Πολιτική

Πίστωση χρόνου γιά τα τελικά συμπεράσματα από τις αλλαγές στην αστυνομία

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Προσφάτως η ηγεσία της ελληνικής αστυνομίας, στο πλαίσιο εφαρμογής ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης των δυνάμεών της, προχώρησε σε μία σειρά από παρεμβάσεις με στόχο την «ευρυθμότερη λειτουργία της αστυνόμευσης» που και στο επίπεδο της περιφερειακής μας ενότητας περιελάμβανε αρκετές αλλαγές με την κατάργηση διαφόρων αστυνομικών τμημάτων όπως του Δροσάτου, Ν.Σάντας, Μαυρονερίου και Αξιούπολης την αλλαγή καθηκόντων οπως συνέβη με τα τμήματα των μεθοριακών σταθμών που μετετράπησαν σε αποκλειστικώς διαβατηριακού ελέγχου, αλλά και της συγχώνευσης σε ένα των δύο τμημάτων συνοριακής φύλαξης σε Ευζώνους και Ειδομένη αντιστοίχως.

Παρά το γεγονός, ότι ο χρόνος εφαρμογής των αλλαγών είναι σχετικώς μικρός γιά την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων έχει σημασία να εξετάσουμε πως αυτή έχει λειτουργήσει και τι αντίκτυπο είχε στην κοινωνία της περιοχής ευθύνης του αστυνομικού τμήματος Πολυκάστρου και πέριξ αυτής, όπου εμπράκτως και συμπυκνωμένα έχουν τεθεί σε εφαρμογή όλες οι παράμετροι των αλλαγών που μνημονεύθηκαν αλλά και μία σειρά άλλων που δεν αναφέρθηκαν και που συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης, όπως ο αστυνομικός της γειτονιάς, που εφαρμόζεται στις πόλεις του Πολυκάστρου και της Αξιούπολης και των κινητών μονάδων της αστυνομίας, που εκτελούνται σε προκαθορισμένα δρομολόγια σε μικρότερα χωριά και οικισμούς του δήμου Παιονίας εδώ και αρκετό διάστημα και στελεχώνεται με τέσσερις αστυνομικούς, δύο από κάθε τμήμα Πολυκάστρου και Γουμενίσσης.

Τα πρώτα συμπεράσματα από την εφαρμογή των εκτεταμένων αλλαγών καθώς πλην όσων αναφέρθηκαν αλλαγές υπήρξαν και στους τομείς ευθύνης των τμημάτων, που αυξήθηκαν, όπως πχ γιά το ΑΤ Πολυκάστρου, αλλά προστέθηκαν και διάφορες αποστολές όπως η φύλαξη των εγκαταστάσεων καυσίμων πλησίον του κόμβου Πολυκάστρου αλλά και της παρουσίας στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, είναι συγκεκριμένα και αντικρουόμενα αναφορικά με την αποτελεσματικότητά τους και την συμβολή τους στο αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων της περιοχής.

Μία κατάσταση απολύτως κατανοητή και εξηγήσιμη, όπως δήλωσε στον «Μαχητή» ο έμπειρος αστυνομικός διευθυντής του ΑΤ Πολυκάστρου Ηλίας Παπαδόπουλος, «καθώς ευρισκόμαστε σε ένα μεταβασικό στάδιο, όπου σταδιακά αντιμετωπίζονται αποτελεσματικότερα με την συνδρομή της αστυνομικής διεύθυνσης και της Πολιτείας οι αρχικές αδυναμίες».
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟΥ
Βεβαίως, στην σταδιακή κάλυψη των αρχικών αδυναμιών έχουν συμβάλει μία σειρά από παράγοντες που σχετίζονται με την αύξηση της επάνδρωσης του τμήματος που προήλθε από την κατάργηση του ΑΤ Αξιούπολης, των διαφόρων υπηρεσιακών μετακινήσεων αλλά και της περαιτέρω ενίσχυσης του από πέντε άτομα από το τμήμα των Ευζώνων το αμέσως προσεχές διάστημα, την πρόσφατη αντιμετώπιση του προβληματος, με τα διαθέσιμα καυσιμα γιά μετακινήσεις των οχημάτων περιπολίας ενώ «αγκάθι» εξακολουθούν να παραμένουν τα ζητήματα που σχετίζονται με την διάθεση πόρων γιά την συντήρηση των οχημάτων, που είναι ανεπαρκής, όπως καταδεικνύει και η πρόσφατη περίπτωση όπως τα έξοδα αποκατάστασης βλάβης σε όχημα της αυτόνομης ομάδας ασφαλείας καλύφθηκε από τα ίδια τα στελέχη της.

Βεβαίως το ΑΤ Πολυκάστρου είναι «ξεχωριστο» εξ αιτίας και μίας ακόμη ιδιαίτερης παραμέτρου που σχετίζεται με την χωροταξική του θέση, έχοντας την ευθύνη γιά θέματα τροχαίας, τάξης και εγκληματων σε μία περιοχή που συνορεύει με τα Σκόπια, από όπου διέρχονται ετησίως εκατομμύρια τουριστών (κοντά στα 10.000.000 γιά φέτος σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία) αλλά και με την περιοχή της Θεσσαλονίκη που διαθέτει το δεύτερο αστικό κέντρο της χώρας μας και «εξάγει» εγκληματική δραστηριότητα.

