Πολιτική

Το δημοτικό συμβούλιο στο πλευρό των «μετεώρων» συμβασιούχων της ΔΕΥΑΚ

Το θέμα των δέκα συμβασιούχων της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης Κιλκίς, που ειναι «μετέωροι» μετά την λήξη της τελευταίας σύμβασής τους, απασχόλησε την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίιου Κιλκίς της Δευτέρας 19.12.16.

Αναφερόμενος σε αυτό ο δημοτικός σύμβουλος Θόδωρος Βαφειάδης παρέθεσε πλήθος στοιχείων ως προς το παραγόμενο έργο και την παροχή υπηρεσιών των εν λόγω συμβασιούχων υπαλλήλων και μάλιστα συχνά καθ’ υπέρβασιν των χρονικών ορίων απασχόλησής τους, που καθιστούν αναγκαία την εξεύρεση τρόπου ανανέωσης των συμβάσεών τους, διαφορετικά όπως τόνισε ο κ. Βαφειάδης υφίσταται κίνδυνος να περιέλθει η ΔΕΥΑΚ σε κατάσταση δυσλειτουργίας.

Απαντώντας σε ρητορικά ερωτήματα του δημάρχου Δημήτρη Σισμανίδη και του αντιδημάρχου δόμησης Δημήτρη Τσαντάκη σχετικώς με την εξεύρεση «πηγών» κάλυψης της απαιτούμενου κονδυλίου γιά την ανανέωση των συμβάσεων ο κ. Βαφειάδης παρέπεμψε στο προηγουμενο του δήμου Λαρισαίων, όπου αντίστοιχοι συμβασιούχοι κέρδισαν ασφαλιστικά μέτρα, με την υποστήριξή του, στο διοικητικό δικαστήριο, το οποίο και όρισε τον τρόπο κάλυψης της δαπάνης της συνέχισης της απασχόλησής των, με βασικό αιτιολογικό την εκ μέρους των κάλυψη παγίων και διαρκών αναγκών του δήμου.

Εν συνεχεία ο κ. Βαφειάδης κατέθεσε σχέδιο ψηφίσματος υποστήριξης των συμβασιούχων της ΔΕΥΑΚ από τον δήμο και το δημοτικό συμβούλιο ώστε να ληφθεί υπ’ όψιν κατά την ακροαματική διαδικασία του διοικητικού δικαστηρίου στο οποίο αυτοί έχουν προσφύγει με κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων κατά της μη ανανέωσης των συμβάσεών τους.

Επί του θέματος τοποθετήθηκαν πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι που αναγνώρισαν το επιτελούμενο από τους συμβασιούχους έργο διατυπώνοντας διαφορετικά κριτήρια όσον αφορά στην από πλευράς δημοτικού συμβουλίου διατύπωση της υποστήριξης του αιτήματός τους.

Εν τέλει το ψήφισμα εγκρίθηκε σχεδόν ομοφώνως με μόνο διαφοροποίηση αυτήν του δημοτικού συμβούλου Νίκου Ταχτσίδη που εξέφρασε την επιφύλαξη αν οι δημοτικοί σύμβουλοι είναι αρμόδιοι να κρίνουν γιά το ποιές ανάγκες του δήμου είναι πάγιες και διαρκείς.

Στο ψήφισμα αναφέρονται τα εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς, μετά από την ενημέρωση που παρείχαν στο Σώμα οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην ΔΕΥΑΚ που παρέστησαν με αίτημά τους στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 20ης Δεκεμβρίου 2016 και μετά από διαλογική συζήτηση των μελών του,

Ψηφίζει:
1.Στην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Κιλκίς (ΔΕΥΑΚ) εργάζονται από πολλών ετών, δέκα (10) συμβασιούχοι έργου διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της επιχείρησης, μαζί δε με τους λίγους μονίμους υπαλλήλους της καλύπτουν με επιτυχία τις δύσκολες, σύνθετες και μεγάλες σε έκταση και υποδομές απαιτήσεις της ύδρευσης και της αποχέτευσης του Δήμου μας.

2.Οι ανωτέρω συμβασιούχοι εργάζονται συνεχώς και καθημερινά στην επιχείρηση και είναι ευρέως γνωστό το έργο τους στη συντήρηση και εξέλιξη των εκτεταμένων δικτύων και εγκαταστάσεων της ΔΕΥΑΚ σε δεκάδες οικισμούς του Δήμου μας και η αφοσίωσή τους στους σκοπούς της απρόσκοπτης υδροδότησης των κατοίκων του Δήμου μας.

3.Είναι εύλογη και δίκαιη η απαίτησή τους για τη νόμιμη ρύθμιση και την ομαλοποίηση των εργασιακών τους σχέσεων με την ΔΕΥΑΚ, ενόψει της επικείμενης αντικατάστασής τους από εργολάβους που θα τους οδηγήσει στην ανεργία, μετά από πολλά έτη αποκλειστικής απασχόλησής τους σε αυτήν.

4.Καλεί την Πολιτεία να προβεί άμεσα σε σχετική νομοθετική ρύθμιση που να καλύπτει την περίπτωσή τους και να ρυθμίζει τη συνέχιση της απασχόλησής τους στην ΔΕΥΑΚ.

5.Καλεί τη Διοίκηση της ΔΕΥΑΚ να προχωρήσει σε διαβούλευση με τους ανωτέρω συμβασιούχους εργαζομένους και σε πνεύμα συνεννόησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που προκύπτει από την λήξη των συμβάσεών τους και την αντικατάστασή τους από εργολάβους».

Περισσότερα

Χρήστος Σπίγκος: Οι καιροί ου μενετοί

Η συναρπαστική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, και αργότερα με τη διασταλτική προσθήκη «ΠΣ», θα προσελκύσει το ερευνητικό ενδιαφέρον αρκετών πολιτικών επιστημόνων, […]

Δείτε ακόμα

Για την μπούκλα

Πρόσφατα είχα την τύχη, που αρχικά ήταν χαρά, να παρακολουθήσω την παράσταση «Μπούκλα 99» της Νεφέλης Μεγκ, στον πολύ όμορφο […]