Πολιτισμός

Αρχαιολογικό εύρημα (κανθαρόσχημο αγγείο) παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον

Ως έκθεμα της εβδομάδας το υπουργείο Πολιτισμού επέλεξε από το Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς ένα πήλινο κανθαρόσχημο αγγείο, με γραπτή διακόσμηση από την Καλίνδρια Κιλκίς.

Χρονολογείται στην Ύστερη Εποχή Χαλκού (12ος-11ος αιώνα π.Χ.) και διακοσμείται με ταινία με σπείρα και δικτυωτά τρίγωνα.

Αυτό από μόνο του αποδεικνύει ότι το χωριό – και η ευρύτερη περιοχή – κατοικούνταν από αρχαιοτατων χρόνων από Μακεδόνες Έλληνες. Ήταν το αρχαίο και βυζαντινό Κόλυδρον (Κόλυδρος, Κόλυνδρο) – βλ. Y. Ivanov.

Το αγγείο ανακαλύφθηκε σε ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν από τους Βρετανούς κατά την περίοδο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν τα οχυρωματικά έργα που πραγματοποιούνταν για τις πολεμικές ανάγκες συναντήθηκαν με τα υλικά κατάλοιπα πολύ παλαιότερων εποχών.

Προέρχεται από την προϊστορική τούμπα της Καλίνδριας, στην κορυφή της οποίας διασώζονται χαρακώματα του Α΄ Π.Π. ( του Μεγάλου Πολέμου: 1914 – 1918).

Είναι μία από τις πολλές τούμπες, προϊστορικών και ιστορικών χρόνων, στην κοιλάδα του Αξιού, όπου κατά την κατασκευή στρατιωτικών έργων υποδομής για την υποστήριξη του Μακεδονικού Μετώπου, στη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου, τα χαρακώματα συναντήθηκαν με την Ιστορία και αποτέλεσαν εφαλτήριο για τη συστηματική αρχαιολογική έρευνα, που φώτισε το παρελθόν της Κεντρικής Μακεδονίας.

Το Κιλκίς φέρει έντονο το ιστορικό αποτύπωμα του Μεγάλου Πολέμου. Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής ανήκει η σύνδεση των καταλοίπων των προϊστορικών και ιστορικών χρόνων με τη νεότερη Ευρωπαϊκή Ιστορία.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς λόγω εργασιών, εν όψει της έναρξης του έργου αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του, αυτή την περίοδο παραμένει κλειστό.

Σας προτείνουμε να επισκεφτείτε τους δύο οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους της εφορείας αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Κιλκίς (καθημερινώς, εκτός Τρίτης, 08.30 – 15.30):

Την ρωμαϊκή πόλη στο Παλατιανό https://fb.watch/heNY29XYbY/

Τον αρχαιολογικό χώρο Ευρωπού https://youtu.be/HzXpcoyniLA».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Περί… άλλου!

Την αναγκαιότητα να συγκροτηθούν τα ταχύτερο δυνατόν, με ευθύνη των νομαρχιακών επιτροπών, νομαρχιακές επιτροπές εκλογικού αγώνα με την συμμετοχή σε […]

«Σε αναμμένα κάρβουνα»

Ήταν που ήταν ράθυμο το κλίμα στα κομματικά επιτελεία ωρισμένων κομμάτων αναφορικά με την δραστηριοποίηση τους εν όψει των προσεχών […]