Αρθρογραφία

Το αρδευτικό δίκτυο στο Πολύπετρο: Ένα ζήτημα που έπρεπε να είχε λυθεί εξήντα χρόνια πριν

Του Πολυκράτη Παντσίδη

Ο τρόπος άρδευσης των κτημάτων στο αγρόκτημα Πολυπέτρου ήταν ανέκαθεν ένα σημαντικό ζήτημα για τους αγρότες μας. Παρά την αφθονία νερού στο Πλατανόρεμα τα παλαιότερα χρόνια, η μεταφορά του στο χωράφι ήταν δύσκολη.

Η τεχνολογία προσέφερε λύσεις στα μέσα της δεκαετίας του 1950, αρχικά με αυτόνομες πετρελαιοκίνητες αντλίες νερού, στη συνέχεια με τις αντλίες νερού (κυλιντρόφυγγες) προσαρμοσμένες στα τρακτέρ, και αργότερα με τις γεωτρήσεις. Η ευκολότερη μεταφορά νερού στις καλλιέργειες οδήγησε σε αύξηση της παραγωγής, αλλά συνοδεύτηκε από δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος για την αγορά των μηχανημάτων άρδευσης, την κατασκευή και συντήρηση των γεωτρήσεων, καθώς και για τα καύσιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτά τα έξοδα μείωσαν σημαντικά το ετήσιο εισόδημα των αγροτών.

Ωστόσο, η αδυναμία ελέγχου από την πολιτεία για την ορθολογική διαχείριση του νερού, σε συνδυασμό με τις μεγάλες περιόδους ανομβρίας των τελευταίων ετών, έχει οδηγήσει σε έλλειψη αρδευτικού νερού σε πολλές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του αγροκτήματος Πολυπέτρου. Η κατάσταση για τους αγρότες είναι πλέον δραματική, καθώς το αρδευτικό νερό είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας.

Δυστυχώς, πληρώνουμε τα λάθη του παρελθόντος. Οι επιδοτήσεις για τις γεωτρήσεις και την αγορά αρδευτικών συστημάτων αποδείχθηκε σύντομα ότι δεν αποτελούσαν μια μόνιμη και οικονομικά συμφέρουσα λύση για την άρδευση των καλλιεργειών. Η υπεράντληση νερού από το υπέδαφος οδήγησε στη μείωση της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα, αναγκάζοντας τους αγρότες να αναζητούν νερό σε μεγαλύτερα βάθη, αυξάνοντας τα έξοδα τους.

Σήμερα, με την αυξανόμενη δενδροκαλλιέργεια, τις λοιπές καλλιέργειες, και την ανάγκη για μεγαλύτερη παραγωγή, οι απαιτήσεις για άρδευση έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Η παντελής αδιαφορία της πολιτείας, που δε διαθέτει ένα εθνικό σχέδιο δράσης για τη γεωργία, σε συνδυασμό με τον κίνδυνο των θεομηνιών που εντείνονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της λειψυδρίας, φέρνει τους αγρότες σε πλήρη απόγνωση.

Στην περιοχή της Γουμένισσας οι αγρότες, μέσω του τοπικού ΤΟΕΒ, διεκδικούν εδώ και χρόνια την επέκταση του υπάρχοντος αρδευτικού δικτύου τους με την κατασκευή ταμιευτήρα στο ρέμα της Γρίβας – Καστανερής (Μεγάλο ρέμα). Το Υπουργείο Γεωργίας, έστω και καθυστερημένα, ενέταξε το έργο στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα υδάτινων πόρων, και η μελέτη προβλέπει την κατασκευή ενός μεγάλου ταμιευτήρα που θα καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες άρδευσης στην ευρύτερη περιοχή της Γουμένισσας, καθώς και τις μελλοντικές της ανάγκες.

Είναι, πραγματικά, απορίας άξιον γιατί αυτό το έργο, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τους αγρότες και την ανάπτυξη του τόπου, καθυστερεί! Ένα έργο που θα ανακουφίσει οικονομικά τους αγρότες, θα συμβάλει στην ανάπτυξη της γεωργίας και θα προσφέρει περιβαλλοντικά οφέλη.

Το αρδευτικό νερό από το Πάϊκο σήμερα είναι η μόνη βιώσιμη λύση. Είναι εφικτό και γι΄ αυτό αναγκαίο όλοι οι αγρότες της περιοχής Γουμένισσας, ενωμένοι και χωρίς κομματικές προκαταλήψεις, να το διεκδικήσουμε.

*Στις 27 Σεπτεμβρίου 2024, στην 9η συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Πολυπέτρου, κατέθεσα πρόταση ώστε να γίνουν ενέργειες προς τους αρμόδιους φορείς για την κατασκευή δικτύου άρδευσης στο Πολύπετρο και την ένταξή του στο επικείμενο έργο του ταμιευτήρα ΤΟΕΒ Γουμένισσας-Γρίβας. Επίσης, πρότεινα ως Τοπικό Συμβούλιο να στηρίξουμε τη σύσταση Τ.Ο.Ε.Β. Πολυπέτρου ή την ένταξή μας στον ΤΟΕΒ Γουμένισσας, εφόσον αυτό είναι επιθυμητό από τους κατόχους των γεωργικών εκτάσεων Πολυπέτρου και Γουμένισσας.

Η κατατεθείσα πρότασή μου καταγράφτηκε ως εξής:
Πρόταση 1η :
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΠΟΛΥΠΕΤΡΟΥ ΜΕ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ ΓΡΙΒΑΣ
Σήμερα, ημέρα Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024, κατά την τακτική συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου Πολυπέτρου για τον μήνα Σεπτέμβρη προτείνω να αιτηθούμε ομόφωνα από το δήμο Παιονίας, την αντιπεριφέρεια Κιλκίς, τους βουλευτές Κιλκίς καθώς και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας, την κατασκευή αρδευτικού δικτύου στο αγρόκτημα Πολυπέτρου με νερό από το επικείμενο έργο του ταμιευτήρα της Γρίβας.

Η πρότασή μου βασίζεται στο γεγονός της μη επάρκειας αρδευτικού νερού στο αγρόκτημα του χωριού μας, εξαιτίας της παρατεταμένης λειψυδρίας των τελευταίων ετών, με αποτέλεσμα οι αγρότες της περιοχής να αδυνατούν να ποτίσουν, και μάλιστα επαρκώς, τις καλλιέργειες τους. Οι δε κάτοχοι γεωτρήσεων έχουν να αντιμετωπίσουν τα υπέρογκα πολλές φορές έξοδα από την κατασκευή, τις ενδεχόμενες βλάβες και το ηλεκτρικό, αλλά και τη συνεχή αναγκαιότητα να αναζητήσουν νερό σε μεγαλύτερα βάθη. Όλα αυτά μειώνουν δραματικά το ετήσιο εισόδημα τους, φέρνοντας τους αγρότες μας σε απόγνωση.

Επιπλέον, η υπεράντληση νερού από το υπέδαφος έχει οδηγήσει σε μείωση της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα, προκαλώντας σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Επίσης, προτείνω στο Τοπικό Συμβούλιο να στηρίξουμε τη σύσταση Τ.Ο.Ε.Β. Πολυπέτρου ή την ένταξή μας στον ΤΟΕΒ Γουμένισσας, εφόσον αυτό είναι επιθυμητό από τους κατόχους των γεωργικών εκτάσεων Πολυπέτρου και Γουμένισσας. Σχετική ενημέρωση θα έχουν οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες σύντομα από αρμόδιο στέλεχος ΤΟΕΒ της περιοχής μας.

Περισσότερα

Σιναπλή – Πολύκαστρο 100 Χρόνια

Από αριστερά: Αθανάσιος Χαμουρούδης(1926 -2010), δεξιά ο νεαρός μαθητευόμενος καροποιός Νίκος Μ. Καρακατσανίδης (Κακαίκης)(1937) και κάτω Γεώργιος Π. Χασιμίδης (1926 […]

Δείτε ακόμα