Αθλητισμός

Την πλήρη ανάκαμψη της πάλης σηματοδοτούν τα πανελλήνια πρωταθλήματα Ε-Ν στο Κιλκίς

Μπορεί το πανάρχαιο άθλημα της πάλης, το άθλημα των Ολυμπιακών, να γνώρισε σχεδίον εικοσαετή περίοδο «ισχνών αγελάδων», για πολλούς και διάφορους λόγους.

Όμως, κατά το εν λόγω διάστημα οι δύο «φάροι» του στον νομό Κιλκίς, ο ΓΑΣ Κιλκίς, το πρώτο «φυτώριο» πάλης σ΄αυτόν, και ο Καραγιάννης Ευρώπου, ουδέποτε σταμάτησαν να «εκπέμπουν» το «φως» της ύπαρξης και της ελπίδας ανάκαμψης του αθλήματος.

Και σήμερα, που «τα πράγματα ξαναστρώνουν» και η πάλη ανακτά σιγά-σιγά την παλαιά αίγλη της και ανακάμπτει στο αθλητικό προσκήνιο, ο νομός Κιλκίς δεν αποτελεί ένα απλό υποστήριγμά της. Με τους δύο προαναφερθέντες φορείς είναι ένα από τα «πηδάλια» και μία από τις «πυξίδες» του «σκάφους» της, που το οδηγούν στα «ασφαλή ύδατα» της νέας εποχής ανάπτυξης, «άνθισης» και προόδου.

Ως ελάχιστη ηθική επιβράβευση αυτής της προσφοράς της κιλκισιώτικης πάλης, η ομοσπονδία του αθλήματος περιλαμβάνει τον νομό σε περίοπτη θέση, όσον αφορά στον σχεδιασμό και προγραμματισμό της αναπτυξιακής διαδικασίας και της ανάπτυξης υποδομών.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η εκ μέρους της ανάθεση της διοργάνωσης των πανελληνίων πρωταθλημάτων εφήβων και νεανίδων, τόσο της ελληνορωμαϊκής όσο και της ελευθέρας, στο Κιλκίς, με διοργανωτή φορέα τον ΓΑΣ Κιλκίς και υπό την αιγίδα του δήμου Κιλκίς.

Διήμερο παλαιστικής… «πανδαισίας»
Οι αγώνες θα διεξαχθούν το σαββατοκύριακο 7 και 8.3.20, στο νέο κλειστό γυμναστήριο Κιλκίς, με ώρα έναρξης 1 μετά το μεσημέρι και λήξη νωρίς το βράδυ.

Θα προηγηθούν στις 6.30 το απόγευμα της Παρασκευής 6.3.20 η κλήρωση των αγώνων, στο ξενοδοχείο «Ευριδίκη» και η ζύγιση των παλαιστών και παλαιστριών από τις 11.30 το πρωί του Σαββάτου 7.3.20.

Όσον αφορά στους εφήβους, θα αγωνισθούν 153 στην ελληνορωμαϊκή πάλη και 104 στην ελευθέρα, ενώ ο αριθμός των νεανίδων, κατηγορίας μόνο της ελευθέρας πάλης ανέρχεται σε 52.

Συνυπολογιζομένων των προπονητών, συνόδων και φίλων υποστηρικτών, στο Κιλκίς θα βρεθούν κατά το προαναφερθέν τριήμερο περισσότερα από τετρακόσια άτομα, κάτι το ιδιαιτέρως ευχάριστο για την τοπική «μικρή» οικονομία αλλά και την κίνηση γενικότερα στο Κιλκίς.

«Επενδύουμε»
Επ΄ευκαιρία της σημαντικής αυτής παλαιστικής διοργανώσεως, οι διοργανωτές παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, την Τετάρτη 4.3.20, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς.

Η συνέντευξη ξεκίνησε με δηλώσεις του δημάρχου Δημήτρη Κυριακίδη, ο οποίος κατ΄αρχάς ευχαρίστησε την ελληνική ομοσπονδία πάλης (ΕΟΠ) για την ανάθεση της διοργάνωσης των πανελληνίων πρωταθλημάτων εφήβων και νεανίδων στο Κιλκίς. «Επενδύουμε στον αθλητισμό και στην διοργάνωση αγώνων στο Κιλκίς», τόνισε, και προέτρεψε το φίλαθλο κοινό για αθρόα προσέλευση στο νέο κλειστό γυμναστήριο, «ώστε είτε να γνωρίσουν το πανάρχαιο άθλημα της πάλης είτε να το γνωρίσουν και να ενθαρρύνουν τις προσπάθειες αθλητών και αθλητριών υψηλού επιπέδου».

Στην περιφέρεια
Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο έφορος της ΕΟΠ και πρόεδρος του Καραγιάννη Ευρώπου Αναστάσιος (Τάσος) Μπεαζίδης, που ανέφερε, ότι η επιλογή του Κιλκίς εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας τακτικής της ομοσπονδίας να αναθέτει πανελλήνιες διοργανώσεις στην περιφέρεια.

«Με όλες τις ομοσπονδίες»
Στην σημασία της ανάθεσης της συγκεκριμένης διοργάνωσης στο Κιλκίς, ο πρόεδρος του ΓΑΣ Κιλκίς Αυγερινός (Αυγέρης) Παπαθεοδώρου στάθηκε ιδιαιτέρως στην στενή συνεργασία συλλόγου, δήμου και ομοσπονδίας, ως καταλύτη επιτυχίας της διοργάνωσης, διατυπώνοντας την προσδοκία να αναπτυχθεί «μόνιμη η συνεργασία με όλες τις ομοσπονδίες για την εκ μέρους του Κιλκίς ανάληψη διοργανώσεων όλων των «καλλιεργουμένων» στον τόμο μας αθλημάτων».

«Να δώσει έντονο «παρών»»
Με την σειρά του ο αντιδήμαρχος αθλητισμού Κωνσταντίνος Πουντζουκίδης χαρακτήρισε την πάλη ως άθλημα, που συνδυάζει την άθληση με την διασκέδαση και προέτρεψε τον κόσμο του Κιλκίς «να δώσει έντονο «παρών» στο νέο κλειστό γυμναστήριο για τους αγώνες».
«Ευκαιρία για την νεολαία»
Κατόπιν μίλησε ο σπουδαίος πρωταθλητής του ΓΑΣ Κιλκίς Ασύγκριτος Μουρατίδης, χαρακτηρίζοντας τα πανελλήνια πρωταθλήματα εφήβων και νεανίδων ως ευκαιρία για την νεολαία του Κιλκίς να δει από κοντά αγώνες πάλης και να γνωρίσει ένα από τα αρχαιότερα αθλήματα.
«Τόσα χρόνια στον ΓΑΣΚ», είπε μεταξύ άλλων, ονειρευόμουν να συμμετάσχω σε μία πανελλήνια διοργάνωση πάλης εδώ στο Κιλκίς. Και είναι κρίμα, τώρα, που το όνειρο της διοργάνωσης έγινε πραγματικότητα, να μην μπορώ να γυρίσω τον χρόνο πίσω, ώστε να γίνει πραγματικότητα και το δικό μου όνειρο».
Υψηλού επιπέδου
Από την πλευρά του ο ομοσπονδιακός τεχνικός της ελληνορωμαϊκής πάλης Ιωάννης Παγκαλίδης τόνισε, ότι τα πρωταθλήματα εφήβων και νεανίδων είναι υψηλού επιπέδου, «ως προθάλαμοι των αντιστοίχων των ανδρών και γυναικών.
«Μάλιστα», πρόσθεσε, «στο Κιλκίς θα αγωνισθούν παλαιστές, που ήδη αναδείχθηκαν πρωταθλητές ή αγωνίσθηκαν προσφάτως στο πρωτάθλημα ανδρών, ενώ τόσο των εφήβων όσο και των νεανίδων υπολογίζονται για την συγκρότηση των αντιστοίων εθνικών ομάδων, άρα υπάρχει κίνητρο για όλους».

«Καιρός να αποκατασταθεί»
Τις ευχαριστίες του στην ΕΟΠ για την ανάθεση των αγώνων και στον δήμο Κιλκίς για την αμέριστη υποστήριξή τους εξέφρασε ο προπονητής του ΓΑΣΚ Γιάννης Χαλκίδης: «Είναι καιρός να αποκατασταθεί η επαφή του φιλάθλου κόσμου με την πάλη, η οποία απετέλεσε και αποτελεί σημαντικό μέγεθος του κιλκισιώτικου αθλητισμού και έχει αναδείξει κορυφαίους αθλητές, που προσωποποιούν τον συνδυασμό ήθους, αγωνιστικού ταλέντου και ευ αγωνίζεσθαι, όπως ο Ασύγκριτος Μουρατίδης».

«Ανακάμπτει»
Προς τα στελέχη της πάλης απευθύνθηκε το δημοσιογραφικό συγκρότημα του «Μαχητή» αναφορικά με το σημείο, στο οποίο βρίσκονται τόσο η αναπτυξιακή διαδικασία πανελληνίως όσο και η κατάσταση σε τοπικό επίπεδο.

«Ύστερα από «κοιλιά» περίπου είκοσι ετών», είπε ο κ.Παγκαλίδης, «η πάλη ανακάμπτει. Είμαστε άθλημα χωρίς πολλά έξοδα, γι΄αυτό και συνεχώς αυξάνεται η προσέλευση νέων παιδιών και προχωρεί ο προγραμματισμός, ενώ πολλαπλασιάζονται τόσο οι αθλητές όσο και οι φορείς και οι διοργανώσεις. Παράδειγμα, η επανακαθιέρωση των πανελληνίων πρωταθλημάτων παμπαίδων και παγκορασίδων. Γενικώς οι μέχρι στιγμής ενδείξεις είναι θετικές και η προοπτική αισιόδοξη.

Φυσικά, το μόνο σοβαρό πρόβλημα είναι το οικονομικό καθώς οι επιχορηγήσεις από την πολιτεία είναι γλίσχρες. Το ελπιδοφόρο είναι, ότι σιγά-σιγά επανέρχονται κάποιοι χορηγοί».

Ελπιδοφόρα
Σε ό,τι αφορά στον νομό Κιλκίς, ο κ.Μπεαζίδης, κάνοντας αναφορά σε Καραγιάννη και ΓΑΣΚ, χαρακτήρισε την κατάσταση ως ικανοποιητική και ελπιδοφόρα, παρά την δυσμενή οικονομική συγκυρία και τον περιορισμό κινήτρων.

Τέλος ο κ.Χαλκίδης, επαυξάνοντας στα προπροηγούμενα, τόνισε, ότι «παρά τις δυσκολίες επιτελείται και στους δύο συλλόγους σημαντικό έργο», ενώ εκθείασε τόσο τον κ.Παπαθεοδώρου όσο και τον έφορο πάλης του ΓΑΣΚ Γεώργιο Βλαχόπουλο, υπογραμμίζοντας την καθοριστική συμβολή τους «στο να παραμένει ο ΓΑΣΚ ένα σημαντικό «φυτώριο» του ελληνικού αθλητισμού και της πάλης ειδικότερα».

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ελληνορωμαϊκής – Ελευθέρας Πάλης Εφήβων & Νεανίδων:
Παρασκευή 6 Μαρτίου
18:00 -19:00 Κλήρωση όλων των κατηγοριών Ελληνορωμαϊκής – Ελευθέρας και Γυναικείας Πάλης στο εντευκτήριο του ξενοδοχείου Ευρυδίκη παρουσία των υπεύθυνων για τη διοργάνωση εκ μέρους της ΕΛ.ΟΠ. και αντιπροσώπων των συμμετασχόντων συλλόγων.

Ελληνορωμαϊκή Πάλη
Σάββατο 7 Μαρτίου
11:00 – 12:00 Ιατρική εξέταση – Ζύγιση αθλητών
13:00 -18:00 Προκριματικοί αγώνες – Προημιτελικοί
18:00 -18:30 Τελετουργικό
18:30 -21:00 Ημιτελικοί – Τελικοί Αγώνες και Απονομές

Ελευθέρα Πάλη
Κυριακή 8 Μαρτίου
11:00 -12:00 Ιατρική εξέταση – Ζύγιση αθλητών
13:00 – 18:00 Προκριματικοί αγώνες – Προημιτελικοί

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Σωματείο εργαζομένων νοσοκομείου Κιλκίς: «Εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με τρεις θανάτους»

Το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς καταγγέλλει εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με […]