Πολιτισμός

«Πόλος έλξης» η δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη Κιλκίς


Εκδήλωση στο πλαίσιο του προγράμματος «Παιδί και βιβλίο» που υλοποιείται από τις σχολικές συμβούλους Ιωάννα Αρβανίτη και Μαρία Παπαδοπούλου σε συνεργασία με την βιβλιοθήκη, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18.2.15, στον χώρο της δημόσιας κεντρικής βιβλιοθήκης Κιλκίς, με την συμμετοχή των μελών των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων. Πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις από τις σχολικές συμβούλους με θέμα την προαγωγή της φιλαναγνωσίας στα παιδιά. Ενημέρωση για τις δράσεις και τη λειτουργία της βιβλιοθήκης έγινε από την προϊσταμένη της βιβλιοθήκης Βάσω Μανιουρά. Για την περίσταση διαμορφώθηκε επίσης ένας χώρος με βιβλιοπροτάσεις που αφορούν στις σχέσεις γονέων και παιδιών.

Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος που υλοποιείται από τον Οκτώβριο του 2014, πραγματοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο (8 και 15 του μηνός) δύο ακόμη συναντήσεις των σχολικών συμβούλων με τους δασκάλους και νηπιαγωγούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, στο παιδικό τμήμα της βιβλιοθήκης.
Εν τω μεταξύ συνεχίζονται και αυτό τον μήνα τα προγραμματισμένα εκπαιδευτικά προγράμματα με τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με ανάγνωση παραμυθιών και πραγματοποίηση διαφόρων δράσεων, όπως και οι επισκέψεις σχολικών τάξεων με σκοπό την γνωριμία με την βιβλιοθήκη και τον δανεισμό βιβλίων. Στο πλαίσιο αυτό την βιβλιοθήκη επισκέφθηκαν οι 2ο νηπιαγωγείο Κιλκίς με την Βέτα Κουντουρίδου, 1ο δημοτικό σχολείο, οι τάξεις δ1 και δ2 με τις δασκάλες τους Βασιλική Τσαλή και Μαρία Καραλή, 2ο δημοτικό, οι τάξεις ε1 με την Ευαγγελία Σολακίδου, στ1 με την Μαρία Τσαδήμα και στ2 με τον Δημήτρη Γκιούλτσα, 3ο δημοτικό, οι τάξεις τ1 και στ2 με τους δασκάλους Τραϊανό Κούρλη και Παρασκευή Θεοδωρίδου, δ1 και δ2 με τον Νίκο Μαριόγλου και την Θεοδώρα Αναστασιάδου, 4ο δημοτικό σχολείο, η τάξη α3 με την Έλσα Χριστοφορίδου και η τάξη β2 με την Χριστίνα Καπανδρίτη, 5ο δημοτικό, η τάξη ε2 με την Μαίρη Πραξιγά. Επίσης, την βιβλιοθήκη επισκέφθηκαν στις 10.2.15 το εσπερινό γυμνάσιο στο πλαίσιο διδακτικού προγράμματος με υπεύθυνο τον κ. Γεώργιο Κατσάρα και τμήμα του 2ου γυμνασίου Κιλκίς με την κ. Καβαδοπούλου την Τετάρτη 18.2.15. Τέλος, το ειδικό δημοτικό επισκέφτηκε την βιβλιοθήκη την Πέμπτη 19.2.15, με τις δασκάλες Κωνσταντίνα Γκαράνη και κ. Κουρδούπαλου, ξεναγήθηκε στο χώρο, έγινε ανάγνωση του παραμυθιού «Το γεύμα των λύκων» και τα παιδιά στο τέλος χόρεψαν με τους δασκάλους τους.

Η δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη Κιλκίς λειτουργεί για το κοινό από το 2006. Μεταφέρθηκε στο κτίριο του δημοτικού «Κήπου» το 2011. Διαθέτει 25.000 περίπου τίτλους βιβλίων, 26.000 ετήσιους δανεισμούς και οι επισκέπτες της είναι κατά μέσο όρο 120 ημερησίως, ενώ τα μέλη της ανέρχονται σε 6.595.
Το παιδικό της τμήμα ανακαινίστηκε πλήρως τον Οκτώβριο του 2012 με την αποκλειστική χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Πραγματοποιεί διάφορες δραστηριότητες σε συνεργασία με τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (εκπαιδευτικά προγράμματα, ενημερωτικές συναντήσεις και σεμινάρια για θέματα που αφορούν το βιβλίο και την φιλαναγνωσία,) παιδικές δραστηριότητες, βιβλιοπαρουσιάσεις, λέσχη ανάγνωσης και γενικά εκδηλώσεις που στόχο έχουν την προαγωγή του βιβλίου, τη δια βίου μάθηση, τη δημιουργικότητα, την ψυχαγωγία. Για την φετινή σχολική χρονιά οι επισκέψεις σχολείων που έχουν προγραμματιστεί ξεπερνούν τα 110 τμήματα. Τα Χριστούγεννα υλοποιήθηκαν παιδικές δραστηριότητες με την βοήθεια εθελοντών με συμμετοχή 150 παιδιών.
Παρόμοιες δράσεις για παιδιά και για μεγάλους προγραμματίζονται για την προσεχή Ανοιξη και Καλοκαίρι.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα