Πολιτιστικός «πρεσβευτής» της Ελλάδας στην Σερβία ο «Άγιος Τρύφων» Κιλκίς
Με μοναδικές και αξέχαστες εμπειρίες επέστρεψε από την Σερβία στα πάτρια εδάφη η χορευτική ομάδα του συλλόγου Στενημαχιτών Κιλκίς «Αγίου Τρύφωνος».
Στο Νόβι Σαντ, βορείως του Βελιγραδίου, διεξήχθη από 29.6.16 έως 4.7.16 το 4ο τοπικό φολκλορικό φεστιβάλ. Επρόκειτο για μια συνάντηση λαών και πολιτισμών, για μια ανταλλαγή ηθών κι έναν συγχρωτισμό ανθρώπων με κοινό στόχο τη μουσική και χορευτική παράδοση. Σερβία, Ρωσία, Λευκορωσία, Βουλγαρία, Μεξικό και Ελλάδα συμπορεύτηκαν σε παρελάσεις, συνεχόρευσαν σε κοινούς κυκλικούς χορούς, δημιούργησαν γέφυρες επικοινωνίας και φυσικά με μοναδικότητα ανέδειξαν την εθνική χορευτική τους κληρονομιά.
Στο σχετικό ενημερωτικό δελτιο αναφέρονται και τα εξής:
«….Ο «΄Αγιος Τρύφων» Κιλκίς παρουσίασε χορούς από Μακεδονία και Θράκη. Συνηθίζεται να τονίζεται καθ’ υπερβολήν η τελειότητα και η αρτιότητα της παράστασης. Στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο, είναι η μόνη αλήθεια. Από την τελετή έναρξης με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων, στην κωμόπολη Κατς, μέχρι και την τελετή λήξης με την ανταλλαγή συμβολικών δώρων, όλα υπήρξαν εξόχως εντυπωσιακά.
Μεγάλη ήταν η συγκίνηση από την παράσταση στο Φούτογκ σε κέντρο ηλικιωμένων, όπου ρυτιδιασμένα και τρεμάμενα χέρια χειροκροτούσαν στο ρυθμό του χορού μας κι απλώνονταν να αγγίξουν τις περίτεχνες φορεσιές του Αλεξάνδρειας Ημαθίας. Παρόμοιες ενθουσιώδεις υποδοχές σε Κίσατς, Νόβι Σαντ, Οτζάτσι, , όπου μετά τις εκδηλώσεις διοργανώθηκε από την τοπική δημαρχία πάρτυ σε πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων.
Πεντάωρες παρελάσεις και χορευτικές εκδηλώσεις καθημερινώς αδυνατούσαν να απομακρύνουν τους χορευτές από τα μεταμεσονύκτια πάρτυ στην αυλή του σχολείου – καταλύματος.
Παλλαϊκή υπήρξε η συμμετοχή του θερμού σερβικού κοινού. Στην διοργανωτική επιτροπή πρέπει να αποδοθούν τα εύσημα για τη φιλοξενία, την προθυμία εξυπηρέτησης σε οτιδήποτε εκτάκτως ανέκυπτε, την ευγένεια και την αποτελεσματικότητά της.
Επί πλέον, δόθηκε η ευκαιρία στην τριακονταπενταμελή αποστολή να γνωρίσει τον τόπο, τα μνημεία και τους ανθρώπους της πολύπαθης χώρας. Πρόκειται για εντυπωσιακό τοπίο με γεωλογικούς σχηματισμούς, με μεγάλη ποικιλία κι εναλλαγή διαφορετικών οικοσυστημάτων, με πανδαισία χλωρίδας και πανίδας λόγω των ποταμών Δούναβη και Σάβου, οι οποίοι διασχίζουν τη χώρα.
Η ομάδα επισκέφθηκε το κάστρο Πετρβαραντίν στο Νόβι Σαντ με το χαρακτηριστικό ρολόι και το πολεμικό μουσείο, περπάτησε δίπλα στο Δούναβη, χάρηκε τους πεζόδρομους της πόλης και την αγορά της. Στην επιστροφή γνώρισε το Βελιγράδι, προσκύνησε στο νεόδμητο ιερό ναό του Αγίου Σάββα, πλάι στην ομώνυμη παλιά εκκλησία, περπάτησε στο κάστρο, είδε τις πληγές του πολέμου και την προσπάθεια ανάπτυξης που καταβάλλεται.
Πιότερο απ’ όλα μένει βαθιά στην καρδιά όλων η αξιοπρέπεια κι η αρχοντιά των Σέρβων, οι οποίοι, μολονότι προσφάτως τερμάτισαν έναν πόλεμο, είναι υπερήφανοι, δοτικοί, ευγενείς, φιλόξενοι, εργατικοί και γαλαντόμοι.
Με τέτοιες εμπειρίες δεν είναι καθόλου παράξενο που, πριν καλά καλά ολοκληρωθεί το ταξίδι της χορευτικής ομάδας, αυτή ετοιμάζεται για το επόμενο στο εγγύς μέλλον!».