Μαθήματα ποντιακής διαλέκτου από τον σύλλογο Χορηγίου

Κοινωνία /

Ξεκίνησαν το Σάββατο, στις 14.12.13 τα μαθήματα της ποντιακής διαλέκτου στον Ποντιακό Πολιτιστικό Σύλλογο Χωρυγίου. Η συμμετοχή ήταν ενθαρρυντική και ενθουσιώδης.
Πάνω από είκοσι μαθητές, παιδιά και νέοι, έδειξαν πως θέλουν να μάθουν τη γλώσσα των παππούδων και των γιαγιάδων τους, που τείνει δυστυχώς να εξαλειφθεί, μετά από εκατό περίπου χρόνια ξεριζωμού από τον Πόντο και τον Καύκασο.
Είναι γνωστό πως η διατήρηση της γλώσσας στη συλλογική συνέχεια ενός πολιτισμού, καθώς στη διαμόρφωση της ταυτότητας των μελών του είναι σημαντική. Η γλώσσα είναι το τελευταίο οχυρό ύπαρξης ενός λαού, κι αν χαθεί αυτό, χάνεται και ο λαός μαζί του.
Με δεδομένο ότι η ποντιακή δεν αποτελεί πια τη λειτουργική γλώσσα της καθημερινότητάς μας, γιατί δεν ζουν οι πρόγονοί μας που την μίλαγαν αποκλειστικά, θεωρούμε πως η πρωτοβουλία για τη διδασκαλία της είναι πολυσήμαντη. Είναι επιπλέον μια καινοτόμα προσπάθεια για την πολιτισμική μας καλλιέργεια, που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα.
Να πούμε πως η συμμετοχή στα μαθήματα είναι δωρεάν και ότι η διδασκαλία γίνεται από τη φιλόλογο Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου, κάθε Σάββατο. Τα μαθήματα γίνονται με βάση το ανάλογο εγχειρίδιο που συνέταξε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών, εκδόσεις Αθήνα 2013.
«Ο ποντιακός πολιτιστικός σύλλογος Χωρυγίου συγχαίρει όλους τους συντελεστές της προσπάθειας αυτής και υπόσχεται, ότι σύντομα θα ξεκινήσει ενημερωτικά σεμινάρια στην αρχή του νέου έτους για τον Πόντο και τον Καύκασο καθώς και για την τοπική μας ιστορία», τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση.

Περισσότερα

Ευχαριστήριο του προέδρου της σχολικής επιτροπής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Κιλκίς

Ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Κιλκίς Ιωάννης Λιναρδάκης ευχαριστεί θερμά: Την ΑΝΟΣΗ – ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ, τον Αναστάσιο […]

Η βασιλόπιτα του ΧΩΜΑ Κιλκίς

Ο αθλητικός σύλλογος ΧΩμάτινος Μηχανοκίνητος Αθλητισμός (ΧΩ.Μ.Α.) Κιλκίς απευθύνει κάλεσμα στα μέλη και σε όλους τους φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού […]

Δείτε ακόμα

Να βρεις μιμητές

Μία από τις ευχάριστες “νότες” της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς της Δευτέρας 23.1.23 υπήρξε αναμφιβόλως η παρουσία πολυμελούς ομάδας […]