Γενικά

“Κοιτάμε Μπροστά”: Άμεση παροχή αναπνευστήρων και ειδικών στολών στο νοσοκομείο

Ανακοίνωση εξέδωσε η περιφερειακή παράταξη Κεντρικής Μακεδονίας “Κοιτάμε Μπροστά” με επικεφαλή τον Χρήστο Γιαννούλη σχετικά με τις ελλείψεις που παρουσιάζονται στο γενικό νοσοκομείο του Κιλκίς στην οποία αναφέρονται τα εξής:

“Προσπαθώντας να συλλέξουμε πληροφορίες για τις άμεσες υγειονομικές ανάγκες που υπάρχουν στις περιφερειακές ενότητες της Κ. Μακεδονίας, στις οποίες θα μπορούσε να σταθεί αρωγός η περιφέρεια, ξεκινήσαμε με την Π.Ε. Κιλκίς.

Στα δύο νοσοκομεία που υπάρχουν εδώ, το γενικό νοσοκομείο Κιλκίς και το γενικό νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Γουμένισσας, δεν υπάρχει ΜΕΘ.

Το νοσοκομείο Κιλκίς δημιούργησε στην πρώτη φάση ιατρείο Covid το οποίο διαθέτει 12 – 14 κλίνες. Επικουρικά άνοιξε και η ορθοπεδική κλινική με 35 – 40 κλίνες. Στη δεύτερη φάση του κορωνοϊού μέσα σε μία νύχτα προστέθηκαν και περίπου άλλες 10 κλίνες του τμήματος ΩΡΛ.

Στην παρούσα φάση, η ταλαιπωρία του κόσμου είναι μεγάλη. Οι ασθενείς θετικοί ή αρνητικοί που προσέρχονται για διάγνωση στο νοσοκομείο του Κιλκίς (μεταφερόμενοι και από το νοσοκομείο της Γουμένισσας) είναι αναγκασμένοι να περιμένουν στα σκαλοπάτια για να κάνουν το rapid test. Εάν διαγνωστούν θετικοί, τότε τους κάνουν μοριακό τεστ, το οποίο ΔΕΝ γίνεται στο νοσοκομείο Κιλκίς, εφόσον δεν εξασφαλίστηκε ο αναγκαίος εξοπλισμός, αλλά στέλνεται σε συνεργαζόμενο ιδιωτικό εργαστήριο.

Σε αυτούς που παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα, παρέχεται μια βασική περίθαλψη και τους στέλνουν στα σπίτια τους. Εάν χρειαστούν ΜΕΘ τότε διακομίζονται στη Θεσσαλονίκη. Τελευταία, με την έξαρση και την πλήρωση των κλινών ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης στέλνονται περιστατικά στα Γιαννιτσά, στη Βέροια, στην Καβάλα, στις Σέρρες και Λάρισα.

Μεγάλος αριθμός εργαζομένων είναι θετικοί: ιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, τεχνική υπηρεσία (περίπου το 50%), διοικητικοί, τραυματιοφορείς, άτομα που δουλεύουν στα μαγειρεία, καθαρίστριες. Υπήρξαν μέρες που μια καθαρίστρια είχε την ευθύνη της καθαριότητας όλου του νοσοκομείου!

Με αδρούς υπολογισμούς, θετικό είναι ένα 10% επί του γενικού συνόλου των εργαζόμενων. Οι περισσότεροι από αυτούς υπηρετούν σε θέσεις “κλειδιά” και όσο περνάει ο καιρός ολοένα και μειώνονται.

Από τις 60 περίπου κλίνες της κλινικής Covid-19 οι 40 είναι καθημερινά γεμάτες. Οι παθολόγοι έχουν φτάσει στα όρια εξάντλησης και προσπαθούν να τους βοηθήσουν και άλλες ειδικότητες. Δημιουργούνται ελλείψεις σε υλικά στις άλλες κλινικές, στην προσπάθεια να έχουν την κλινική Covid σε επάρκεια.

Σημαντική βοήθεια για το νοσοκομείο θα ήταν:

Άσπρες ολόσωμες φόρμες με κουκούλα

Φορητοί αναπνευστήρες γιατί υπάρχουν μόνον τέσσερις

Άμεση στελέχωση από παθολόγους

Μπορεί το isobox που ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Ανδρίτσος υποσχέθηκε ότι θα εξασφαλίσει, να μην ήρθε ποτέ, εφόσον ο ίδιος αργότερα ανακοίνωσε ότι κρίνεται κοστοβόρα μια τέτοια αγορά, αλλά θα μπορούσε το καλοκαίρι να ασκήσει την απαραίτητη πίεση για να είναι το νοσοκομείο Κιλκίς καλύτερα προετοιμασμένο σήμερα.

Καλούμε τη διοίκηση της περιφέρειας να προβεί σε άμεση υποστήριξη του νοσοκομείου Κιλκίς, και όλων των περιφερειακών νοσοκομείων, τουλάχιστον με την υλικοτεχνική υποδομή που είναι περισσότερο απαραίτητη.

Ας τεθεί η ενίσχυση του υγειονομικού τομέα σε μεγαλύτερη προτεραιότητα από την ενίσχυση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας”.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα