Κοινωνία

Το Πολύκαστρο γιόρτασε την Παναγία Μυριδιώτισσα

Με την προσήκουσα λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε στο Πολύκαστρο η εορτή της Παναγίας Μυριδιωτίσσης. Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο της ιεράς μητροπόλεως Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου αναφέρονται τα εξής:

«Η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα κυριωνυμείται και τιμάται κατεξοχήν στα Κύθηρα, όπου και φανερώθηκε σε ένα βοσκό και ανευρέθηκε η ιερή εικόνα Της ανάμεσα στα κλαδιά μιας μυρτιάς, όπου επίμονα παρέμενε και όπου κτίσθηκε ο λαμπρός ναός Της, μεγάλο προσκύνημα. Έγινε ξακουστή από τους Κυθηρίους με τα χρόνια, με τα θαύματα ενός παραλύτου και άλλες θαυμαστές θεραπείες νοσούντων, ώστε να γίνει πασίγνωστη η χάρη Της, τιμώμενη στις 24 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο. Η χάρη Της έφθασε ως εμάς εδώ στα βόρεια σύνορα της πατρίδας μας, κατά κάποιον τρόπο ευλογώντας τα προς βορράν όπως και τα προς νότον της χώρας» τόνισε με περιγραφική ενάργεια ο προεξάρχων Ποιμενάρχης κ. Δημήτριος. «Στη δική Της φροντίδα οφείλεται και η σύντομη αποπεράτωση του ναού Της στην Ταξιαρχία, ευμεγέθους, αγιογραφημένου, με όλη την απαραίτητη σκευή, με ψαλτήρι, δεσποτικό, στασίδια, καθίσματα, που όλα επιμαρτυρούν για τους ειδότας πως η Παναγία μας κατεύθυνε και φρόντιζε το σπιτικό Της, ώστε να αποπερατωθεί ανελπίστως σύντομα. Στη Μακεδονία μας και στη βόρεια εσχατιά της πατρίδος μας, στο Πολύκαστρο, αξιωνόμαστε και εορτάζουμε με την πρέπουσα τιμητική προσκύνηση και υμνολογική ανάταση την Παναγία την Μυρτιδιώτισσα».

Στον ομώνυμο εγκαινιασμένο ναό της στο 509 ΤΠ της 33ης Μ/Κ Ταξιαρχίας, συνοδευόμενος από ιερείς και διακόνους, ο Σεβασμιώτατος εκόμισε αφ᾽ εσπέρας ιερά λείψανα τως αγίων μαρτύρων Γεωργίου, Βαρβάρας και Ευστρατίου, ως και των νεοφανών μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης. Στο κήρυγμά του τόνισε την εμπειρική διδασκαλία της Εκκλησίας για το πρόσωπο της Παναγίας μας με παραδείγματα αμεσότητος που προβληματίζουν, συγκλονίζουν και κατανύσσουν τις καρδιές.

Κατάμεστος ο ναός από στρατιωτικούς και λαϊκούς με επικεφαλής το μέραρχο της 1ης Μεραρχίας κ. Συμεών Κεβεντζίδη, το σημερινό ταξίαρχο-διοικητή της 33ης Μ/Κ Ταξιαρχίας κ. Αθανάσιο Ναλμπάντη, καθώς και τους προδιατελέσαντες αντίστοιχα διοικητή και επιτελάρχη κ. Στυλιανό Καλφέλη (νυν στρατηγό ε.α.) και κ. Κωνσταντίνο Χούπη (νυν ταξίαρχο ε.α.), επί των ημερών των οποίων θεμελιώθηκε και ανεγέρθηκε ο ναός εντός εννέα μηνών το 2001 (!). Αγιογραφημένος κατά το πλείστον, εγκαινιάστηκε στις 7-12-2003 από τον οικείο Ποιμενάρχη κ. Δημήτριο και τον τότε Μητροπολίτη Κυθήρων και μετέπειτα Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος κυρό Κύριλλο.

Στον Εσπερινό συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς κ. Ανδρέας Βεργίδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παιονίας κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Παιονίας κ. Γεώργιος Φράγκος και κ. Γεώργιος Παμποράκης, εκπροσωπώντας τον απουσιάζοντα Δήμαρχο Παιονίας, και ο διοικητής του Α.Τ. Ευζώνων αστυνόμος Α κ. Αντώνιος Μπουζαλάς εκπροσωπώντας τον αστυνομικό διευθυντή Κιλκίς, ο αρχηγός της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου κ. Κωνσταντίνος Σιωνίδης, η πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου “Ευκράντης” κ. Γαρυφαλλιά Καρβουνιάρη, ενώ ανήμερα της εορτής ο Δήμος εκπροσωπήθηκε από τον κ. Αθανάσιο Τζούρτζο τ. πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ.

Στο τέλος τελέστηκε η αρτοκλασία και λιτανεύθηκε η εικόνα της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας και τα ι. λείψανα των Μαρτύρων, με συνοδεία αγήματος, υπό την καλλίφωνη χορωδιακή ψαλμώδηση από στρατιωτικούς. Έγιναν στάσεις και δεήσεις για τους στρατευμένους, όπως και στο Ηρώο της Ταξιαρχίας για τους πεσόντες υπέρ πίστεως και πατρίδος. Ο Σεβασμιώτατος στο τέλος προσκάλεσε τα παριστάμενα παιδιά και διαμοίρασε από τους ευλογημένους άρτους, όπως το συνηθίζει, σαν έναν τρόπο αμεσότερης κοινωνίας με τα παιδιά, που προξενεί και διατηρεί τις ευχάριστες αναμνήσεις της εκκλησιαστικής οικειότητας.
Ανήμερα της εορτής τελέστηκε λαμπρό ιερατικό συλλείτουργο με συμμετοχή στρατιωτικών και προσκυνητών, και επακολούθησε δεξίωση από την 33η Μ/Κ Ταξιαρχία.

Περισσότερα

Τα αποκαλυπτήρια προτομής Αντιπτέραρχου (Ι) Περικλή Στεφανίδη που έπεσε στο καθήκον πριν από ένα χρόνο

Σε έντονη συγκινησιακή φόρτιση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21 Ιουλίου 2024 η τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του Αντιπτέραρχου Περικλή Στεφανίδη στην […]

Δείτε ακόμα

Βελτιωτικές αλλαγές

Μετά τις βελτιωτικές αλλαγές στο δημοτικό πάρκο – «Κήπος» του Κιλκίς για την καλύτερη αισθητική και λειτουργική εικόνα του χώρου […]

Και οι συμμαθητές παρόντες

Εκτός από θεσμικούς, πολιτιστικούς και θεσμικούς παράγοντες στην ημερίδα το παρόν στην παρουσίαση του μεταπτυχιακού για την τουριστική ανάπτυξη της […]