Γενικά

“Άνοιξε ο δρόμος” γιά την πλήρη ανάπλαση και αναβάθμιση του λόφου Αγίου Γεωργίου Κιλκίς

Εντός τριών μηνών αναμένεται η δρομολόγηση της εκτέλεσης τριών πολύ σημαντικών έργων υποδομής στον δήμο Κιλκίς, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων και βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Γεωργαντάς σε εκδήλωση παρουσίασης της μελέτης για το έργο της ανάπλασης της περιοχής Χιλίων Δένδρων, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5.6.22, στο πολιτιστικό κέντρο (πρώην δημοτικό κατάστημα) Σ.Σ. Μουριών, παρουσία του δασάρχη Κιλκίς Γιώργου Βουρτσά και του δημάρχου Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη.

Πρόκειται γιά τα έργα της ολικής ανάπλασης και αναβάθμισης των περιοχών λόφου Αγίου Γεωργίου Κιλκίς και Χιλίων Δένδρων και της ανακατασκευής και εκσυγχρονισμού του αρδευτικού δικτύου Λεκανοπεδίου Μουριών.

Ειδικότερα, κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο κ.Γεωργαντάς είπε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«Άξια συγχαρητηρίων»

« … Μία μελέτη ανάπλασης περιοχής δεν είναι κάτι το αυτονόητο.

Σε ό, τι αφορά στις δασικές υπηρεσίες, η σύνταξη μελετών είναι στις αρμοδιότητές τους, κυρίως για δρόμους πρόσβασης.

Μία μελέτη αυτού του επιπέδου δεν μπορεί να δει εύκολα κανείς σε ένα δασαρχείο.

Αξίζουν, λοιπόν, συγχαρητήρια στα στελέχη του δασαρχείου Κιλκίς, που, πέρα από τις υπηρεσιακές αρμοδιότητές τους, προβαίνουν σε παρεμβάσεις σε πολλά ζητήματα, που αφορούν στον νομό, και κατ’ αρχάς στην περιοχή του δήμου Κιλκίς.

Ήδη έχουν συντάξει και καταθέσει μελέτη για την ανάπλαση του λόφου Αγίου Γεωργίου Κιλκίς, ενώ προχωρούν σε ανάλογη για την περιοχή των Χιλίων Δένδρων.

Δείχνουν πολύ μεγάλη ευαισθησία γιά εμβληματικά για τον νομό θέματα.

Επειδή, λοιπόν, δεν είναι αυτονόητη η παρέμβασή τους δεν είναι αυτονόητη και η δυνατότητα υλοποίησης, καθώς χρειάζεται και να συντρέχει η συγκυρία και να υπάρχουν οι δυνατότητες χρηματοδότησης.

«Οδεύει προς έγκριση»

Σε αγαστή συνεργασία με τον δήμο Κιλκίς και τις δασικές υπηρεσίες του Κιλκίς, προσπαθούμε να κάνουμε πράξη το ζητούμενο.

Χάρη στο δασαρχείο Κιλκίς, υπάρχει μελέτη γιά την ανάπλαση του λόφου Αγίου Γεωργίου. Και σήμερα πρώτοι πληροφορείσθε, ότι η μελέτη οδεύει προς έγκριση χρηματοδότησής της και, άρα, υλοποίηση.

Το υπουργείο περιβάλλοντος έχει αναλάβει την προώθηση αυτού του θέματος με κονδύλιο κοντά στο ενάμισυ εκατομμύριο ευρώ για πλήρη αναβάθμιση όλου του λόφου Αγίου Γεωργίου Κιλκίς. Στην σχετική επίσημη ανακοίνωση θα προβεί ο αρμόδιος υφυπουργός περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, την Τρίτη 14.6.22 στο Κιλκίς.

«Και μνημείο της φύσης και τόπος αναψυχής»

Όσον αφορά στα Χίλια Δένδρα, είναι αναγκαίο να συνδυασθεί η ο χαρακτηρισμός τους ως μνημείου της φύσης με την επισκεψιμότητα και αξιοποίηση, με σκοπό κάποιο όφελος και γιά την τοπική κοινωνία.

Το όφελος γι’ αυτήν δεν θα μπορούσε να είναι η λειτουργία ενός χώρου εστίασης μέσα στο μνημείο της φύσης.

Πρέπει αυτό το μνημείο να διασυνδεθεί με όλα τα μονοπάτια του Μπέλλες, ώστε να καταστεί δυνατό να αποτελέσει επισκέψιμο χώρο και, σε συνδυασμό με την λίμνη Δοϊράνη, να μπορεί να αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών.

Τα Χίλια Δένδρα μπορούν να ξαναγίνουν γνωστά και ως τόπος επίσκεψης και αναψυχής και ως περιοχή επιστημονικής μελέτης και παρατήρησης.

Η μελέτη, που εκπονεί το δασαρχείο γι’ αυτά, είναι της τάξης των 400.000 ευρώ.

Θα επιδιώξουμε, μαζί με τον δήμαρχο Δημήτρη Κυριακίδη, να πείσουμε τον κ.Αμυρά να εντάξει και αυτό στα έργα του υπουργείου περιβάλλοντος.

«Αναμένουμε την έγκριση»

Οι μελέτες για όλα τα έργα πρέπει να συντάσσονται και να υλοποιούνται.

Αυτό ισχύει και γιά το έργο της ανακατασκευής και αναβάθμισης του αρδευτικού δικτύου του Λεκανοπεδίου Μουριών, για την οποία συντάχθηκε μελέτη ύψους 2.200.000 ευρώ, κατατέθηκε ο φάκελλος και σε περίπου τρεις μήνες αναμένουμε την έγκριση του έργου».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα