Πολιτική

Περ. συμβούλιο Κ.Μακεδονίας: Όχι «Hotspot» στην Π.Ε. του Κιλκίς

Ρεπορτάζ Βαγγέλλης Αποστολίδης

Ρεπορτάζ Βαγγέλλης Αποστολίδης

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10.12.15 στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Παιονίας η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.

Μία ιστορική και συγχρόνως συμβολική τακτική συνεδρίαση, όπως την χαρακτήρισε ο πρόεδρος του συμβουλίου Αντώνης Γυφτόπουλος, καθώς ήταν η πρώτη εκτός Θεσσαλονίκης, και σ’ αυτήν συζητήθηκε μεταξύ άλλων, το προσφυγικό που λόγω καταστάσεων έχει φέρει την περιοχή του δήμου Παιονίας και κυρίως του οικισμού της Ειδομένης, στο επίκεντρο της επικαιρότητας, με αφορμή την πρόσφατη επιχείρηση απομάκρυνσης περίπου 2300 μεταναστών από τον εκεί καταυλισμό και μετακίνησή τους στην Αθήνα.

Ενα θέμα, που ουσιαστικώς ήταν το μόνο το οποίο συζητήθηκε διεξοδικώς καθώς από μέρους πολλών συνδυασμών και ομάδων τέθηκε ζήτημα μη νόμιμης σύγκλησης της συνεδριασης εξ αιτίας της καθυστερημένης ενημέρωσης επί των εισηγουμένων θεμάτων.

Μάλιστα υπήρξαν και αποχωρήσεις από την αίθουσα.

Τις εργασίες της συνεδρίασης «άνοιξε» ο «οικοδεσπότης» δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης που μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Βεργίδη και τον αναπληρωτή αντιπεριφερειάρχη Ιωάννη Γεωργίου πραγματοποίησαν μιάν ιστορική αναφορά στην εξέλιξη του μεταναστευτικού-προσφυγικού προβλήματος των τελευταίων χρόνων, υπογραμμίζοντας παράλληλα την συμβολή των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού στην διαχείρισή του.

Στο θέμα είχε σύντομη παρέμβαση και ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Σισμανίδης, που αναφέρθηκε στην ανάγκη εφαρμογής των νόμων, όπως συνέβη εσχάτως με την επιχείρηση της Ειδομένης, ως μέσου αντιμετώπισης του προβλήματος στην τοπική εμβέλειά του.

Κοινό τόπο του συνόλου των τοποθετήσεων των ομιλητών όλων των συνδυασμών και του κεντρικού εισηγητή του θέματος από πλευράς πλειοψηρίας Χαραλάμπους Αηδονοπούλου, απετέλεσε το έλλειμμα στον σχεδιασμό και την εφαρμογή συγκεκριμένου σχεδίου, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, από κυβερνητικής πλευράς.

Παράλληλα, πλην των προαναφερθεισών τοποθετήσεων στα στενά πλαίσια του θέματος, υπήρξαν και τοποθετήσεις ευρύτερου πολιτικού χαρακτήρα ενώ ασκήθηκε κριτική από τους συνδυασμούς της μειοψηφίας γιά αργοπορημένη συζήτηση σε περιφερειακό επίπεδο, όπως και γιά την απουσία του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα.
Μεταξύ των επικριτών και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Ιωαννίδης.

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών προτάθηκε το ακόλουθο σχέδιο αποφάσεως:

«1) Δεν αποδεχόμαστε την δημιουργία «Hotspot» στην ΠΕ Κιλκίς διότι η ταυτοποίηση και η διαλογή μεταξύ προσφύγων και μεταναστών πρέπει να ξεκινά από την πύλη εισόδου και να ολοκληρώνεται στο σημείο αποβίβασης και μάλιστα στο κεντρικό σημείο του λιμένος Πειραιώς προκειμένου να αποφεύγετε η άσκοπη μετάβαση των μη εχόντων τα προνόμια των προσφύγων.

2) Επιθυμούμε την άμεση νομοθετική παρέμβαση του αρμοδίου υπουργείου εσωτερικών προκειμένου να ξεκαθαριστεί το νομικό πλαίσιο γιά το είδος των δαπανών που μπορούμε να κάνουμε ως περιφέρεια γιά την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος οι οποίες θα μπορούν να εγκριθούν και να εκκαθαριστούν από τις κατά τόπους ΥΔΕ.

3) Θέλουμε να υπάρξει άμεση διαβούλευση του σχεδίου που θα καταρτισθεί από το αρμόδιο υπουργείο και με τις τοπικές κοινωνίες προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση στην υλοποίησή του για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών και όχι των μεταναστευτικών που είναι ανώφελο να λαμβάνονται υπόψη από την στιγμή που η γειτονική χώρα δεν επιτρέπει την διέλευσή τους και θα πάψει άσκοπη συνάθροισή τους στην ΠΕ Κιλκίς.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο της ΠΚΜ διατρανώνει την βούληση του να επιτελέσει και το υπηρεσιακό του καθήκον με την συνεργασία της μέχρι τώρα κωφεύουσας πολιτείας ενώ επιτελεί στο ακέραιο από καιρού το ανθρωπιστικό έργο του.

Επί του πνεύματος του σχεδίου αποφάσεως τοποθετήθηκαν οι περιφερειακοί σύμβουλος Κιλκίς Κώστας Γιαννόπουλος και Παύλος Θωμαϊδης με τον δεύτερο να ζητεί την προσθήκη γιά μη αποδοχή ακόμη και κέντρου φιλοξενίας, επισημαίνοντας ότι ως τέτοιο λειτουργεί η Ειδομένη.

