Αγροτικά

Σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης μπορεί να συμμετάσχει η ποικιλία Τσάπουρνο

Μετά από την στοιχειοθετημένη πρόταση της διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Κιλκίς προς το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, η ποικιλία Τσάπουρνο μπορεί, πλέον, να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων, κατ’ εξαίρεσιν του άρθρου 6 σημείο ε.

Η παρέμβαση αυτή της ΔΑΟΚ της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς είχε στόχο να δώσει την δυνατότητα στους αμπελουργούς του Κιλκίς, να αντικαταστήσουν την ποικιλία Τσάπουρνο, που είχε προβλήματα διάθεσης, με άλλες εμπορεύσιμες ποικιλίες οι οποίες έχουν την δυνατότητα να αναδείξουν τις ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής, προσδίδοντας αξία στο καταπληκτικό αυτό αμπελοτόπι στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμπελουργικού μητρώου, η ποικιλία Τσάπουρνο καλλιεργείται σε έκταση περίπου 800 στρεμμάτων σε περιοχές κοντά στον μεθοριακό σταθμό των Ευζώνων, και ειδικότερα στις τοπικές κοινότητες Πλαγίων, Φανού, Χαμηλού, Ειδομένης και Σκρα. Η ποικιλία αυτή δεν μπορούσε να βρει διέξοδο στην αγορά του οίνου και περιοριζόταν στην μικροοινοποίηση από κάποιους αμπελοκαλλιεργητές.

Με τον τρόπο αυτό, τα 800 στρέμματα του αμπελώνα της ΠΕ Κιλκίς κοντά στην συνορογραμμή, και σε μια περιοχή που έχει την δυναμική να δώσει καταπληκτικά κρασιά, λόγω των μοναδικών εδαφοκλιματικών συνθηκών που επικρατούν, παραμένουν ανεκμετάλλευτα για το οινικό δυναμικό της ΠΕ Κιλκίς.

Έχει αποδειχθεί, ότι τα λιγοστά στρέμματα, που τα προηγούμενα χρόνια αντικατέστησαν την ποικιλία Τσάπουρνο με άλλες όπως η Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο και το Ξινόμαυρο μπόρεσαν να δώσουν σταφύλια και ιδιαίτερα κρασιά, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι οινοποιοί να ζητούν σταφύλια από την περιοχή.

Η προβολή, λοιπόν, στο αρμόδιο τμήμα του ΥΠΑΑΤ αυτής της δυναμικής της περιοχής χρησιμοποιήθηκε, γιά να ενταχθεί το Τσάπουρνο στο πρόγραμμα της αναδιάρθρωσης, ούτως ώστε να λάβουν οι παραγωγοί ενωσιακή στήριξη γιά να αντικαταστήσουν την ποικιλία του αμπελώνα με άλλες ποικιλίες, που μπορούν εύκολα να βρουν διέξοδο στην αγορά.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα