Γενικά

Ο πολιτιστικός σύλλογος Τερπύλλου ενημερώνει τους πολίτες για το νερό

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα την ποιότητα του νερού της περιοχής διοργανώνει ο πολιτιστικός σύλλογος Τερπύλλου.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο εντευκτήριο του συλλόγου (πρώτο γυμνάσιο), με ώρα έναρξης 11 το πρωί.
Ο σύλλογος ανέλαβε την πρωτοβουλία με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο και αναρτήσεις στις ιστοσελίδες, με αναφορές σε υπέρβαση του επιτρεπτού ορίου συγκέντρωσης αρσενικού στο πόσιμο νερό της περιοχής.
Υπενθυμίζεται, ότι σε ρεπορτάζ πριν λίγο καιρό, με αφορμή ανάλογα δημοσιεύματα και αναρτήσεις, είχαν επισημανθεί ως βασικές αιτίες του προβλήματος τα φυσικά φαινόμενα και εν μέρει το πεπαλαιωμένο δίκτυο ίδρευσης, μεταξύ των οποίων υφίσταται μία συνάρτηση.
Συγκεκριμένα, η αυξημένη συγκέντρωση αρσενικού οφείλεται κατά βάσιν στην ανομβρία εξ αιτίας της οποίας λιγοστεύει η ποσότητα του νερού, επιβραδύνεται η ροή του και εξασθενεί η πίεσή του, όταν κυλά από τις γεωτρήσεις προς το υδραγωγείο, ενώ γιά να μην συσσωρεύεται το επί πλέον αρσενικό απαιτείται το εντελώς αντίθετο: Σταθερή ποσότητα και ροή, επαρκής πίεση.
Την εν λόγω επισήμανση επιβεβαίωσε με σχετική δημοσιευθείσα επιστολή του και ο γνωστός γεωλόγος και επί μακρόν στέλεχος του ΕΘΙΓΜΕ δρ. Παύλος Τσαμαντουρίδης, ο οποίος τόνιζε τότε, ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί και το πρόβλημα θα αμβλυνθεί κατά την περίοδο των βροχοπτώσεων, οπότε και θα επανέλθει εντός των επιτρεπτών οργίων η συγκέντρωση αρσενικοιύ στο πόσιμο νερό της περιοχής.
Ηδη η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης Κιλκίς προχώρησε στην δοκιμαστική άντληση νερού σε σημείο που προορίζεται γιά ανόρυξη γεώτρησης στον Διπόταμο, προκειμένου να τροφοδοτηθεί το υδραγωγείο της Τερπύλλου, εφ’ όσον τα αποτελέσματα των αναλύσεων του νερού της, τα οποία αναμένονται σήμερα, κριθούν ικανοποιητικά.
Μάλιστα η ΔΕΥΑΚ έφερε στο δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς το θέμα της παραχώρησης αυτής της γεώτρησης, δίπλα στο γήπεδο του οικισμού, προκειμένου να εγκριθούν οι δαπάνες του έργου της οργάνωσής της, πάντοτε εφ’ όσον το νερό της κριθεί κατάλληλο.
Σε αντίθετη περίπτωση αναμένεται να ληφθούν άλλα προσωρινά μέτρα (επεξεργασία νερού, τοποθέτηση φίλτρων κα) αλλά και να εξετασθεί το ενδεχόμενο και νέας γεώτρησης, ενώ όσον αφορά στην σταδιακή αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης, το θέμα αναμένεται να αντιμετωπισθεί εν ευθέτω χρόνω.

Περισσότερα

Άνοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα για τον καθαρισμό των οικοπέδων – Δηλώσεις έως τις 30 Ιουνίου

Τέθηκε σε λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://akatharista.apps.gov.gr/, η οποία […]

Δείτε ακόμα