Πολίτες του Χέρσου εναντιώνονται στην εγκατάσταση φαραωνικών διαστάσεων φωτοβολταϊκών

Οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων δύο φαραωνικών διαστάσεων φωτοβολταϊκών στο Χέρσο, έχουν κατατεθεί από το ΥΠΕΝ προς διαβούλευση και γνωμοδότηση από τις υπηρεσίες, την αυτοδιοίκηση, και τους πολίτες .
Το πρώτο αφορά έργο με ισχύ 250 MW έκτασης 2801 στρεμμάτων με αποθήκευση (κοντέϊνερ – μπαταρίες) της εταιρίας «Green cells Energy Hellas Μ. ΙΚΕ» στα δυτικά και βόρεια του χωριού και το δεύτερο ισχύος 75 MW με έκταση 1830 στρέμματα της εταιρίας «Δοξαρά Ενεργειακή Μονοπρόσωπη ΙΚΕ» και αυτό με αποθήκευση ενέργειας με μπαταρίες λιθίου στα νότια.
Ήδη στο Χέρσο έχουν εγκατασταθεί γύρω στα 1500 με 1700 στρέμματα φωτοβολταϊκών σε χωράφια ενώ υπάρχει ακόμη ένα έργο 50 ΜW στα 1200 στρέμματα στα νότια του χωριού!
Γύρω στα 6000 στρέμματα σχεδόν όλα σχεδόν καλλιεργήσιμη γη θα μετατραπεί σε μια έρημο από μαύρους καθρέφτες με ανυπολόγιστες επιπτώσεις για τους ανθρώπους, το περιβάλλον, την διατροφική ασφάλεια, την υγεία που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει το χωριό σε μαρασμό και εγκατάλειψη.
Αν υπολογίσουμε και τις συνεργιστικές επιπτώσεις από τα υπόλοιπα έργα ΑΠΕ στην γύρω αλλά και στην ευρύτερη περιοχή με τις πολλές χιλιάδες στρέμματα αδειοδοτήσεις φωτοβολταϊκών σε χωράφια αλλά και σε χορτολιβαδικές εκτάσεις, τις διάσπαρτες μπαταρίες αποθήκευσης, τις αμέτρητες ανεμογεννήτριες σε λόφους και βουνά καταλαβαίνουμε ότι οι επιπτώσεις δεν θα περιοριστούν μόνο στους κατοίκους του Χέρσου αλλά θα πλήξουν όλο το Κιλκίς!
H εκτεταμένη κατάληψη εδαφών από Φ/Β δημιουργεί τελικά μακροχρόνια προβλήματα σε κλίμα, βιοποικιλότητα, περιβάλλον και τοπική οικονομία λόγω μείωσης της γεωργικής δραστηριότητας.
Σύμφωνα με νέες εμπεριστατωμένες μελέτες δημιουργούνται σοβαρές αρνητικές συνέπειες στο ανθρωπογενές και στο φυσικό περιβάλλον.
Ποιες είναι αυτές οι συνέπειες που αφορούν και την περιοχή μας: Απώλεια γεωργικής γης με αποτέλεσμα την παραπέρα μείωση της αυτάρκειας της χώρας. Αύξηση της θερμοκρασίας τοπικά μέχρι και 5 βαθμούς .
Mείωση απόδοσης καλλιεργειών μέχρι 62% σε πάνω από το 80% των καλλιεργειών σύμφωνα με μελέτη γαλλικού πανεπιστημίου του 2023.
Συμπίεση εδάφους, αύξηση των πλημμυρικών φαινομένων, μείωση των υδάτων που καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα, διάβρωση εδάφους λόγω έλλειψης βλάστησης, μείωση γονιμότητας του εδάφους. Στην κεντρική Ιταλία μετά από 7 χρόνια μετρήσεων ανακάλυψαν μείωση του ph του εδάφους (οξίνιση) και μείωση της οργανικής ύλης κατά 61%.
Η αλλαγή χρήσης γης για 25 χρόνια θα έχει σαν συνέπεια την υποβάθμιση της περιοχής, μετανάστευση και ερήμωση του τόπου. ¨Όσο μεγαλύτερο είναι ένα φωτοβολταϊκό τόσο αντίστοιχα μειώνεται η αξία της γης.
Στα υπό αδειοδότηση Φ/Β στο Χέρσο θα έχουμε επιπλέον τις τεράστιες μπαταρίες- κοντέϊνερ λιθίου σε απόσταση αναπνοής από το χωριό γύρω στα 950 μέτρα, 250 μέτρα από το ποτάμι και δίπλα στο κτηνοτροφικό πάρκο για το μεγαλύτερο έργο, ενώ για το δεύτερο η απόσταση είναι μεγαλύτερη αλλά δίπλα σε ρέμα.
Αυτές οι μπαταρίες σε περίπτωση φωτιάς -και έχουμε πολλές τέτοιες διεθνώς τον τελευταίο καιρό- δεν σβήνουν μέχρι να καούν ολοσχερώς με αποτέλεσμα τοξικοί καπνοί να εξαπλώνονται στην περιοχή ενώ η ρύπανση του εδάφους με βαρέα μέταλλα το έδαφος και τα υπόγεια νερά είναι πολύ μεγάλη.
Η ζωή στο χωριό αλλά και στην ευρύτερη περιοχή όπως συμπεραίνουμε από τις παραπάνω επιπτώσεις που έχουν καταγραφεί σε διάφορες χώρες θα υποβαθμιστεί:
Απώλεια θέσεων εργασίας, υποβάθμιση τοπίου, περιβάλλοντος, συρρίκνωση βιοποικιλότητας, αφόρητη ζέστη τους θερινούς μήνες , μείωση γεωργικής γης, μείωση αξίας γης ακινήτων, μετανάστευση, ερήμωση!
Η μόνη λύση για να αποφύγουμε όλη αυτή την καταστροφή είναι ο αγώνας όλων των πολιτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης για τα αυτονόητα:
Τη διαφύλαξη και την προαγωγή της ποιότητας ζωής, την προστασία του Περιβάλλοντος, του αγροτικού τοπίου. Αυτή η μονοδιάστατη αναπτυξιακή λαίλαπα σε βάρος του τόπου μας δεν θα γίνει πλέον ανεκτή!
Ήδη με την κατασκευή και λειτουργία των φωτοβολταϊκών που πρόσφατα κατασκευάστηκαν βιώσαμε πυρκαγιά, ηχορύπανση από συναγερμούς όλο το εικοσιτετράωρο, κάμερες παντού, ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας το καλοκαίρι, δυσκολία πρόσβασης αγροτικών μηχανημάτων στα χωράφια.
Όσοι συγχωριανοί μας νοίκιασαν τη γη τους στις εταιρίες ακούγοντας τις σειρήνες του εύκολου κέρδους ας το καλοσκεφτούν ξανά!
Κανείς δεν μπορεί να μας διώξει από το χωριό μας γιατί επιλέξαμε να ζούμε να καλλιεργούμε να εργαζόμαστε και να παράγουμε εδώ σε ένα τόπο με αγρούς, νερά, και φύση και όχι σε μια νεκρή έρημο με φωτοβολταϊκά και λόφους γεμάτους ανεμογεννήτριες!
Θόδωρος Βασιλειάδης
Ελένη Κωνσταντινίδου
Σάββας Λαμπριανίδης
Μιλτιάδης Ούλιος
Σοφία Παρκοσίδου
Δημήτρης Ούλιος
Κοσμάς Κωνσταντινίδης
Σταυρούλα Κουλελή
Γιώργος Δεμερτζής
Κώστας Κωνσταντινίδης
Χρήστος Αποστολίδης
Ασπασία Ούλιου
Αβραάμ Μαραντίδης
Μιχάλης Αγαπίδης
Αλεξανδρος Αγαπίδης
Γιώργος Πιπερίδης