Κοινωνία

Σε υπηρεσίες και παιδικούς σταθμούς περιόδευσε αντιπροσωπεία του Συλλόγου Γυναικών Κιλκίς

Περιοδείες στο δημαρχείο Κιλκίς, στις υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς και σε παιδικούς σταθμούς της πόλης πραγματοποίησαν μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κιλκίς, εν όψει της Ημέρας της Γυναίκας και της εκδηλώσεως, που προετοιμάζουν για το Σάββατο 7 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα, στην καπναποθήκη της «Αυστροελληνικής», με θέμα «Λάστιχο Ωράριο. Λάστιχο Ζωή. Γυναίκα οργανώσου για την Ανατροπή».

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται, μεταξύ άλλων και τα εξής

«…Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κιλκίς πραγματοποίησαν συζητήσεις με εργαζόμενες στο Δημόσιο, τονίζοντας ότι με τα χρόνια όλο και αυξάνουν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι ολιγόμηνες συμβάσεις και η ανακύκλωση της ανεργίας ακόμα και στον δημόσιο τομέα, πιέζοντας ακόμη περισσότερο τη ζωή της εργαζόμενης γυναίκας, συνολικά της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

Σημείωσαν ότι «ευελιξία» στην πράξη σημαίνει:
• Μισθοί πείνας και ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
• Κουτσουρεμένα ένσημα, με τις «ευέλικτες» εργαζόμενες μητέρες να στερούνται ακόμα και την άδεια και το επίδομα μητρότητας, γιατί δεν έχουν συγκεντρώσει τα απαραίτητα ένσημα. Ενώ οι εργαζόμενες με «μπλοκάκι» δεν δικαιούται επιδόματα, δώρα, άδειες, υπερωρίες, ούτε καν αποζημιώσεις απόλυσης.
• Απολύσεις εγκύων με «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις.
• Αύξηση των επαγγελματικών ασθενειών, της εργασιακής εξουθένωσης, των εργατικών ατυχημάτων, ακόμα και σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των γυναικών.
• Ανασφάλεια και έλλειψη ελεύθερου χρόνου.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στις εργαζόμενες στους παιδικούς σταθμούς, σημείωσαν ότι το ζήτημα αφορά τόσο τις ίδιες τις εργαζόμενες όσο και τις οικογένειες των βρεφών και νηπίων. Εξήγησαν ότι οι ελλείψεις σε προσωπικό και ειδικά σε μόνιμο προσωπικό, οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές και χρηματοδότηση, ο μεγάλος αριθμός νηπίων, οι ελλείψεις σε βοηθητικό προσωπικό και άλλα, δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των εργαζόμενων, ώστε να αφοσιωθούν απρόσκοπτα στο παιδαγωγικό τους έργο.

Από την άλλη οι ελλείψεις σε Δημόσιους και Δωρεάν Παιδικούς Σταθμούς αφήνουν πολλά παιδιά εκτός δομών, με πολλές οικογένειες και ειδικά μητέρες να μην μπορούν να εργαστούν ή να επιλέγουν «ευέλικτες» εργασίες, με μισά δικαιώματα και παροχές, για να μπορέσουν να τα φέρουν βόλτα.

Σε όλες τις επαφές που είχαν τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κιλκίς επισήμαναν ότι στην σημερινή εποχή, και στην Ελλάδα, η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί να εξασφαλίσει τη δυνατότητα για λιγότερες ώρες εργασίας, περισσότερο ελεύθερο χρόνο, με μισθό που να καλύπτει όλες τις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, με ολόπλευρη προστασία της μητρότητας από το κράτος…»

Περισσότερα

Οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς ευχαριστούν τους αδελφούς Πατράλη

Περίσσευμα ψυχής και αγάπης από τους αδελφούς Πατράλη στο Κάτω Θεοδωράκι. Για δεύτερη χρονιά φιλοξένησαν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς στο […]

Δείτε ακόμα