Γενικά

“Άγρια” βλάστηση και προβληματικές “μπάρες” στις σιδηροδρομικές γραμμές στον αστικό ιστό του Πολυκάστρου

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Εικόνα από… τροπική ζώνη θυμίζει γιά ακόμη μία χρονιά ο χώρος πέριξ της σιδηροδρομικής γραμμής μέσα στον αστικό ιστό της πόλης του Πολυκάστρου.

Με «σύμμαχο» τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες και τις συνεχείς βροχοπτώσεις της εφετινής Άνοιξης ο περιφραγμένος χώρος δίπλα από την σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης – Ειδομένης εντός της πόλεως περισσότερο θυμίζει περιοχή του ποταμού… Αμαζονίου και λιγότερο αστική περιοχή!

Μεγάλες και πυκνές ποσότητες φυτών κατά μήκος των γραμμών, οι οποίες έχουν ξεπεράσει σε ύψος κατά πολύ το ένα μέτρο, συνιστούν ένα τοπίο επικίνδυνο γιά την πρόκληση πυρκαϊών από σπινθήρες των διερχομένων τραίνων και εξ ίσου επικίνδυνες γιά την πρόκληση ατυχημάτων από σημεία διαβάσεων λόγω της μειωμένης ορατότητας στους οδηγούς των διερχομένων οχημάτων στα επίμαχα σημεία.

Αν σε αυτά προσθέσετε και τις επαναλαμβανόμενες αστοχίες στο σύστημα καθόδου των διφράκτων (μπαρών) στις εν λόγω διαβάσεις, τότε σίγουρα γίνεται κατανοητό, γιατί τα συμβαίνοντα ανησυχούν την δημοτική αρχή και γιατί το θέμα συζητήθηκε, με πρωτοβουλία της μειοψηφίας, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Παιονίας.

Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη του Πολυκάστρου εδώ και πάρα πολλά χρόνια, καθώς η επίμαχη «ζώνη» τελεί υπό την ιδιοκτησία και ευθύνη του ΟΣΕ, και η παρέμβαση της δημοτικής αρχής και σε θέματα καθαριότητας αλλά και σε θέματα, που αφορούν τις αστοχίες περίφραξης, δεν επιτρέπεται.

Δυστυχώς, οι εκάστοτε διοικήσεις του οργανισμού παρεμβαίνουν διαχρονικώς με χρονική υστέρηση, παρά τις κατά καιρούς οχλήσεις από πλευράς της δημοτικής αρχής.

Οι εν λόγω διοικήσεις έχουν θέσει τα ζητήματα με την εμφάνιση τους, όπως ανέφερε στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Παιονίας, δίδοντας έμφαση στο θέμα με την αστοχία συντονισμού των μπαρών με τις διελεύσεις τραίνων στις φυλασσόμενες διαβάσεις, καθώς, όπως τόνισε, αυτή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους πρόκλησης ατυχημάτων.

Μάλιστα, όπως τόνισε, τα εν λόγω ζητήματα εξέθεσε πρόσφατα στην νέα ηγεσία του ΟΣΕ κατά την διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, οι οποίες ωστόσο έως σήμερα δεν έχουν λάβει χώρα, καθώς, όπως μας δήλωσε, την Δευτέρα 29 Μαΐου παρατηρήθηκε και νέο συμβάν αποσυντονισμού.

Δυστυχώς, στο έλλειμμα ανταπόκρισης έναντι της δεδομένης ευθύνης των υπευθύνων του ΟΣΕ γιά την κατάσταση που επικρατεί εντός κατοικημένης περιοχής στο Πολύκαστρο, θα πρέπει να προσθέσουμε και κάτι ανάλογο από πλευράς κατοίκων της πόλης, έχουν δημιουργήσει σε διάφορα σημεία αυτοσχέδιες διαβάσεις κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο γιά την ασφάλεια όσων την χρησιμοποιούν αλλά και των διερχομένων συρμών.

Και όλα αυτά σε μία περίοδο εξαιρετικά ευαίσθητη για την ελληνική και τοπική κοινωνία σε σχέση με τα συμβαίνοντα στον ελληνικό σιδηρόδρομο λόγω του πρόσφατου τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Οι υπεύθυνοι του ΟΣΕ θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν αμέσως στις ενέργειες που θα εξαλείψουν τους κινδύνους που εγκυμονεί η αδράνεια τους, προχωρώντας αμέσως στον καθαρισμό της βλάστησης, στον συντονισμό φύλαξης στις διαβάσεις και την κατασκευή πεζογεφυρών σε σημεία μεταξύ των, πριν είναι αργά.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Ούτε λόγος… γιά «ισοπαλία»!

Για όσους πιστεύουν, ότι το ανωτέρω φωτογραφικό στιγμιότυπο είναι «τραβηγμένο» από κάποιο εκλογικό κέντρο, όπου πρόκειται να διενεργηθούν δημοτικές εκλογές, […]

Βασίλης Ρόκος: Η Κεντρική Μακεδονία αθωράκιστη στις προ των πυλών μεγάλες καταστροφές- Περιβάλλον και ανθρώπινες ζωές στο συρτάρι της απερχόμενης περιφερειακής διοίκησης»

«Προτεραιότητά μας η προστασία του περιβάλλοντος» διατυμπανίζει η απερχόμενη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δυστυχώς όμως για το περιβάλλον και […]