Πολιτική

Πλαστικό χρήμα: Από φανταστικός «εφιάλτης» …εφιαλτική πραγματικότητα

ΜΑΥΡΟΓΟΝΑΤΟΣ 1

Επιμέλεια Ευάγγελου Μαυρογόνατου

Το «capital controls» («κάπιταλ κοντρόλς»-κεφαλαιαοί έλεγχοι) έχει μπει για καλά στην ζωή μας. Στην αρχή γκρινιάζαμε, αλλά όμως θέλοντας και μη το αποδεχτήκαμε.
Μετά από αυτό το μέτρο, σχεδιάζεται να πληρώνουν τους μισούς μισθούς και τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων με κάρτες πιστωτικές – χρεωστικές και τους υπόλοιπους με μετρητά.

Όλα αυτά τα μέτρα αποδεικνύουν την φαυλότητα των κυβερνώντων, που άλλα υποσχέθηκαν και άλλα εφαρμόζουν. Συνεπώς είναι ηλίου φαεινότερο ότι το πελατειακό κράτος της απληστίας, έχει πρόβλημα μετρητών και δεν του φτάνουν για πληρωμές. Όταν λοιπόν , ξεμείνει και από τα ελάχιστα μετρητά που διαθέτει, θα πληρώνει ολόκληρους τους μισθούς και τις συντάξεις με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.
Στο τέλος το μέτρο αυτό θα το εφαρμόσει και στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και τους αυταπασχολούμενους (αν υπάρχουν ακόμη).

Αγαπητέ αναγνώστη ψηφοφόρε, μετά τις φρούδες προεκλογικές υποσχέσεις, τις «πολεμικές ιαχές» ότι, θα γίνει «Κούγκι» αν εφαρμοστούν επί πλέον μέτρα και τόσα άλλα, που είχαν καλή απήχηση σε ένα μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων, τώρα τίθεται το ερώτημα : Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Δεν γνώριζε την κατάσταση, η σημερινή συγκυβέρνηση, αφού κυβέρνησε επί επτάμηνο την χώρα;
Η απάντηση είναι πολύ απλή. Τα υποσχεθέντα 86 δισ. του τρίτου «μνημονίου», τα οποία απέτρεψαν την έξοδό μας από την ευρωζώνη και θα μας οδηγούσαν, υποτίθεται, πάλι στην ανάπτυξη δεν υπάρχουν. Η κατάσταση επιδεινώθηκε με το σκάνδαλο της «Φολξβάγκεν», καθ’ ότι η γερμανική οικονομία έχει υποστεί πανωλεθρία με αυτό και ένας επί πλέον λόγος είναι ότι, το ΔΝΤ δεν μπαίνει στο πρόγραμμα του νέου «μνημονίου» ή συμφωνία κατά την Κυβέρνηση.

Βεβαίως μην ξεχνάμε ότι οι δανειστές μας βαρέθηκαν, μπούχτισαν με τα εγχώρια λαμόγια, παλιά ή καινούργια δεν έχει σημασία και με τους Έλληνες κυβερνώντες, ανεξαρτήτως κομματικού χρώματος.
Έτσι σε καμμιά περίπτωση δεν πρόκειται να διαθέσουν αυτά τα πολυπόθητα δις, για να «βουλώσουν» τις «οπές», που δημιούργησαν όλες οι κυβερνήσεις εδώ και 41 χρόνια κοινοβουλευτικής ασυδοσίας και βουλευτικής ασυλίας.

Αγχωμένη η Κυβέρνηση κτύπησε, επαιτώντας, την πόρτα της κ. Μέρκελ για να δοθεί μια μικρή προκαταβολή προκειμένου να μπορέσει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Φυσικά η Γερμανία, της έκλεισε την πόρτα.
Έτσι η κυβέρνηση απελπισμένη απευθύνθηκε στον κ. Ντράγκι και συμφώνησαν ή μάλλον συναποφάσισαν, οι μισθοί και οι συντάξεις να πληρώνονται με πλαστικό χρήμα. Αντί να μας χορηγούν μετρητά, έχουν ανοίξει έναν λογαριασμό στην Ε.Κ.Τ. και χρεώνουν το ελληνικό κράτος «πρόνοιας» με το αντίστοιχο ποσό που θα δαπανά σε πλαστικό χρήμα.
Η μέθοδος φαντάζει ως μια δίκαιη λύση, αφού η δικαιολογία που διοχετεύει η κυβέρνηση είναι ό,τι αυτό γίνεται για να πατάξει την φοροδιαφυγή (Από τους εξαθλιωμένους μισθωτούς και συνταξιούχους; Αν είναι δυνατόν).

Ουσιαστικά το σχέδιο προβλέπει την επιβολή μόνιμων κεφαλαιακών ελέγχων, με το όριο αναλήψεων σε μετρητά για συνταξιούχους και υπαλλήλους του Δημοσίου να μειώνεται σε 150 ευρώ την εβδομάδα, από 420 ευρώ σήμερα. Τα υπόλοιπα χρήματα από την μισθοδοσία ή την σύνταξη θα μπορούν να καταναλώνονται μόνο μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας.
Παραλλήλως, το σχέδιο αυτό θα συνοδεύεται από κίνητρα για τους μισθωτούς και συνταξιούχους του Δημοσίου και όχι μόνο, όπως για παράδειγμα πίστωση για αγορές σε ποσοστό 20%-30% που θα παρέχουν μεγάλες υπεραγορές (σούπερ μάρκετ) και άλλες εταιρείες, οι οποίες θα έχουν έρθει νωρίτερα σε συνεννόηση με το υπουργείο οικονομικών.

Το σχέδιο προβλέπει εξαιρέσεις οι οποίες αφορούν στα άτομα άνω των 75 ετών, αλλά και κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών όπου όπως είναι φυσικό η χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών είναι περιορισμένη.
Βεβαίως αυτή την μέθοδο, της μη πληρωμής με μετρητά, θα την «αξιοποιήσουν» καταλλήλως οι εγχώριοι διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες, οι οποίοι «τρίβουν» τα χέρια τους, αφού θα αρχίσουν και αυτοί να πληρώνουν τους μισθούς με πιστωτικές κάρτες. Κάποια στιγμή θα φεσωθούν και οι πιστωτικές κάρτες και θα γίνουμε, σύμφωνα με τα σχέδια των «φίλων» μας της Ε.Ε. ….Αργεντινή.
Δεν κινδυνολογώ, ούτε θέλω να ενσπείρω πανικό ή το χειρότερο την διχόνοια, αλλά τα γεγονότα «τρέχουν» με τόσο γρήγορους ρυθμούς που δεν μπορούμε να τα παρακολουθήσουμε ή να αντιδράσουμε. Απλά τα βιώσαμε και θα τα βιώσουμε, στην χειρότερή τους μορφής άμεσα.

Κύριοι της συγκυβέρνησης, μπορεί ο ελληνικός λαός, έως τώρα, να έδειξε ανοχή, αξιοπρέπεια και να σας έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία, όμως γι΄ αυτά που έρχονται και θα βιώσει, ίσως τον οδηγήσουν να αναθεωρήσει την έως τώρα στάση του και τότε η αντίδραση δεν θα έχει την μορφή του «ΟΧΙ» του δημοψηφίσματος.
Οι ραγδαίες εξελίξεις, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού και αδιαφορίας…

Περισσότερα
Δείτε ακόμα