Πολλά μηνύματα από μία κοινή εκδήλωση συλλόγων του Πολυκάστρου γιά την Μάνα
Σε μια κοινή εκδήλωση των συλλόγων Ανατολικορωμυλιωτών, Μικρασιατών, Ποντίων «Οι Ακρίτες» και Σαρακατσαναίων «Τα Σταυραδέλφια» Πολυκάστρου και περιχώρων, υπό την σκέπη του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδος Πολυκάστρου τιμήθηκε την Τρίτη 2.2.16 στο κέντρο πολιτισμού Πολυκάστρου η Παναγία και στο πρόσωπο αυτής όλες οι μητέρες.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του εφημέριου του Ι.Ν. Αγίας Τριάδος π.Δωρόθεου Πάπαρη ο οποίος τόνισε την σπουδαιότητα της εορτής της Υπαπαντής του Κυρίου κατά την οποία η Παναγία σαράντα μέρες μετά από την 25η Δεκεμβρίου (Χριστούγεννα) πήγε τον Ιησού στον ναό την 2α Φεβρουαρίου (Υπαπαντή). Το γεγονός του σαραντισμού είναι η πρώτη έξοδος του παιδιού στην κοινωνία μετά από την γέννησή του και έχει τεράστια σημασία γιατί η πρώτη επίσκεψη γίνεται στην εκκλησία είτε είναι βαπτισμένο, είτε αβάπτιστο το βρέφος.
Στη συνέχεια η χορωδία του συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών Πολυκάστρου τραγούδησε τραγούδια που αναφέρονταν στην Μάνα.
Ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Γεωργία Κολεσιώτου, πρόεδρος του Συλλόγου καρκινοπαθών Κιλκίς & Παιονίας «Αγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος» και μέλος της διοίκησης του επιμελητηρίου Κιλκίς, η οποία τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η γιορτή της Υπαπαντής για τις χριστιανές παραδοσιακές αλλά και τις σύγχρονες μητέρες οι οποίες τηρώντας τις θρησκευτικές παραδόσεις βοηθούν ταυτόχρονα και στην βιολογική ανάπτυξη του βρέφους. Αναφέρθηκε σε διάφορες κατηγορίες μανάδων, ξεκινώντας από την βιολογική μητέρα και καταλήγοντας στη σημερινή μάνα της κρίσης η οποία μπορεί να είναι άνεργη μάνα, συνταξιούχα μάνα που προσπαθεί να βοηθήσει τα παιδιά της ή ακόμα χειρότερα επαγγελματίας ανασφάλιστη μάνα που έχει ως προτεραιότητα το ανασφάλιστο παιδί της και μετά τον εαυτό της. Το τελικό αισιόδοξο μήνυμα της ομιλίας ήταν ότι μέσα από τον ρόλο τους οι μητέρες μπορούν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να υπερνικήσουν τα εμπόδια, αφού εκείνες είναι οι μόνες κατάλληλες να οδηγήσουν τα παιδιά τους στον πραγματικό ναό της ζωής που δεν είναι άλλη από την εκκλησιαστική ζωή.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με προβολή βίντεο από τέσσερα αντιπροσωπευτικά παραδοσιακά τραγούδια για τη μάνα (μικρασιάτικο, σαρακατσάνικο, θρακιώτικο και ποντιακό).
Η πρωτοβουλία των Προέδρων των τεσσάρων συλλόγων, Σοφίας Τατσιούδη, Κατερίνας Τσαγκάκη, Λάζαρου Παυλίδη και Βαγγέλη Σκαντζούρη να συνδιοργανώσουν από κοινού εκδήλωση για την Μητέρα, αποδεικνύει περίτρανα ότι η Μάνα είναι πραγματικά μία λέξη που ενώνει και ότι η Παναγία είναι η πραγματική μητέρα όλων μας η οποία χωρίς να κάνει διακρίσεις παραμένει το μοναδικό αληθινό πρότυπο.