Πολιτιστικό «κόσμημα» του Αξιοχωρίου το Αμυδόνιο λαογραφικό εκθεσιακό κέντρο
Πρόκειται γιά ένα λειτουργικό χώρο της αποθηκης του πάλαι ποτέ αγροτικού συνεταιρισμού του οικισμού, ο οποίος μετετράπη σε χώρο πολιτισμού χάρη σε προσπάθειες του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου «Αμυδών».
Σε έναν περιεκτικο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του συλλόγου και επί δεκαετίες «αθόρυβος εργάτης» του αθλητισμού, του πολιτισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης Ευάγγελος (Αγγελος) Αναστασιάδης είπε τα εξής:
«Πολύπλευρη προσφορά»
«Αγαπητοί μου,
φίλες και φίλοι, ο πολιτιστικός σύλλογος «Αμυδών» Αξιοχωρίου ξεκίνησε το «ταξίδι» της ζωής στις 20 Μαρτίου του 1994, νομιμοποιήθηκε με την έγκριση του καταστατικού του στις 22 Ιουλίου 1994 (απόφαση 121/94 πολυμελους πρωτοδικείου Κιλκίς) με σκοπό να προσφέρει ένα πραγματικό λειτούργημα στην μικρή κοινωνία του χωριού μας αφ’ ενός μεν προστατεύοντας ήθη, έθιμα και παραδόσεις αφ’ ετέρου δε βοηθώντας και προβάλλοντας τον τόπο μας.
Στην έως σήμερα πορεία της ζωής του έδωσε αγώνες γιά να κρατήσει όσο μπορούσε πιο ψηλά τον πήχυ αξιών του χωριού μας. Ιδιαιτέρως δε μετά την αποχώρηση της ποδοσφαιρικής ομάδας μας του ΑΠΣ «Αξιός» ανέλαβε σχεδόν εξ ολοκλήρου το βάρος αυτό. Προσέφερε στην μικρή μας κοινωνια ποικιλες εκδηλώσει, μικρές και μεγάλες (θέατρα, εκδρομές, αγωνίσματα, παιχνίδια, χορους, διασκεδάσεις, εργοτεχνηματα, ημέρα ποδηλάτου, ημέρα καλαμποκιού, ημέρα αιμοδοσίας). «Στον τόπο που γεννήθηκα», προσβάλλοντας συγχρόνως το μικρό χωριό μας.
Τώρα τελευταία και παρά τις αντίξοες συνθήκες ο πολιτιστικός σύλλογός μας είχε την ιδέα να εκμεταλλευθεί την αποθήκη του μη υπάρχοντος πλεον συνεταιρισμού, να ανακαινίσει προς το παρόν το ένα μέρος της και να την αξιοποιήσει μετατρέποντάς την σε αυτό το όμορφο κτίριο που έχουμε μπροστά μας στο «Αμυδόνιο λαογραφικό εκθεσιακό κέντρο».
Εδώ πιστεύω, ότι πρέπει να ανοίξω μία παρένθεση και να αναφερθώ με λιγα λόγια στον συνεταιρισμό του χωριού μας. Ελάχιστοι γνωρίζουν, ότι ο αγροτικός συνεταιρισμός Αξιοχωρίου ιδρύθηκε στις 24 Αυγούστου του 1924, δηλαδή σε μόλις δύο χρόνια από τον ερχομό των πρώτων προσφύγων κατοίκων του χωριού μας, των πατεράδων μας και των παππούδων μας.
Απο τα πρώτα χρόνια δηλαδή κατάλαβαν οι Αξιοχωρίτες, ότι πρέπει να εργασθούν συνολικά γιά να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν στην νέα πατρίδα τους. Εκτισαν την πρώτη τους μικρή αποθήκη γιά τις ανάγκες τους εδώ το 1928 και την δεύτερή τους αυτό το κτίριο μπροστά μας το 1954. Με κόπο και μόχθο, με φιλότιμο, αλληλεγγύη και πολύ εθελοντισμό, με υποχρεωτική μερίδα χρηματική συνεταίρου, όλες οι διοικήσεις του συνεταιρισμού, με πρωτεργάτες τους προέδρους τους (ίσως κάποιοι να βρίσκονται και ανάμεσά μας), πέτυχαν να φέρουν την ανάπτυξη και την ευημερία σε όλο το χωριό.
Εμείς, ως πολιτιστικός σύλλογος του χωριού και ως νεώτεροι με το έργο μας αυτό πιστεύουμε, ότι σήμερα δίνουμε χαρά σε όλα τα παλιά μέλη και διοικήσεις του συνεταιρισμού, διότι βλέπουν, ότι αυτό το συγκεκριμένο έργο τους, η αποθήκη μετατράπηκε σε αυτό το πανέμορφο κτίριο και θα αναφέρεται γιά πολλά χρόνια στην ιστορία του χωριού μας.
Ο κόπος και ο χρόνος όσων εργάσθηκαν γιά την συλλογή και μεταφορά όλων των αντικειμένων και γιά να έλθει το πανέμορφο αυτό τελικό αποτέλεσμα ήταν αρκετός.
Το «κερασάκι στην τούρτα», όμως, όπως θα λέγαμε λαϊκά το έβαλε με την θέληση, την προσπάθεια και την επιστημονική του γνώση ένας άνθρωπος από το χωριό μας η Ιωάννα Δουλγέρη στην οποία αφού πούμε πρώτα ότι πήρε τα συγχαρητήρια απο το πανεπιστήμιό της γιά την εργασία της αυτή, οφείλουμε και εμείς να αναγνωρίσουμε την αξία του έργου και να της ευχηθούμε καλή, επιτυχημένη πορεία στην ζωή της.
Κυρίες και κυριοι, ο πολιτιστικός σύλλογος «Αμυδών» Αξιοχωρίου είναι πραγματική «όαση» μέσα στα Αξιοχώρι. Αναλογιστείτε πόσα πολυτιμα πράγματα προσέφερε στην κοινωνία μας και γενικώς στο χωριό μας.
«Όλοι ενωμένοι»
Ειδικοτερα δε η σημερινή εγκαινίαση του όμορφου αυτού «Αμυδονίου» λαογραφικού εκθεσιακού κέντρου, που έγινε με τις φιλότιμες εθελοντικές προσπάθειες φίλων του συλλόγου δείχνει πεντακάθαρα πόσα μπορουμε να πετύχουμε συλλογικώς και πόσα περισσότερα όλοι ενωμένοι. Ας σβήσουμε από μέσα μας κάθε έννοια αποστροφής προς τον διπλανό μας, προς το χωριό μας και όλοι μαζί ας δώσουμε χέρι αλληλεγγύης και συμπαράταξης γιά να επιτύχουμε να παραμείνει το χωριό μας ένα πραγματικό ΑΞΙΟ-ΧΩΡΙΟΝ».