Κοινωνία

Πολιτιστικός σύλλογος «Μπέλλες»: «Δεν θα παύσουμε να διεκδικούμε το αυτονόητο»

Από την ακριτική περιοχή του Σ.Σ. Μουριών ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος «Μπέλλες» έστειλε την Κυριακή 21..5.17 το δικό του ηχηρό μήνυμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας εις βάρος των Ελλήνων του Πόντου.

Το πρωί τελέσθηκε στον ιερό ναό Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού έγινε μνημόσυνο από τον εφημέριο Ευσέβιο Κλώπα για τις 353.000 ψυχές που σφαγιάστηκαν και εξοντώθηκαν από τους Τούρκους. Αμέσως μετά στο μνημείο του χωριού αφού τελέσθηκε η επιμνημόσυνη δέηση ακολούθησε μία εκδήλωση από τα μέλη του συλλόγου η οποία περιελάμβανε θρηνώδη άσματα για τον αφανισμό των Ποντίων «οι οποίοι αντιστάθηκαν, για την ατίμωση και τον βιασμό των κοριτσιών γιά τις κακουχίες των μανάδων που έχασαν τα παιδιά τους με βίαιο τρόπο ή θυσιάστηκαν και οι ίδιες μετά τις βάναυσες και απάνθρωπες πράξεις των Τούρκων του Κεμάλ» όπως τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση.

Απαγγέλθηκαν επίσης ποιήματα από παιδιά που αποτελούν την τέταρτη γενιά των Ποντίων τα οποία είναι άξιοι συνεχιστές της παράδοσης αφού εκτός από τα ήθη και έθιμα στο συγκεκριμένο σύλλογο διατηρούν την ποντιακή διάλεκτο η οποία ανθεί έντονα μέσα από τις παραστάσεις της θεατρικής ομάδας που δεν περιορίζονται μόνο εντός των ορίων της Ελλάδας αλλά εμφανίζονται και σε πόλεις του εξωτερικού» όπως προστίθεται στην ανακοίνωση.
Σ.Σ.ΜΟΥΡΙΕΣ ΜΠΕΛΛΕΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, και εν συνεχεια χορευτές του συλλόγου οι οποίοι χόρεψαν με περίσσεια λεβεντιά τον πολεμικό χορό «Σέρα» προκαλώντας αίσθημα συγκίνησης και φέρνοντας στη μνήμη πολλών από τους παρευρισκόμενους την Σαμψούντα, την Κερασούντα, την Τραπεζούντα, την Αργυρούπολη, την Σάντα.

Ήταν τόσο έντονο το ποντιακό στοιχείο και οι θύμησες του ξεριζωμού ώστε την χορωδία του συλλόγου που διηύθυνε ο Λουκάς Τσεχελίδης συνόδευαν πολλοί από τους ηλικιωμένους, οι οποίοι με βουρκωμένα μάτια αναπολούσαν τους παλαιούς καιρούς.

«Ο Εθνικός Ύμνος που ακούστηκε από τα χείλη όλων στο τέλος της εκδήλωσης έστειλε το μήνυμα ότι οι Έλληνες ενωμένοι δεν θα παύσουν ποτέ να διεκδικούν το αυτονόητο που δεν είναι άλλο από την αναγνώριση της Γενοκτονίας προκειμένου να αναπαυτούν όλες αυτές οι 353.000 ψυχές που αναμένουν ακόμα την δικαίωση» καταλήγει η ανακοίνωση.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Β.Ρόκος: «Fly Over- Οι Θεσσαλονικείς έχουν πληρώσει πολλές φορές το τίμημα να παίρνουν άλλοι αποφάσεις για την πόλη»

Στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Πρωτοβουλία Κατοίκων Μαλακαπής, Πυλαίας, Κρυονερίου, ο Σύνδεσμος Κωνσταντινοπολιτών, ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης και η […]