Μαζί με την κυβέρνηση πρέπει να αλλάξουμε και …όλοι εμείς
Λίγες ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές ο δημόσιος διάλογος μονοπωλείται εντός μίας ομολογουμένως χαλαρής πολιτικής αντιπαράθεσης – προεκλογικής περιόδου η οποία όπως προβλέπεται θα οδηγήσει σε κυβερνητική αλλαγή μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, με το ενδιαφέρον των πολιτών να επικεντρώνεται περισσότερο στην «επόμενη μέρα» του Κυριάκου.
Είναι όμως μια άλλη Κυβέρνηση το στοίχημα της πολιτικής και κοινωνικής μας πορείας ? Είτε η απάντηση είναι ναι, είτε όχι, ήρθε η ώρα να δούμε συνειδητά ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος των πολιτών την επομένη των εκλογών.
Όλοι νομίζω θα συμφωνήσουμε ότι τα τελευταία 10 χρόνια η χώρα έζησε ίσως την πιο ταραχώδη και πολιτικά μεταλλαγμένη περίοδο της μεταπολιτευτικής της ιστορίας ώστε οι πολίτες σήμερα να είναι πλέον αρκετά ώριμοι για να συμμετέχουν με την ψήφο τους ενεργά και συνειδητά στην αποσταθεροποίηση ή στην πολυπόθητη σταθεροποίηση της χώρας που σταδιακά θα φέρει και την πρόοδο. Και είναι απαραίτητο πλέον να μιλάμε για πρόοδο της χώρας, χωρίς τα εικονικά ”πολιτικάντικα” διλήμματα του παρελθόντος αλλά και του παρόντος.
Τούτο όμως απαιτεί ουσιαστική μεθοδολογία η οποία θα μπορούσε να συνοψισθεί στα εξής 4 στοιχεία:
Συμμετοχή – Ενεργοποίηση :
Η απόφαση της αποχής ή της ”καταδίκης” του πολιτικού και διαχειριστικού προσωπικού της χώρας απέδειξε ότι είναι μία μέθοδος που απέτυχε παταγωδώς. Όμως και η ”αριστοκρατική” θεώρηση της πολιτικής με τους γόνους να έχουν το προβάδισμα για τα δημόσια αξιώματα καθώς και η αποδόμηση των πολιτικών και δημοκρατικών διαδικασιών σε τοπικό και εθνικό επίπεδο συνέβαλλαν στην απαξίωση των θεσμών και στην εργαλειοποίησή τους, κάτι που το ζήσαμε πρόσφατα και στις αυτοδιοικητικές εκλογές με τον νόμο Σκουρλέτη.
Το οξύμωρο της καταδίκης είναι η βροντερή απουσία των πολιτών που χωρίς ιδιαίτερη συμμετοχή έδωσε τα τελευταία χρόνια πεδίο δράσης στα λιγότερο ικανά αλλά και ακραία στοιχεία της κοινωνίας με τα γνωστά αποτελέσματα.
Η αλλαγή, όμως, σε κοινωνικοπολιτικό και οικονομικό επίπεδο προαπαιτεί και τους πολλούς, και τους καλούς.
Συναίνεση – Συνεργασία:
Ακόμη μεγαλύτερη αποτυχία των τελευταίων ετών αποτέλεσε ο διαχωρισμός βάσει πολιτικών πεποιθήσεων. Το μέγεθος της χώρας μας, η κοινωνική της δομή και το παρελθόν της (που φαίνεται πως κανένας δεν λαμβάνει υπόψη σαν δίδαγμα) καθιστούν πιο αναγκαία από ποτέ άλλοτε την συναίνεση και επιτέλους την συνεργασία η οποία είναι απαραίτητο να εκφρασθεί κυρίως σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Με απλά λόγια αφού οι μάσκες των δήθεν έπεσαν , η νέα Κυβέρνηση καθώς και η νέα Αντιπολίτευση της οποίας η ευθύνη για την κανονικότητα θα είναι σπουδαία, θα έχουν την μία και μοναδική ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα να τερματίσουν τους διαχωρισμούς και τις αντιδράσεις και μέσα από εποικοδομητική συνεννόηση και συνεργασία να επαναφέρουν το πολιτικό σκηνικό στην κανονικότητα.
Αν δεν το πράξουν οι συνέπειες για τον τόπο θα είναι οδυνηρές.
Από-ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνίας:
Με τον όρο αυτό τίθεται θέμα εκτόνωσης των τμημάτων της κοινωνίας που στήριξαν και στηρίζουν ακραίες παρατάξεις ή ”συλλογικότητες”. Διαφαίνεται ως θετική η τάση αποδυνάμωση της ακροαριστεράς και της ακροδεξιάς ή και των άλλων ακραίων μορφωμάτων που ταλαιπώρησαν το τελευταίο διάστημα τον τόπο με τις πρακτικές τους. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό. Απαιτείται και πάλι η υγιής ενεργοποίηση των πολιτών και η πλήρη απαξίωση των ακραίων θέσεων με παράλληλη εκπαίδευση και συνειδητοποίηση ότι δεν υπάρχει πιο ριζοσπαστικό πράμα από τον επαγγελματισμό, την σκληρή δουλειά, την διεκδίκηση των δικαιωμάτων, την διαφύλαξη της νομιμότητας και των θεσμών, και τον έλεγχο της ορθολογικής άσκησης της εξουσίας.
Ενεργοποίηση των Νέων :
Συχνά ακούμε από τους πολιτικούς να επαναλαμβάνουν το ρόλο που έχουν ή που πρέπει να έχουν οι νέοι στην οργάνωση των κομμάτων, στην λειτουργία τους και στην κατάρτιση των προγραμμάτων τους. Βέβαια δεν πρέπει το νεαρό της ηλικίας ενός πολίτη από μόνο του να αποτελεί κριτήριο ανάδειξης σε αξιώματα. Ο μόνος τρόπος για μην κολλήσουμε σε μία ακόμη ψευδαίσθηση είναι η ενεργοποίηση των νέων Ελλήνων εργαζομένων, επαγγελματιών, επιστημόνων της Ελλάδας και του εξωτερικού, πολλοί εκ των οποίων διαθέτουν και την όρεξη και τις τεχνικές δεξιότητες να συμβάλλουν ουσιαστικά στην πρόοδο της Ελλάδας του αύριο.
Οι εκλογές, ως έκφραση απόλυτης δημοκρατική διαδικασία στις σύγχρονες κοινωνίες, δίνουν την ευκαιρία στους πολίτες να επιβραβεύσουν, να αποδοκιμάσουν ή και να αντικαταστήσουν αυτούς που τους εκπροσώπησαν.
Στη χώρα μας, στα προ κρίσης χρόνια, οι εκλογικές διαδικασίες δυστυχώς περιορίζονταν στις υποσχετικές των παροχών και των ευσεβών πόθων αποφεύγοντας να θέσουν τον ”δάχτυλο επί των τύπων των ήλων”
Οι επερχόμενες εκλογές στη χώρα μας πρέπει να μετατραπούν σε κάτι παραπάνω από μία διαδικασία αλλαγής κυβέρνησης…
Μαζί με την Κυβέρνηση, πρέπει να αλλάξουμε και εμείς …
* Τραπεζικός διαμεσολαβητής, υπεύθυνος υποστήριξης επιχειρήσεων ΕΒΕ Κιλκίς, τηλ: 6942296992 2341400655