Γενικά

Πλούσια δραστηριότητα του 1ου ΔΣ Γουμένισσας στον τομέα των συγχρόνων τεχνολογιών


Πλούσια δραστηριότητα στον τομέα των συγχρόνων τεχνολογιών αναπτύσσει το πρώτο δημοτικό σχολείο Γουμένισσας, που προσφάτως διακρίθηκε πανελλαδικώς με μία ρομποτική κατασκευή των μαθητών του, ενώ πριν λίγες ημέρες συμμετέσχε στο έβδομο μαθητικό συνέδριο πληροφορικής, στις εγκαταστάσεις του κέντρου διάδοσης επιστημών και μουσείου τεχνολογίας «Νόησις» (πλανηταρίου) Θεσσαλονίκης.
Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται τα εξής:
«Τον Δεκέμβριο έφτασε στο σχολείο μας η αναγγελία για τον 1ο πανελλήνιο διαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής για παιδιά δημοτικού, ο οποίος διοργανώθηκε από την «WRO Hellas».
Το θέμα του διαγωνισμού ήταν «H δική μου πόλη»
Για την συμμετοχή έπρεπε να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη ρομποτική κατασκευή-πρότυπο, η οποία θα εκτελεί μια λειτουργία με καινοτόμα χαρακτηριστικά προτείνοντας μια κατασκευή η οποία διευκολύνει τη ζωή στην πόλη.
Σκεφτήκαμε πολύ για το ποια ιδέα θα υλοποιούσαμε για το διαγωνισμό.
Υπήρχαν αρκετές ιδέες σχετικές με τη τις Γουμένισσα, όμως, τελικώς, καταλήξαμε σε μια η οποία έχει σκοπό να προβάλλει τις ομορφιές της πόλης μας.
Δημιουργήσαμε το πρότυπο ενός ρομπότ το οποίο θα πραγματοποιεί ξεναγήσεις στην πόλη μας.
Κατασκευαστικό μέρος: Ένα πρότυπο ρομπότ το οποίο εκτελεί μια συγκεκριμένη λειτουργία
Προγραμματιστικό μέρος: ένα πρόγραμμα το οποίο εκτελεί μια λειτουργία σχετική με Το Scratch περιέχει μια σειρά ειδικών εντολών οι οποίες συνεργάζονται με συνδεδεμένα εξαρτήματα από το πακέτο WeDo της Lego.
Το πακέτο WeDo περιέχει
Πολλά ειδικά τουβλάκια
Ένα εξάρτημα για σύνδεση με Η/Υ
Έναν κινητήρα
Έναν αισθητήρα κλίσης
Έναν αισθητήρα απόστασης
Η κατασκευή που δημιουργήσαμε αποτελεί το πρότυπο ενός πραγματικού ρομπότ το οποίο θα πραγματοποιεί ξεναγήσεις στην πόλη μας.
Το ρομπότ αυτό θα κινείται με ηλεκτρική ενέργεια.
Θα είναι ενσωματωμένο με οθόνη αφής στην πλάτη και ηχεία ώστε να προβάλλει εικόνες και να αναπαράγει ήχο και βίντεο για τους επισκέπτες που θα το ακολουθούν
Η κίνηση στην πόλη θα γίνεται είτε ακολουθώντας χρωματιστές γραμμές είτε μέσω συστήματος GPS.
Θα υπάρχει υπάλληλος ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την καλή λειτουργία του ρομπότ κατά τη διάρκεια της διαδρομής.
Ένα τέτοιο ρομπότ θα προσελκύσει τουρίστες οι οποίοι θα θελήσουν να δουν πως δουλεύει και να συνδυάσουν μια ιδιαίτερη τεχνολογική εμπειρία με μια εκδρομή στη Γουμένισσα και τις γύρω περιοχές.

Διαγωνισμός
Το Σάββατο 7 Μαρτίου διενεργήθηκε ο Περιφερειακός διαγωνισμός των σχολείων της Κεντρικής Μακεδονίας
Συμμετείχαν περίπου τριάντα ομάδες
Οι δύο καλύτερες θα πήγαιναν στο μεγάλο τελικό, που διεξήχθη στην Αθήνα
Δυστυχώς δεν καταφέραμε να προκριθούμε αλλά οι εμπειρίες που αποκομίσαμε από τη συμμετοχή μας είναι πολύτιμες

Μαθητικό συνέδριο
Στις 22 Απριλίου 2015, ημέρα Τετάρτη, οι είκοσι μαθητές της στ΄ τάξης με την συνοδεία του διευθυντή Χρήστου Σαμαρά, του δασκάλου της τάξης Δημήτρη Πασέντση και του καθηγητή πληροφορικής Παναγιώτη Προβατίδη παρουσιάσαμε στην κεντρική σκηνή του 7ου μαθητικού συνεδρίου πληροφορικής το πρόγραμμά μας. Επίσης παρουσιάζαμε το ρομποτάκι μας καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας σε ειδικό χώρο στην Roboland».

Περισσότερα

Σωματείο εργαζομένων νοσοκομείου Κιλκίς: «Εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με τρεις θανάτους»

Το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς καταγγέλλει εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με […]

Δείτε ακόμα