Αγροτικά

«Πνίγει» τον αγροτικό κόσμο η ρήτρα αναπροσαρμογής αγροτικού ρεύματος

Στην στάνη µε τις τριακόσιες προβατίνες του Παύλου Σατολιά, του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισµού Καλαβρύτων, ο τελευταίος λογαριασµός της ∆ΕΗ «κόβει την ανάσα» στα 2.923 ευρώ για 13.935 kWh, όταν τον περασµένο Ιούνιο, για κατανάλωση ούτε 2.000 κιλοβατώρες µικρότερη, ο κτηνοτρόφος πλήρωσε στην εταιρεία ηλεκτροδότησης 592,29 ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 2.539 ευρώ αντιστοιχούν στηΝ ρήτρα αναπροσαρµογής.

Αν διατηρηθεί αυτή η κατάσταση παραλογισµού, µε έξι λογαριασµούς έως το τέλος του έτους, η µονάδα θα έχει πληρώσει 18.000 ευρώ περίπου µόνο γιά ρεύµα. Πρόκειται γιά µία υπόθεση, που «πονάει» όλους τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, ορθώνοντας ουσιαστικούς φραγµούς στην παραγωγική διαδικασία, όσο το «τοπίο» γύρω από τις επερχόµενες εκπτώσεις, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, είναι, επιτηδευµένα θα έλεγε κανείς, «θολό».

«Στις 18 Φλεβάρη θα πρέπει να έχω πληρώσει σχεδόν 3.000 ευρώ στη ∆ΕΗ. Τι να κάνω; Να χρεωθώ και να πληρώσω; Να µην πληρώσω; Αν δεν πληρώσω θα µπορώ να αρµέξω στις 19 του µήνα;» περιγράφει ο κ. Σατολιάς στο τηλέφωνο, εµφανώς ταραγµένος.

«Θα καλλιεργήσουµε φέτος;»

Ο έµπειρος κτηνοτρόφος ως γνωστόν ασχολείται ενεργά µε τα αγροτικά ζητήµατα, τελώντας χρέη προέδρου της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ, ενώ συµµετέχει και στο προσωρινό ∆Σ της ΕΘΕΑΣ. Η δηµόσια δράση του τον φέρνει σε καθηµερινή επαφή µε εκατοντάδες παραγωγούς, οι οποίοι εναγωνίως διερωτώνται τι θα κάνουν φέτος. «Με ρωτάνε τι να κάνουµε, θα καλλιεργήσουµε φέτος; Αξίζει τον κόπο; ∆εν µπορώ να απαντήσω» µεταφέρει ο ίδιος, εξηγώντας ότι δεν είναι µόνο το ρεύµα αλλά όλα τα εφόδια, που ακόµα και µε τις τιµές παραγωγού ενισχυµένες, «τα νούµερα δεν βγαίνουν». Μάλιστα ο κ. Σατολιάς, σε αυτήν τη φάση αξιολογεί ως «πταίσµατα» τις ανατιµήσεις στο πετρέλαιο, αφού αυτές κυµαίνονται γύρω στο 20 µε 30%, την στιγµή που ρεύµα και εφόδια «παίζουν» µε αυξήσεις από 100% µέχρι και 300%. «Με αυξήσεις 10 και 20% µπορεί η παραγωγική αλυσίδα να προσαρµοστεί στις εξελίξεις, να βρει µια άκρη. Όµως σε αυτά τα δεδοµένα δεν µπορείς να κάνεις τίποτα».

Τα «µασάνε» γιά τις εκπτώσεις στην ρήτρα

Η εξαγγελθείσα και πολυδιαφηµιζόµενη ρύθµιση περί εκπτώσεως 80% στη ρήτρα αναπροσαρµογής, αν και έχει ψηφιστεί σε νόµο του κράτους δείχνει να έχει κολλήσει. Οι πληροφορίες θέλουν την έκδοση της απαιτούµενης ΚΥΑ να έχει παγώσει, αφού το επιτελείο των αρµόδιων υπουργείων δυσκολεύεται στο να βρει «φόρµουλα», ώστε να περάσει η έκπτωση χωρίς να θέσει η Ευρώπη ζήτηµα κρατικής ενίσχυσης. Κάτι τέτοιο -ισχυρίζονται τώρα οι ιθύνοντες- θα πυροδοτούσε αντίστοιχες διεργασίες µε τις «ανακτήσεις του ’93» και τις περιπέτειες του «πακέτου Χατζηδάκη».

Πέραν της προχειρότητος, µε την οποία έγινε ο όλος σχεδιασµός, η τροπή που παίρνει η υπόθεση έκπτωσης της ρήτρας στο ρεύµα, αποκαλύπτει και την έλλειψη ουσιαστικής βούλησης να στηριχθεί ο αγροτικός κλάδος, αφού θα µπορούσε να παρακαµφθεί ο ύφαλος της Κοµισιόν µε µια αναπροσαρµογή των τιµολογίων της ∆ΕΗ, που θα άλλαζε τη χρέωση στην πηγή και όχι στους παραγωγούς.

Πάντως, όπως υπολογίζει ο κ. Σατολιάς βάσει των λογαριασµών της ∆ΕΗ, που κρατεί στα χέρια του, ακόµα και αν τελικά υπολογισθεί η έκπτωση, καλείται να πληρώσει ένα ποσό κοντά στα 1000 ευρώ, δηλαδή διπλάσιο από αυτό που πλήρωνε µέχρι και το προηγούµενο Καλοκαίρι.

Ακριβότερη η Ελλάδα στις τιµές χονδρικής

Και όσο στο δηµόσιο διάλογο τα στελέχη της κυβέρνησης επιµένουν να µιλούν για παγκόσµιο φαινόµενο και κρίση, τα στοιχεία της ΡΑΕ δείχνουν ότι µεσηµέρι της Πέµπτης 3 Φεβρουαρίου, ο ευρωπαϊκός χάρτης µε τις τιµές χονδρικής επόµενης ηµέρας, δείχνουν ότι η Ελλάδα διατηρεί την υψηλότερη τιµή στα 221 ευρώ ανά MWh.

Σχετική έκθεση της Επιτροπής δείχνει, ότι µόνο τον ∆εκέµβριο, λαµβάνοντας υπ’ όψιν την αγοραστική δύναµη, η τιµή του ρεύµατος στην Ελλάδα είναι η δεύτερη µεγαλύτερη στην Ευρώπη, ενώ σύµφωνα µε προηγούµενη έκθεση εποπτείας της Επιτροπής τον περασµένο Σεπτέµβριο η τιµή λιανικής στην Ελλάδα ήταν 14% ακριβότερη από τον µέσο όρο της ΕΕ».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΡΩΜΝΙΤΣΑ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ

Επ’ ευκαιρία της σημερινής τοπικής εορτής της πόλης μας, αφιερωμένης στη μνήμη των πολιούχων της Πεντεκαίδεκα Μαρτύρων που μαρτύρησαν στη […]

Συνάντηση με νόημα

Στην Αθήνα βρέθηκε την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου η υποψήφια βουλευτής Κιλκίς και δικηγόρος Καλλισθένη Πάκα και συναντήθηκε με τον συντοπίτη […]