Πολιτική

Μηνύματα του Σύριζα και του ΠΑΜΕ για την 42η επέτειο του Πολυτεχνείου

Με αφορμή την 42η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ο ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Σαράντα δύο χρόνια έχουν περάσει από τότε που μια ομάδα φοιτητών αποφάσισε ότι η ξενοκίνητη χούντα που βασάνιζε την Ελλάδα και τους Έλληνες έπρεπε να τελειώσει. Με όπλο το πάντα επίκαιρο σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» κλείστηκαν στο Πολυτεχνείο και κάλεσαν τον λαό σε επανάσταση. Η χούντα έδειξε το πιο σκληρό της πρόσωπο, όμως η αντίστροφη μέτρηση είχε ήδη αρχίσει.

Σαράντα δύο χρόνια μετά το Πολυτεχνείο είναι εδώ, να μας καλεί και να μας εμπνέει με το νόημα του στους αγώνες του σήμερα. Είναι εδώ για να μας θυμίζει, ότι ο λαός που παλεύει για την τύχη του είναι και κύριος της μοίρας του.

Το Πολυτεχνείο ζη και θα ζη στους αγώνες για την δημοκρατία, την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς καλεί όλους τους πολίτες του τόπου μας να κρατήσουν «ζωντανό» το μήνυμα του αγώνα των φοιτητών. Να σταθούν απέναντι στην προσπάθεια απαξίωσης του από κάθε λογής ακροδεξιούς και οπαδούς της φασιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Αυτών που χρόνια τώρα προσπαθούν να αθωώσουν την χούντα των συνταγματαρχών και να αμαυρώσουν την μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, επιχειρώντας να ξαναγράψουν την Ιστορία.

Είμαστε εδώ, σταθερά απέναντι σε κάθε μορφής ολοκληρωτισμό. Παίρνουμε την μοίρα μας στα χέρια μας. Υπηρετούμε τη μνήμη του αγώνα των αγωνιζόμενων φοιτητών του Πολυτεχνείου. Συνεχίζουμε…».

«Οι αγώνες ενάντια στις «μνημονιακές» πολιτικές η καλύτερη τιμή στους ήρωες του Πολυτεχνείου»

Συλλαλητήριο με την ευκαιρία της σημερινής 42ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου διοργανώνει η τοπική γραμματεία Κιλκίς του πανεργατικού αγωνιστικού μετώπου (ΠΑΜΕ).

Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Ειρήνης του Κιλκίς, με ώρα έναρξης 6 το απόγευμα.

Στην σχετική ανακοίνωση-προσκλητήριο αναφέρονται τα εξής:
«Σαράντα δύο χρόνια από τον Νοέμβρη του 73 το ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα τιμούν την εξέγερση του Πολυτεχνείου δυναμώνοντας τον αγώνα ενάντια στα «μνημόνια» και την αντιλαϊκή πολιτική, κόντρα στις λυκοσυμμαχίες του θανάτου, για να μπορούν οι λαοί να ζουν στον τόπο τους, και να καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973 ενάντια στην αμερικανοΝΑΤΟική, φασιστική δικτατορία, οι στόχοι, τα οράματα και οι προοπτικές εκείνου του αγώνα για γενικότερες ανατροπές αποτελούν και σήμερα οδηγό για τους δικούς μας αγώνες. Ο ηρωικός εκείνος ξεσηκωμός των εργαζομένων και της νεολαίας αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη, δείχνει το δρόμο για τη συλλογική, μαζική, οργάνωση και δράση σήμερα ενάντια στη νέα επίθεση του Κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων, κόντρα στο Νέο Μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι μεγάλοι λαϊκοί-εργατικοί αγώνες αποτελούν πηγή δύναμης, πείρας, αισιοδοξίας και αποφασιστικότητας για τον λαό και τη νεολαία.

Ειδικά σήμερα, που επιχειρείται στο όνομα της «αριστερής» κυβέρνησης, η υποταγή των εργαζομένων στις απαιτήσεις του Κεφαλαίου για ζωή και δουλειά χωρίς κοινωνική ασφάλιση, χωρίς παροχές υγείας και πρόνοιας, με μισθούς πείνας, χρειάζεται πιο μαχητικά να δοθεί ταξική απάντηση από τους εργάτες και τη νεολαία. Με μαζικοποίηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των λαϊκών επιτροπών, με οδηγό την προετοιμασία της Απεργίας της 12ης Νοέμβρη, να κάνουμε βήματα για την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Να απομονωθούν οι δυνάμεις αυτές στα συνδικάτα, που ακόμη και σήμερα μιλάνε για υπεράσπιση μιας κυβέρνησης που σφάζει το λαό. Οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που αποδέχονται τις μειώσεις μισθών και τις απολύσεις στη λογική της «ανταγωνιστικότητας», της «κερδοφορίας των επιχειρήσεων». Οι δυνάμεις που αποδέχονται την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ως «το κοινό μας σπίτι».

Ειδικά σήμερα που ΝΑΤΟ και ΕΕ, από τη μια βομβαρδίζουν λαούς και χώρες και από την άλλη έχουν μετατρέψει το Αιγαίο σε υγρό τάφο για εκατοντάδες παιδιά, πρέπει να δυναμώσει το κίνημα σύγκρουσης και απειθαρχίας με την ΕΕ και τις συνθήκες τις (Σένγκεν, Δουβλίνου) που όσους πρόσφυγες δεν σκυλοπνίξουν, τους προορίζουν για τζάμπα εργατικά χέρια στις πολυεθνικές τους. Αυτή η πολιτική είναι που εκτρέφει τον φασισμό και τον ρατσισμό, την Χρυσή Αυγή. Αυτή η πολιτική είναι που εξέθρεψε και στήριξε την χούντα.
Η εργατική τάξη μαζί με τους συμμάχους της, τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες και τους νέους όπως τότε, έτσι και σήμερα μπορεί και πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη εκείνων των αναγκαίων αγώνων που θα βάλουν τέρμα στην κυριαρχία των μονοπωλίων.

Εργαζόμενοι, νέοι, άνεργοι, γυναίκες, να δυναμώσουμε τον αγώνα ενάντια στην διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, τους πλειστηριασμούς, τις διακοπές ρεύματος, την φοροληστεία. Να μπει μπλόκο στις απολύσεις στους σχεδιασμούς για νέες μειώσεις μισθών. Οργάνωση του αγώνα για συλλογικές συμβάσεις με κάλυψη των απωλειών μας. Να κόψουμε το χέρι σε οποίον προσπαθήσει να βάλει χέρι στη λειτουργία των σωματείων, στη συνδικαλιστική δράση. Άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη με τους πρόσφυγες. Να προετοιμάσουμε το επόμενο βήμα, ισχυρής απεργιακής απάντησης.

Δυναμώνουμε την καθημερινή μας δράση με οδηγό τους μεγάλους αγώνες του λαού μας. Με συμπαραστάτες τους ήρωες της τάξης μας. Τους εργάτες και τους νέους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση. Έτσι τιμάμε εμείς τους νεκρούς μας, συνεχίζουμε τους αγώνες τους. Αυτή είναι η καλύτερη τιμή στον ηρωικό αγώνα των εξεγερμένων του «Πολυτεχνείου».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Γ.Φλωρίδης: Επανέρχεται το αυτεπάγγελτο στη δίωξη στελεχών σε τράπεζες, ΝΠΔΔ και Δημόσιο

Την επαναφορά του αυτεπάγγελτου στη δίωξη των τραπεζικών στελεχών, των στελεχών των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και του Δημοσίου εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Η διάταξη, […]