Γενικά

Περιοχές του νομού Κιλκίς κάτω από το όριο της φτώχειας σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Πολλαπλασιάσθηκαν το τελευταίο διάστημα οι περιοχές της περιφέρειας Κ.Μακεδονίας, που βρίσκονται πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με στοιχεία των στατιστικών υπηρεσιών γιά την εν λόγω περιφέρεια.
Σύμφωνα με αυτά στις προαναφερθείσες συγκαταλέγονται και περιοχές του νομού, με αποκορύφωμα την ευρύτερη του λεκανοπεδίου Μουριών, ενώ φτωχές θεωρούνται και οι περιοχές Κεντρικού, Βάθης, Ειδομένης και Ευρώπου.
Ειδικότερα, τα μεγαλύτερα ποσοστά φτώχειας και ζωής κάτω από το όριό της εντοπίζονται στην δυτική Θεσσαλονίκη.
Μάλιστα, η συγκεκριμένη περιοχή χαρακτηρίζεται ως «πρωταθλήτρια της φτώχειας», αφού αυτή κυριαρχεί στις περισσότερες γειτονιές της.
Τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και τους υπολογισμούς της ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής και των υπηρεσιών της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), με βάση στοιχεία του ΚΕΠΥΟ και τους ταχυδρομικούς κωδικούς κάθε περιοχής. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της προσπάθειας προσδιορισμού των γεωγραφικών περιοχών, που πλήττονται περισσότερο από την φτώχεια αλλά και των ομάδων που κινδυνεύουν περισσότερο από διακρίσεις και κοινωνικό αποκλεισμό, επιχειρήθηκε η αποτύπωση εκείνων που φιλοξενούν πληθυσμό που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας για τα έτη 2009 και 2012 (κατά την ΕΛΣΤΑΤ πρόκειται για τον πληθυσμό που ζη με εισόδημα κάτω του 60% του μέσου εισοδήματος της χώρας). Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας κατά την συζήτηση του σχεδίου περιφερειακού επιχειρησιακού προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία:

Πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης
Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν το χαρακτήρα της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής και των κοινωνικών ανισοτήτων στην δυτική Θεσσαλονίκη καθώς στις φτωχές περιοχές για το 2012 στο πολεοδομικό συγκρότημα περιλαμβάνονται οι δημοτικές ενότητες Αμπελοκήπων, Ελευθερίου – Νέου Κορδελιού, Ευκαρπίας, Νεάπολης, Σταυρούπολης, Πολίχνης, Συκεών και Μενεμένης. Παρ’ όλα αυτά περιοχές που συγκεντρώνουν πληθυσμό με χαμηλά εισοδήματα βρίσκονται και σε υποενότητες της Θεσσαλονίκης, της Τριανδρίας και της Καλαμαριάς. Από την άλλη πλευρά οι δημοτικές ενότητες Πυλαίας και Πανοράματος, καθώς και υποενότητες των ΔΕ Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς εμφανίζουν τα υψηλότερα εισοδήματα και για το 2012 αλλά και για το 2009.

Σύνολο της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης
Σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, η τελευταία το 2009 περιλαμβάνει μόνο μια περιοχή κάτω από το όριο της φτώχειας (περιοχή Ασκού – δήμου Λαγκαδά και δήμου Βόλβης). Για το 2012, εκτός από την περιοχή του Ασκού, κάτω από το όριο φτώχειας βρίσκονται επίσης ο Σοχός (δήμος Λαγκαδά και δήμος Βόλβης), η Ξυλόπολη (δήμου Λαγκαδά), η Ασπροβάλτα, τα Λαγκαδίκια και ο Σταυρός (δήμου Βόλβης).

Περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας
Σε επίπεδο περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, παρατηρείται σημαντική αύξηση του αριθμού των περιοχών που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας μεταξύ των ετών 2009 και 2012. Για το 2009, οι περιφερειακές ενότητες Πιερίας και Χαλκιδικής δεν περιλαμβάνουν καμία περιοχή κάτω από το όριο της φτώχειας. Το 2012, ωστόσο, όλες οι ενότητες περιλαμβάνουν φτωχές περιοχές. Επί πλέον, εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης, οι περισσότερες περιοχές της περιφέρειας εμφανίζουν χαμηλότερο μέσο εισόδημα το 2012, σε σύγκριση με το 2009.
Η πιο φτωχή περιοχή της περιφέρειας, για το 2012, ήταν η περιοχή της Ειρηνούπολης Ημαθίας, ενώ για το 2009 ήταν η περιοχή του Ασκού Θεσσαλονίκης. Αντίθετα, οι πλουσιότερες περιοχές της περιφέρειας και στα δύο έτη αναφοράς βρίσκονται στην ΠΕ Θεσσαλονίκης (δήμος Θεσσαλονίκης, δήμος Πυλαίας Χορτιάτη).
Αναλυτικά στην Ημαθία για το 2009, οι περιοχές που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας είναι η Ειρηνούπολη, η Μελίκη και ο Κοπανός. Για το 2012, στις τρεις προαναφερθείσες περιοχές προστίθενται το Μακροχώρι και η περιοχή του Πλατέος.
Στο Κιλκίς, η ευρύτερη περιοχή Μουριών (ανήκει στον δήμο Κιλκίς) είναι η μόνη περιοχή της περιφερειακής ενότητας που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας για το 2009. Η συγκεκριμένη περιοχή παραμένει κάτω από το όριο και το 2012. Επί πλέον, για το 2012, φτωχές θεωρούνται οι περιοχές του Κεντρικού και της Βάθης (δήμου Κιλκίς), καθώς και της Ειδομένης και του Ευρωπού (δήμου Παιονίας).
Στην ενότητα της Πέλλας, για το 2009, οι κάτοικοι των περιοχών της Κρύας Βρύσης (δήμου Πέλλας), της Φούστανης και του Εξαπλάτανου (δήμου Αλμωπίας) εμφάνιζαν εισοδήματα που βρίσκονταν κάτω από το όριο της φτώχειας. Για το 2012, στις παραπάνω περιοχές προστίθενταν η Άρνισσα (δήμου Έδεσσας), η Σκύδρα (δήμου Σκύδρας) και η Καρυώτισσα (δήμου Πέλλας).
Η περιφερειακή ενότητα Πιερίας είναι η μία από τις δύο ΠΕ της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου για το έτος 2009, όλες οι περιοχές της βρίσκονταν πάνω από το όριο φτώχειας. Η οικονομική κρίση, ωστόσο, επέφερε σημαντικές αλλαγές στα εισοδήματα των κατοίκων καθώς τέσσερες περιοχές (Κορινός του δήμου Κατερίνης, και Κίτρος, Μεθώνη, Κολινδρός του δήμου Πύδνας – Κολινδρού) βρίσκονταν κάτω από το όριο της φτώχειας το 2012.
Η περιοχή των Σερρών περιλαμβάνει πολλές περιοχές που βρίσκονταν κάτω από το όριο της φτώχειας, τόσο το 2009, όσο και το 2012. Ειδικότερα, για το 2009, οι περιοχές αυτές είναι οι παρακάτω: Δράβησκος, Πρώτη (δήμου Αμφίπολης), Πεντάπολη, Χρυσό (δήμου Εμμανουήλ Παππά), Στρυμωνικός, Ηράκλεια (δήμου Ηράκλειας), Γάζωρος (δήμου Νέας Ζίχνης), Κ.Πορόια, Ν.Πετρίτσι (δήμου Σιντικής), Μαυροθάλασσα (δήμου Βισαλτίας). Για το 2012, στις παραπάνω περιοχές προστέθηκαν οι εξής: Ν.Σκοπός (δήμου Εμμανουήλ Παππά), Ροδολίβος (δήμου Αμφίπολης), Αλιστράτη, ΣΣ Αγγίστης (δήμου Νέας Ζίχνης) και Ροδόπολη (δήμου Σιντικής).
Αναφορικά με την περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής, το έτος 2009, δεν υπήρχε περιοχή που να βρισκόταν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ για το 2012, οι περιοχές του Πευκοχωρίου (δήμου Κασσάνδρας) και της Συκιάς (δήμου Σιθωνίας) ανήκαν στην κατηγορία των φτωχών περιοχών.

Ειδικές ομάδες πληθυσμού
Σε ό,τι αφορά σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως οι Ρομά στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αυτοί διαμένουν σε οικισμούς που ως επί το πλείστον, εντοπίζονται στις παρυφές κάποιων αστικών και ημιαστικών κέντρων. Τα χαρακτηριστικά των οικισμών, είναι κοινά με αυτά των οικισμών του συνόλου της χώρας.
Τα προβλήματα που εντοπίζονται είναι η απουσία τίτλων ιδιοκτησίας, έλλειψη ρυμοτομικού σχεδίου, έλλειψη αποχετευτικού δικτύου ακαθάρτων και η χρησιμοποίηση του δικτύου όμβριων για την εξυπηρέτησή του, όπου αυτό υπάρχει, κακή έως ανύπαρκτη εσωτερική οδοποιία και πεζοδρόμηση, ανεπαρκής ηλεκτροφωτισμός δημόσιων χώρων, ανυπαρξία ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων και συσσώρευση απορριμμάτων στους ελάχιστους υπάρχοντες, λόγω ελλιπούς αποκομιδής τους, αδυναμία καθορισμού του δημόσιου χώρου και ως εκ τούτου πλήρης σύγχυση όσον αφορά την διαχείριση ή και την προστασία του, απουσία δημόσιας συγκοινωνίας για την πρόσβαση στον οικισμό.
Όσον αφορά στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως τον τομέα της εκπαίδευσης και στην καθυστερημένη ένταξη στο εκπαιδευτικό σύστημα, στη δυσκολία πρόσβασης στις σχολικές μονάδες, στον αναλφαβητισμό, στη μαθητική διαρροή, με συνέπεια όλων αυτών τα προβλήματα στην κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά αλλά και αρνητικών στερεοτύπων και προκαταλήψεων εναντίον τους.
Στον τομέα της υγείας τα σημαντικότερα προβλήματα των οικισμών της Περιφέρειας αφορούν, στο ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό του πληθυσμού με προβλήματα ψυχικής υγείας και προβλήματα ψυχικών εξαρτήσεων, στη δυσκολία πρόσβασης του πληθυσμού στο σύστημα υγείας και τις αντίστοιχες δομές, και στην ανεπάρκεια πρόληψης και φροντίδας σε θέματα υγείας. Στον τομέα της απασχόλησης, η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης των Ρομά της ΠΚΜ, αναδεικνύει την αναγκαιότητα παρέμβασης για την υποστήριξη τους και την ένταξη τους στην αγορά εργασίας.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα