Πολιτισμός

Πολύ ενδιαφέρουσα η εκδήλωση του συλλόγου καρκινοπαθών «Ά.Ευγένιος» στην Αξιούπολη


Συνεχίζοντας την εκστρατεία ενημέρωσης, όσον αφορά στην πρόληψη με ιδιαίτερη μνεία στην διατροφή ο σύλλογος καρκινοπαθών νομού Κιλκίς «Ο Άγιος Ευγένιος», πραγματοποίησε την Τετάρτη 11.3.15 σε συνεργασία με την ενορία του ιερού ναού Αγίου Δημητρίου Αξιούπολης στην αίθουσα εκδηλώσεων του ιερού ναού Παναγίας «Άξιον Εστί» την δεύτερη κατά σειρά ομιλία με θέμα «Νηστίσιμη και υγιεινή διατροφή».
Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται και τα εξής:
«…Ο πατήρ Ιγνάτιος Καλογεράκης μας ξενάγησε στον ιερό ναό, ο οποίος, εκτός του ότι είναι επιβλητικός χάρη στην αρχιτεκτονική του, ξεχωρίζει λόγω των αγιογραφιών οι οποίες εξιστορούν σημαντικά γεγονότα της ζωής του Χριστού, της Παναγίας και των Αγίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Κατόπιν αναφέρθηκε στη σημασία, που έχει η νηστεία η οποία, πλαισιωμένη από κατανυκτικούς ύμνους την περίοδο της Σαρακοστής, μεταμορφώνει τον άνθρωπο, ο οποίος όταν εγκρατεύεται αποβάλλει τα πάθη και νικά τους πειρασμούς.
Εκπροσωπώντας τον σύλλογο η πρόεδρος Γεωργία Κολεσιώτου αναφέρθηκε εν συντομία στους σκοπούς και στις δραστηριότητές του προτρέποντας τους παρευρεθέντες να εντάξουν μέσα στην ζωή τους την πρόληψη, διότι οι προληπτικές εξετάσεις συντελούν στην αντιμετώπιση όλων των ασθενειών, ενώ ο φόβος και η άγνοια είναι αρνητικά σημεία σε όλες τις καταστάσεις.
Η ομιλήτρια Ανθή – Ισμήνη Ναούμη, διαιτολόγος και διατροφολόγος ανέπτυξε το θέμα της υγιεινής διατροφής κατά την περίοδο της νηστείας όπου τα τρόφιμα αφθονούν και μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ενός υγιούς ανθρώπου, ο οποίος επιλέγει να νηστέψει.
Το μέλος του συλλόγου Ευσταθία Λυτρίδου μοίρασε στους παρευρεθέντες «Μάρτηδες», τα παραδοσιακά ασπροκόκκινα βραχιολάκια, δίνοντας το μήνυμα της προφύλαξης από τον ήλιο τούς ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες. Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της εκδήλωσης, η κ. Κολεσιώτου αναφέρει τα εξής:
«Ομολογώ ότι η ομιλήτρια ήταν παραστατικότατη με παραδείγματα κατανοητά και ιδιαίτερα επικοινωνιακή με το κοινό. Όμως ιδιαιτέρως παραστατικός ήταν ο πατήρ Ιγνάτιος, λέγοντας ότι τις αυστηρές δίαιτες τις ακολουθούμε, αλλά τις νηστείες δεν τις τηρούμε αναφερόμενος πολλές φορές σε εύγευστα φαγητά που είναι «τέλειοι πειρασμοί». Κατά την διάρκεια της ομιλίας παρεβέβαινε ευχάριστα χωρίς να ενοχλεί και με το χαρακτηριστικό χιούμορ που τον διακρίνει βοηθούσε τους παρευρεθέντες να αντιληφθούν τις έννοιες της δίαιτας και γενικότερα της ψυχικής και σωματικής διατροφής.
Ευχαριστώ πολύ εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου τις κυρίες της Αξιούπολης που κατά την διάρκεια της εκδήλωσης προσέφεραν εύγευστα εδέσματα, νηστίσιμα και αρτήσιμα. Ευχαριστώ την Ενορία του Αγίου Δημητρίου Αξιούπολης και ιδιαίτερα τον πατέρα Ιγνάτιο Καλογεράκη για την “ζεστή” φιλοξενία που θεωρώ ότι το “κατέει” στο DNA του λόγω της κρητικής του καταγωγής αλλά και της δράσης του στην ακριτική περιοχή της Μακεδονίας αφιερώνοντάς τον την παρακάτω μαντινάδα:
Σού εύχομαι χρόνους πολλούς να έχεις στη ζωή σου
κι εδώ στην Αξιούπολη να χαίρεται η ψυχή σου
Μέσα στο αίμα σου κυλά κομμάτι από την Κρήτη
μα χαίρεσαι το Πάικο και όχι τον Ψηλορείτη
Είναι τρανός συνδυασμός Κρήτης – Μακεδονίας
όμως μπλιο δυναμικότερος νηστείας και υγείας».
Περισσότερα
Δείτε ακόμα