Στην εισήγησή του ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης Χάρης Αηδονόπουλος επισήμανε όλες τις ενέργειες και την προσπάθεια που επί 14 μήνες καταβάλλει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου αρχικώς να μη διογκωθεί και στη συνέχεια να περιοριστεί το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα, ειδικά στην περιοχή της Ειδομένης, επισημαίνοντας παράλληλα τις ευθύνες της κεντρικής διοίκησης για την κατάσταση που διαμορφώθηκε στην περιοχή.

Όπως είπε ο κ. Αηδονόπουλος, η ΠΚΜ άρχισε τις προσπάθειες από τον Οκτώβριο του 2014. «Η κατάσταση μέχρι και το Μάρτιο του 2015 ήταν απολύτως ελεγχόμενη, ενώ από τον Απρίλιο άρχισε να διογκώνεται σε βαθμό που προξενούσε ανησυχία τόσο στους κατοίκους της περιοχής όσο και στους διερχόμενους προς την ΠΓΔΜ. Τονίζω την παντελή απουσία οδηγιών από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής καθώς και οποιασδήποτε άλλης κρατικής δομής, ενώ η παροχή στοιχειώδους υποστήριξης στους διερχόμενους παρείχετο από εθελοντές», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Αηδονόπουλο «εισηγηθήκαμε τη δημιουργία σταθμών ανάσχεσης-ανάπαυσης κατά μήκος αυτής της οδού για δύο λόγους: την παροχή φαγητού, ιματισμού και συνθηκών προσωπικής υγιεινής καθοδόν προς την Ειδομένη και τον περιορισμό και διαχωρισμό των δυναμένων να διέλθουν προς την ΠΓΔΜ για να αποφευχθεί κάθε συνάθροιση που οδηγεί σε συμφόρηση στο σημείο».

Τα μέτρα που πρέπει άμεσα να ληφθούν στην περιοχή, όπως τόνισε ο κ. Αηδονόπουλος, είναι: απολύμανση του χώρου και οριοθέτησή του με αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και η διαλογή στην πύλη εισόδου όσων υπάγονται στις διεθνείς συνθήκες προσφύγων.

«Τονίζουμε την αντίθεσή μας στη δημιουργία hot spots σε σημεία πλησίον των συνόρων διότι ήδη εκεί η διαλογή είναι αναποτελεσματική. Επίσης στις εικαζόμενες προθέσεις του Υπουργείου για δημιουργία καταυλισμών σε οποιοδήποτε σημείο της Επικράτειας απαντούμε τονίζοντας την αναγκαιότητα σύνδεσης με δίκτυα κοινής ωφέλειας και κύρια με αγωγούς λυμάτων ή βιολογικούς διότι ενδεχόμενη απόρριψη σε αγωγούς ομβρίων ή σε βόθρους θα επιφέρει άμεσα βλαπτικές συνέπειες στην υγεία των μόνιμων κατοίκων όσο και των διερχόμενων προσφύγων ενώ σε σύντομο διάστημα ο υδροφόρος ορίζοντας λόγω της μαζικής απόρριψης ανθρωπίνων απόβλητων θα επιμολυνθεί. Σε κάθε περίπτωση η αστυνόμευση και η ευταξία σε όποιο σημείο της χώρας υπάρχει χώρος μαζικής συγκέντρωσης προσφύγων για ολιγόωρη παραμονή πρέπει να τηρείται.

Αυτονόητο είναι ότι κάθε πρόσθετη άποψη που λειτουργεί στη βελτίωση της επίλυσης του προβλήματος είναι ευπρόσδεκτη και θα ενσωματωθεί με επικαιροποίηση της απόφασής μας. Το ανθρωπιστικό μας καθήκον το επιτελούμε στο ακέραιο χωρίς να το διατυμπανίζουμε, το υπηρεσιακό μας όμως αδυνατούμε μη έχοντας οδικό και νομικό χάρτη», υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης της ΠΚΜ.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Γιάννης Γιώργος τόνισε :
«Ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από την πρώτη στιγμή που διογκώθηκε το ζήτημα και μέσω την υπηρεσιών μας, αλλά και θεσμικά στις συναντήσεις μας με τους αρμόδιους Υπουργούς και μέσω της ΕΝΠΕ, προσπαθούμε να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο στο οποίο η κυβέρνηση θα ξεκαθαρίσει που εμπλεκόμαστε και σε ποιο βαθμό στην αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος.

Δυστυχώς ακόμη και σήμερα δεν μας έχει παρουσιαστεί κανένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός από την Κυβέρνηση προφανώς γιατί δεν υπάρχει. Με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και στην ανάγκη να υπάρχει κοινωνική ειρήνη και ευταξία σε όλες τις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με το δήμο Παιονίας και τις εθελοντικές οργανώσεις για την ομαλή διέλευση των προσφύγων στην Κεντρική Ευρώπη».

Περισσότερα

Χρήστος Σπίγκος: Οι καιροί ου μενετοί

Η συναρπαστική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, και αργότερα με τη διασταλτική προσθήκη «ΠΣ», θα προσελκύσει το ερευνητικό ενδιαφέρον αρκετών πολιτικών επιστημόνων, […]

Δείτε ακόμα