Γενικά

«Στον Πόντο διεπράχθη γενοκτονία με …όλη την σημασία της λέξης»

Σε εκδήλωση στους Μ.Αποστόλους με θέμα την γενοκτονία εις βάρος του Ελληνισμού του Πόντου μίλησε την Κυριακή 25.5.15 ο οικονομολόγος και νομικός Θεόδωρος Πασσαλίδης, πολιτευτής και πρώην βουλευτής Κιλκίς της ΝΔ.
Ο κ. Πασσαλίδης είπε μεταξύ άλλων: «Ο Φώτης Κόντογλου από το Αϊβαλί (Κυδωνιές) της Μ.Ασίας έλεγε: «Δεν υπάρχει σε όλο τον κόσμο πιό πονεμένο έθνος σαν τους Έλληνες».
Ο ποντιακός Ελληνισμός ήταν γεωγραφικός απομακρυσμένος από την μητροπολιτική Ελλάδα.
Με τις εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται, φέρνουμε στην μνήμη μας τις εφιαλτικές στιγμές των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους από το 1916 έως το 1923.
Ήταν μία πραγματική γενοκτονία με όλη την σημασία της λέξης. Κάθε πρόσφυγας ήταν και μία ξεχωριστή πονεμένη ιστορία.
Ό,τι πέτυχαν οι Έλληνες στον Πόντο το πέτυχαν μόνοι τους. Εάν κρατήθηκαν επί αιώνες τούτο οφείλεται στην θρησκεία, τον πολιτισμό, στην παράδοση και την πατριωτισμό τους. Τιμούμε την μνήμη των 353.000 θυμάτων των Ελλήνων του Πόντου.
Δεν είχαν ούτε πολιτική ούτε στρατιωτική ηγεσία, είχαν όμως θρησκευτική ηγεσία, που ήταν το στήριγμα των Ελλήνων του Πόντου.
Μόνος του εμάχετο εναντίον του τουρκικού εθνικισμού. Διαπράχθηκαν οι χειρότερες ωμότητες των Τούρκων εναντίον των Ελλήνων τόσο από τον Μουσταφά Κεμάλ όσο και από τον Αϊχμαν του ποντιακού Ελληνισμού Τοπάλ Οσμάν, που έδρασε στην ευρύτερη περιοχή της Κερασούντας κατά τον πιό βάρβαρο τρόπο.
Στις 19 Μαϊου ο Κεμάλ αποβιβάζεται στην Σαμψούντα και ξεκινά με τον Τοπάλ Οσμάν την εξόντωση των Ποντίων. Γεγονότα, που επηρέασαν την συμπεριφορά των Τούρκων απέναντι των Ελλήνων:
-Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-13
-Η εισβολή των Ρώσων στον Πόντο 1916-18
-Η αποβίβαση του ελληνικού στρατού στην Σμύρνη στις 2 Μαϊου 1919
-Η προσπάθεια να ανεξαρτητοποιηθεί ο Πόντος
-Η είσοδος της Ελλάδος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Το 1453 το Βυζάντιο έπεσε και ο Μωάμεθ ο Πορθητής έδωσε περισσότερες θρησκευτικές ελευθερίες στους Έλληνες. Το 1922 η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική. Ξερίζωσε ο Κεμάλ ό,τι ήταν ελληνικό στην Τουρκία.
Γενοκτονία είχαμε σε Πάφρα, Σαμψούντα, Τρίπολη, Κερασούντα, Σάντα, Τραπεζούντα, Ορντού, Αργυρούπολη, Αμάσεια, Σεβάστεια, σε όλο τον Πόντο.
Ο ποντιακός λαός υπέφερε το ολοκαύτωμα 1916-1923 με εκτοπίσεις, εξοριίες, απαγχονισμούς, ληστείες από τους Τούρκους. Το 1453 έπεσε το Βυζάντιο, μετά από οκτώ χρόνια. Το 1461 έπεσε η Τραπεζούντα ύστερα από 40 ημέρες πολιορκίας από ξηράς και θαλλάσης.
Η Τραπεζούντα ιδρύθηκε από Έλληνες αποίκους της Σινώπης το 756πΧ και είναι αρχαιότερη από την Ρώμη (753π.Χ.). Ηταν πρωτεύουσα της Αυτοκρατοίας Τραπεζούντας γιά 257 χρόνια (1204-1461).
Δεν ξεχνάμε τον Χρύσανθο Φιλιππίδη τον τελευταίο επίσκοπο Τραπεζούντος και στην συνέχεια αρχιεπίσκοπο Αθηνών (1938-1941), που δεν όρκισε την κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου στην Αθήνα.
Στο διάστημα της ρωσικής Κατοχής στον Πόντο ο Χρύσανθος βοήθησε τους πάντες, χωρίς καμμία διάκριση φυλής και θρησκείας.
Ο Χρύσανθος Φιλιππίδης μεσολάβησε το 1931 να έρθει η εικόνα της Παναγίας Σουμελά από τον Πόντο στην Ελλάδα και στην συνέχεια το 1952 στο Βέρμιο.
Δεν ξεχνάμε το Φροντιστήριο της Τραπεζούντος τα σχολεία και τις εκκλησίες.
Με την Συνθήκη των Σεβρών τον Αύγουστο του 1920 πήραμε την Θράκης, τα μικρασιατικά παράλια της Σμύρνης και ο ελληνικός στόλος ήρθε να αγκυροβολήσει στον Κεράτιο κόλπο στην Κωνσταντινούπολη. Εσωτερικώς σκίαζε ο Διχασμος.
Με την Συνθήκη της Λωάννης τον Ιούλιο του 1923 έκλεισε ο πόλεμος. Τα ελληνικά σύνορα περιορίσθηκα στον Εβρο.
Έμειναν μόνο οι Μουσουλμάνοι της Θράκης και οι Ελληνες της Κωνσταντινούπολης. Με την Συνθήκη της Λωζάννης έχουμε ανταλλαγή των πληθυσμών Ελλάδας-Τουρκίας.
Γενικός απολογισμός 700.000 νεκροί στην Μ.Ασία. 1.500.000 πρόσφυγες. 10.500 ορφανά παιδιά ήρθαν από τον Πόντο στην Ελλάδα. Οι Πόντιοι ερχόμενοι στην Ελλάδα δημιούργησαν, προόδευσαν και διατήρησαν τα ήθη και τα έθιμα και είναι υπερήφανοι γιά την καταγωγή τους».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Ο φτερωτός βουλευτής

Το κουίζ των ημερών είναι αν έκλεισε ή όχι το πολιτικό του γραφείο στο Κιλκίς ο φτερωτός βουλευτής μας Πέτρος […]