Το πρόβλημα της αντιμετώπισης της τροχονομικής τάξης είναι ιδιαίτερα κρίσιμο γιά την περιοχή, αν και η φετινή χρονιά μέχρι τώρα έχει εξελίχθεί με μικρό αριθμό τροχαίων συμβάντων, καθώς χωρίς την συνδρομή της ομάδας τροχονομικών παρεμβάσεων (ΟΕΠΤΑ) της αστυνομικής διεύθυνσης, θα ήταν πολύ δύσκολο να ελεγχθούν οι αυξημένες ανάγκες εποπτείας και ελέγχου στην εθνική οδό, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στον «Μ» ο διοικητής του ΑΤ Πολυκάστρου.

«Γι’ αυτό» υπογράμμισε «θα ήταν πολύ χρήσιμο και αποτελεσματικό να δημιουργηθεί μία αυτόνομη ομάδα, στο πλαίσιο της αντίστοιχης ασφαλείας υπό την σκέπη του αστυνομικού τμήματος λόγω της συγκεκριμένης ιδιαιτερότητας, που να απασχολείται αποκλειστικώς με θέματα τροχαίας».

Αυτήν την στιγμή το ΑΤ Πολυκάστρου στελεχώνεται από προσωπικό 79 ατόμων και μία ομάδα ασφαλείας που στελεχώνεται από οκτώ άτομα, όμως, πρακτικά στους δρόμους και σε λεγόμενες «μάχιμες» υπηρεσίες απασχολούνται ημερησίως οι 31 εξ αυτών καλυπτοντας οριακώς τις ανάγκες των καθηκόντων της υπηρεσίας, καθώς η επικείμενη αύξηση του προσωπικού του με πέντε στελέχη από το τμήμα των Ευζώνων θα συνεισφέρει στην κάλυψη γιά την στελέχωση του δευτέρου οχήματος περιπολίας, που έχει διατεθεί στο ΑΤ και συντόμως θα προστεθεί στην μία και μοναδική εποχούμενη επιτήρηση της περιοχής.

Βεβαίως όπως είναι γνωστόν και ιδιαιτέρως σε μικρές περιφερειακές κοινωνίες όπως αυτή η περιοχή του δήμου Παιονίας, πολύ σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων αστυνόμευσης μπορεί να διαδραματίσει και η συνδρομή των κατοίκων προς την κατεύθυνση αυτή.

Σίγουρα η δύσκολη οικονομική συγκυρία των οικονομικών της χώρας «ρίχνει την βαρειά σκιά της» και στα θέματα που σχετίζονται με τις δαπάνες και τον τομέα της δημόσιας τάξης και ασφάλειας των πολιτών, όμως είναι το ίδιο βέβαιον, ότι γιά τις όποιες αλλαγές χρειάζεται ένα στάδιο προσαρμογής και παρά τις όποιες υπαρκτές αδυναμίες καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να καλυφθούν ο χρόνος αλλά και η προσπάθεια στο μέλλον θα δείξει εάν εν τέλει οι πρόσφατες αλλαγές βοηθήσουν στην ουσιαστική βελτίωση της αστυνόμευσης στην περιοχή.

Επιστολή Παραστατίδη για την επαναλειτουργία του Α.Τ. Νέας Σάντας

Επιστολή προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την επαναλειτουργία του Α.Τ. Νέας Σάνταςου απέστειλε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Θ. Παραστατίδης στην οποία αναφέρει τα εξής:

“Κύριε Υπουργέ,
Πρόθεση της επιστολής μου αυτής είναι η ενίσχυση του αιτήματος των πολιτών της νότιας περιοχής του νομού Κιλκίς καθώς και της βιομηχανικής περιοχής Νέας Σάντας.

Μετά την εφαρμογή του νέου χωροταξικού σχεδιασμού των Α.Τ., διαπιστώθηκε αδυναμία στην αστυνόμευση της περιοχής αυτής, η οποία σημειωτέον γειτνιάζει με τον νομό Θεσ/νίκης δια μέσου του κεντρικού οδικού άξονα Θεσ/νίκης – Κιλκίς – Βουλγαρίας – FYROM.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί προϋποθέσεις εύκολης πρόσβασης στην περιοχή (λόγω μικρής απόστασης), ώστε να παρατηρείται, ιδίως τους τελευταίους μήνες, μεγάλη παραβατικότητα (κλοπές) κυρίως στη βιομηχανική περιοχή.

Επιπλέον την τελευταία περίοδο έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση στην κίνηση μεγάλων οχημάτων (νταλίκες) κυρίως από βαλκανικές χώρες με αποτέλεσμα στο τμήμα αυτό να μην υπάρχει επαρκής αστυνόμευση παρότι υπάρχει παρουσία σε μόνιμη βάση περιπολικού της αστυνομίας.

Θεωρώ πως το αίτημα για την επαναλειτουργία του Α.Τ. Ν. Σάντας γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό, ώστε να υπάρχει καλύτερη αστυνόμευση της συγκεκριμένης περιοχής. Σας επισημαίνω πως την ίδια άποψη και αντίληψη μού έχουν εκφράσει υπηρεσιακοί παράγοντες και στελέχη της αστυνομίας του νομού.

Ελπίζω κ. Υπουργέ, να ανταποκριθείτε στο δίκαιο αυτό αίτημα προκειμένου να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και των επιχειρηματιών της περιοχής.”

Περισσότερα

Β.Ρόκος: «Fly Over- Οι Θεσσαλονικείς έχουν πληρώσει πολλές φορές το τίμημα να παίρνουν άλλοι αποφάσεις για την πόλη»

Στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Πρωτοβουλία Κατοίκων Μαλακαπής, Πυλαίας, Κρυονερίου, ο Σύνδεσμος Κωνσταντινοπολιτών, ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης και η […]

Δείτε ακόμα