Εκπαίδευση

Πώς να περάσετε με επιτυχία τη συνέντευξη για εργασία μέσω Ίντερνετ

Η «κανονικότητα» στον χώρο της εργασίας είναι γεγονός πως κλονίστηκε εξαιτίας της πανδημίας, με την τηλεργασία και τις τηλεδιασκέψεις να αντικαθιστούν σε μεγάλο βαθμό τις φυσικές επαφές των εργαζομένων -αλλά και των υποψηφίων για νέες θέσεις εργασίας.

Μέχρι σήμερα, όσοι εργαζόμενοι επιτρέπεται χάρη στη φύση της δουλειάς τους να εργάζονται απομακρυσμένα, το πράττουν, όσοι παρακολουθούν επαγγελματικά σεμινάρια (όπως digital marketing σεμιναρια) συνεχίζουν απρόσκοπτα την εκπαίδευσή τους μέσω Ίντερνετ και όσοι είναι υποψήφιοι για θέσεις εργασίες, περνούν από συνέντευξη κατά κύριο λόγο με τη χρήση ψηφιακών μέσων.

Ειδικά η τελευταία κατηγορία ατόμων του εργατικού δυναμικού, έχοντας έντονη την αγωνία για την εύρεση μιας θέσης εργασίας, χρειάζονται περισσότερη καθοδήγηση και συμβουλευτική υποστήριξη προκειμένου να αντεπεξέλθουν στη νέα πραγματικότητα.

Αν και εσείς αναζητάτε εργασία και πρόκειται να περάσετε από συνέντευξη μέσω Διαδικτύου, δείτε παρακάτω όσα χρειάζεται να προετοιμάσετε και να προσέξετε για να αυξήσετε τις πιθανότητες να κερδίσετε τις εντυπώσεις -και φυσικά, τη θέση εργασίας που διεκδικείτε.

 

Τι χρειάζεται να κάνετε για τη συνέντευξη

Μια συνέντευξη για εργασία συνιστά εξαιρετικά αγχωτική διαδικασία και ειδικά στην περίπτωση της από απόσταση συνομιλίας με τον υποψήφιο εργοδότη, η οποία απαιτεί περισσότερη προσπάθεια και προετοιμασία.

Καταρχάς, βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε μία σταθερή ή φορητή συσκευή με λειτουργικά ηχεία και μικρόφωνο και φυσικά, ποιοτική σύνδεση στο Ίντερνετ για να μην προκαλούνται διακοπές και καθυστερήσεις.

Προκειμένου να νιώθετε σίγουρος ότι μπορείτε να πείσετε ότι είστε το κατάλληλο άτομο για τη θέση εργασίας, είναι απαραίτητο να προετοιμαστείτε για τις ερωτήσεις της συνέντευξης. Υπάρχουν ερωτήματα που κάνουν οι υποψήφιοι εργοδότες οι οποίες και είναι αρκετά συνηθισμένες. Κάνετε μια αναζήτηση στο Ίντερνετ και μελετήστε όσες εντοπίσετε που να σχετίζονται με το αντικείμενο της εργασίας σας και ευρύτερα (ερωτήματα για ενδιαφέροντα και λοιπά).

Ακόμη, είναι σημαντικό να έχετε λάβει επαρκή ενημέρωση για την εταιρεία/επιχείρηση στην οποία επιδιώκετε να εργαστείτε. Πολλοί εργοδότες ζητούν ευθέως να μάθουν τι γνωρίζετε για τη δραστηριότητά τους γι αυτό φροντίστε να είστε ενήμεροι για το αντικείμενο με το οποίο ασχολείται και να αντλήσετε ορισμένες βασικές πληροφορίες από το Διαδίκτυο.

Το ότι η συνέντευξη για τη θέση εργασίας πραγματοποιείται μέσω ίντερνετ, αυτό δεν σημαίνει ότι επιτρέπεται να είστε… με τα ρούχα του σπιτιού. Φροντίστε την εξωτερική σας εμφάνιση, μεριμνήστε να φοράτε καθαρά ρούχα -και παπούτσια. Έχετε κατά νου ότι η εμφάνιση δημιουργεί την πρώτη εντύπωση (όπως συμβαίνει σε κάθε κοινωνική συναναστροφή) γι αυτό πρέπει να είναι ευχάριστη.

Στο πλαίσιο της βελτίωσης της εικόνας σας, συστήνεται ακόμη να προσέξετε τη γλώσσα του σώματος, στη διάρκεια της συνέντευξης. Έχετε στο μυαλό σας ότι ο τρόπος με τον οποίο στέκεστε «συνθέτει» τη συνολική σας εικόνα. Μην είστε υπερβολικοί στις κινήσεις των χεριών σας επειδή δεν γίνεται δια ζώσης η συνέντευξη για εργασία. Καθίστε ίσια στη θέση σας, σε ένα ήσυχο περιβάλλον γραφείου και εστιάστε την προσοχή σας στον υποψήφιο εργοδότη σας. Μην ξεχνάτε να χαμογελάτε και να φέρεστε φυσιολογικά -να είστε δηλαδή, ο εαυτός σας.

Όταν δείτε ότι η συνομιλία ολοκληρώνεται οσονούπω, χρειάζεται να αποχωρήσετε ευγενικά. Μπορείτε να ρωτήσετε για παράδειγμα: «θα θέλατε να γνωρίζετε κάτι περισσότερο, κάποια επιπλέον πληροφορία;», που φανερώνει τη θετική σας διάθεση να αφιερώσετε όσο χρόνο απαιτείται για να σας γνωρίσει καλύτερα ο δυνητικός εργοδότης. Ευχαριστείστε για τον χρόνο που σας διέθεσε και μην παραλείψετε σε 2-3 ημέρες από τη συνέντευξη να κάνετε follow up σχετικά με την εταιρεία και τη θέση εργασίας.

 

Περισσότερα
Δείτε ακόμα