δεξιότητες και η επινοητικότητα τους, καθώς το θέμα και η προετοιμασία του θα γίνει εξολοκλήρου στο σχολείο και αποκλειστικά από τα παιδιά!
Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το αγωνιστικό ή να επισκεφτούν το εκθεσιακό μέρος του φεστιβάλ μπορούν να αναζητήσουν αναλυτικές πληροφορίες στον ιστότοπο του Μαθητικού Φεστιβάλ Ρομποτικής (http://mfr.sch.gr/).

Περισσότερα

Άνοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα για τον καθαρισμό των οικοπέδων – Δηλώσεις έως τις 30 Ιουνίου

Τέθηκε σε λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://akatharista.apps.gov.gr/, η οποία […]

Δείτε ακόμα